Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Jeżeli jeszcze nie piekłeś chleba, to ten przepis jest dla Ciebie! Składniki 300ml ciepłego mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka cukru 15g świeżych lub 7 g suchych drożdży 2 jaja 1,5 łyżeczki soli 540g mąki pszennej Przygotowanie Jeżeli używamy świeżych drożdży, robimy zaczyn: 15g drożdży, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, 60ml ciepłego
Wasze PrzepisyDziś coś dla miłośników żytniego pieczywa. Zapraszam na prosty i bardzo smaczny chleb pszenno-żytni. Składniki : (u mnie keksówka o dł. 30 cm) 300 g mąki żytniej 720 200 g mąki pszennej 1 op suchych drożdży (7g) 280 ml letniego kefiru 180 ml letniej wody 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka ziaren dyni 4 łyżki
Walijskie Pichceniejakiegoś czasu domowe chleby bardzo często goszczą u mnie w domu. Zmieniam tylko skład i działam. Ten okazał się kolejnym sukcesem... chrupiąca skórka, i pyszny środek. Przepis na pojemnik żaroodporny o średnicy 23cm SKŁADNIKI: 600g mąki pszennej typ 1050 100g mąki pszennej typ 405 14g drożdży instant 500g kefiru 100g słonecznika 50g płatków żytnich 2,5 łyżeczki soli 1 łyżka
Dziś Ja gotujeświetnie się nada do kanapek, ciasta francuskiego, jako składnik do dań mięsnych a także do sałatek. Chleb z dodatkiem pesto wyszedł bardzo smaczny, a przepis jest baaardzo prosty. Polecam Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 250ml ciepłego kefiru – 8g drożdży instant – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 1 łyżka miodu – 1/2 łyżeczki soli
Smaki Arminehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb gryczany Pyszny chlebek na bazie ziemniaków. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 4 szk. mąki gryczanej(...)cukru · 3 jajka · 10 dag drożdży świeżych · 1 łyżeczka soli · Pestki słonecznika Sposób przygotowania: 1. Drożdże kruszymy do miski. 2. ½ szk. mleka lekko podgrzewamy 3. Do drożdży dodajemy cukier
Kulinarna Chwilaswoją delikatnością i ziołowym posmakiem będzie idealna na grilla, sprawdzi się jako grzanki lub jako zamiennik chleba tostowego. Ja wykorzystałam ją na dwa sposoby, o których napiszę niebawem :) A zatem do plecenia, gotowi, start! Ziołowa chałka ogrodnika Potrzebujesz: 45g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku garść liści bazylii 500g(...)jajka 4 łyżki oleju rzepakowego 50g parmezanu jajko do posmarowania chałki Sposób przyrządzenia: 1. Poszatkuj drobno zioła i umieść w małym garnku. 2. Zalej zioła ciepłym mlekiem, dodaj drożdże i cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 3. Do miski wsyp mąkę z solą i dodaj drożdżowy rozczyn z ziołami - połącz. 4. Dodaj do masy jajka i starty
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowa, smaczna pszenna bułka, nie tylko do kotleta. Skład: 1kg mąki, 2 szkl. ciepłej wody, 50 g drożdży, po 1 łyżce cukru i soli, 1
chleba naszegociasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz mam lepsze urządzenie i zajmuje mi to dosłownie kilka minut,do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam 4 min/37°C/obr. 1, następnie dodałam resztę składników oprócz barwników , wyrobiłam ciasto 3 min/interwał], następnie
Moje domowe kucharzenielatem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan z patelni 16 naan Składniki: 60 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży 180 ml ciepłego mleka 250 ml greckiego jogurtu 600 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g masła 1 czosnek solo 200 ml drobno pokrojonych ziół, pietruszki lub mieszanka różnych ziół Drożdże rozpuścić w podgrzanym i wodzie. Dodać 1 łyżkę miodu i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Rozczyn powinien dobrze się pienić. Do misy malaksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj
codojedzeniaSKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru 2 jajka 25g drożdży <świeżych> 50g masła 1/2 łyżeczki soli 100g startego sera żółtego
Dziś Ja gotujeNa 10 bułeczek roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży ciasto: 500 g mąki pszennej TYP
Proste Potrawysię udaje! PRZEPIS NA CHLEB: - 350 g mąki pszennej tortowej - 160 g mąki jęczmiennej (w zastępstwie możesz użyć dowolnej) - garść posiekanych pistacji - garść posiekanych suszonych pomidorów - łyżka kminku - garść posiekanych oliwek - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soli - woda, tyle aby zagnieść elastyczne ciasto od 1 do 1,5 szklanki - opakowanie drożdży instant Drożdże wymieszaj z mąką, dodaj(...)wyrobione przełóż do wysmarowanej olejem kek-sówki - blaszki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, wstaw do pieca nagrzanego do 220 stopni C. Czas pieczenia 35 - 40 minut Wyjmujemy gorący chleb z blaszki i ustawiamy na siatce. Chleb musi całkowicie ostygnąć, dzięki temu, że para przechodzi przez skórkę jest ona idealnie chrupiąca. Chleb pieczemy z parą wodną (na spód piekarnika wstaw metalowy
SMYKWKUCHNIJaglany chleb bezglutenowy - przepis Składniki: - 1 szklanka mąki jaglanej; - 1 szklanka mąki kukurydzianej; - 1 szklanka mąki bezglutenowej; - 1/2 szklanki mąki gryczanej; - 2 szklanki wody; - 1/3 drożdży świeżych; - 1/3 kostki masła; - 3 łyżeczki soli niskosodowej; - 4 łyżki siemienia lnianego; - 2 łyżki pestek dyni; - 2 łyżki sezamu. Sposób przygotowania: - mąki połączyć ze sobą w misce; - w rondelku rozpuścić masło i wlać(...)miski z mąkami, następnie podgrzać wodę i rozpuścić w niej drożdże; - do całości wsypać siemię lniane, sól, pestki dyni oraz sezam - wszystko wymieszać; - miskę z masą odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut; - piekarnik nagrzać do 160 stopni, masę przelać do foremki wysmarowanej masłem; - piec w piekarniku ok.1h aż chlebek się zarumieni. SMACZNEGO
MintTasteMoja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Masło dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk