chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:222/420)

Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 188

upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki. Wlej ciepłą wodę,drożdże i sól.Wymieszaj(...)minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza. 6. Na pierwsze 10 minut pieczenie umieść naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 7. Po 10 minutach wyjmujemy formę i dalej pieczemy chleb przez kolejne 25-30 minut

U Fiolki
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 133

upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki. Wlej ciepłą wodę,drożdże i sól.Wymieszaj(...)minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza. 6. Na pierwsze 10 minut pieczenie umieść naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 7. Po 10 minutach wyjmujemy formę i dalej pieczemy chleb przez kolejne 25-30 minut

Fiolka w kuchni
Chleb na mleku 189

pominęłam margaryna do wysmarowania formy mak do posypania - moja propozycja Wykonanie; mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut(...)wysmarowanych tłuszczem foremek odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce                           Przepis

Anioły w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 179

szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.  Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory  <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę 500 g mąki pszennej  chlebowej (użyłam 720 ) 1 płaska łyżeczka soli  300 g wody  1 łyżeczkę drożdży suchych  150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej(...)piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest za mało chrupiący można dopiec kolejne 5 minut bez formy - studzimy na kratce  Domowy chleb w czasach sztuczności i masówki bezcenny

Basia w kuchni
Chleb z ciecierzycy z ziarnami (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 248

ciepłej wody -7 g suchych drożdży -4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego -4 jajka -300 g mąki z ciecierzycy -100 g mąki migdałowej -50 g ziaren lnu -50 g ziaren słonecznika -50g pestek dyni -2 łyżki czarnego sezamu lub czarnuszki -płaska łyżeczka soli ( nas himalajska) Wodę, drożdże, olej i 3 łyżki mąki z ciecierzycy wymieszać i odstawić(...)sól wymieszać razem. Jajka rozmieszać i dodać do suchych składników gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodać mieszankę drożdżową i całość wymieszać. Masa jest dość lejąca.   Wlać ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190’C ok 45-50 minut do suchego patyczka. Chleb wystudzić. Chleb dyniowo-orkiszowy Chleb 100% gryczany  Chleb z gryki, ziaren

Candy Pandas
Grecki chleb Lagana 84

mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci. Składniki:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody łyżeczka drożdży suszonych łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sezam Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, cukier, oliwę i wodę. Zagnieść wszystkie składniki przez około 7 minut na gładkie i elastyczne ciasto.  Przełożyć(...)czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować je w płaski prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią chleb. Przykryć lniana ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Po drugim wyrastaniu zrobić w chlebie wgłębienia palcami, z pomocą kuchennego pędzelka posmarować wodą i posypać obficie sezamem

wyzwania kuchenne
Domowy chleb z ziemniakami + film 206

nietuzinkowy, bajecznie pyszny i niezbyt skomplikowany przepis na domowy, mięciutki i aromatyczny chleb z ziemniakami. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na tortownicę 23 cm 50 dag mąki Szymanowskiej uniwersalnej + 1 łyżka 3 ugotowane ziemniaki 7 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki oleju 1 białko(...)łyżkę mąki i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę Szymanowską przesiewamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, rozczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki oraz sól i całość mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy

Smakowite Dania
Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie 169

Jabłkowy chleb na zakwasie Składniki: na 2 bochenki 90 g zakwasu pszennego (można pominąć) 200g mąki żytniej 700 g mąki pszennej 500 ml jabłkowego cydru, pół wytrawnego 20 g świeżych drożdży 1 ¼ łyżki soli 320 g jabłek pokrojonych w grubą kostkę, ok. 3 jabłka Przygotuj robot z hakiem. Wlej do misy zakwas, cydr i wodę, dodaj pokruszone drożdże(...)minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 250ºC.   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Jabłkowy chleb z cydrem

codojedzenia
Bezglutenowy chleb domowy z mąką gryczaną. Najlepszy! 115

miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania. Doskonały.  Koniecznie spróbujcie!  SKŁADNIKI: 280 g Mix per Pane Nutrifree 120 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 100 g mąki gryczanej Nutrifree 30 g Mix Omega BIO Nutrifree 420 g letniej wody 30 g oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 8 g soli 1 łyżeczka (5g) płynnego(...)mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę.    Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2   bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą

Kuchnia bezglutenowa
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem. 150

prosto, ale tak pysznie. Podczas pieczenia po całym domu unosi się cudowny zapach. Kto piecze chleb ten wie o czym piszę. Jeszcze ciepłego ukroiłam pięteczkę...tak na spróbowanie. Upieczcie koniecznie. Warto. Smacznego i udanych wypieków Wam życzę :) #pudliszki Potrzebujemy: Na rozczyn: 4 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na  ciasto(...)małe płaskie łyżeczki soli 10 dag koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 200 ml ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego pomidorowego chlebka: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Do miski: Obie mąki i sól wsypujemy

Izabelawkuchni
Bread pudding, czyli najpyszniejszy sposób na czerstwe ciasto drożdżowe 90

pudding, czyli dosłownie pudding z chleba, po raz pierwszy pojawił się w angielskiej książce kucharskiej „ The Compleat Housewife ” z 1727 roku. To była naprawdę przełomowa publikacja – to w niej pojawił się pierwszy przepis na keczup! Wracając jednak do puddingu. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem nie było ciasto drożdżowe, a zwykły, tani chleb. Do niego dodawano rodzynki, bardzo(...)czerstwego ciasta drożdżowego Bread pudding to delikatny, puszysty, a jednocześnie kremowy deser, w którym możecie wykorzystać resztki chleba tostowego, ciasta drożdżowego, czy chałki. Posiłek deser Kuchnia angielska Słowo kluczowe angielski deser, ciasto, ciasto drożdżowe, deser na święta, deser z resztek, drożdże, drożdżowe, kuchnie świata, pudding Całkowity czas przygotowania 40 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki

Na-talerzu.pl
NAJPROSTSZE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 72

niebo lepsze niż te ze sklepu, przyznam, że od pewnego czasu dość często zabieram się za wypiekanie chleba czy bułek :) Składniki na około 12 bułek: * około 600 g mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 550  Młyny Szczepanki ) * 7 g suszonych drożdży * 375 ml ciepłego mleka * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka cukru * 25 g roztopionego masła * 1 jajko

Zrób to smacznie
Mąka gryczana 90

włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych . W kuchni białoruskiej, ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej przyrządza się Kułagę, czyli kiszona ugotowana papka gryczana podawany(...)doszło. Łyżką zwilżoną w tłuszczu wykładać ciasto w formie klusek na talerze, polać roztopioną słoniną lub masłem. Bezglutenowy chleb gryczany Przepis 100g mąka gryczana 25g skrobia ziemniaczana 2 łyżki siemię lniane 1/2 łyżeczki soli 120ml wody 2 łyżeczki cukru 10g świeżych drożdży olej do wysmarowania Foremka o wymiarach 10cm x 24cm. Kruszę drożdże, dodaję cukier i wlewam letnią wodę

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania