chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:231/420)

Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 222

ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły" W tym czasie przesiej do dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj. Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki(...)kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane. 20 minut później. Jeść, czy poczekać aż ostygną? Bułka z bliska. Bułka z bliska. insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Chlebek ziołowy, rewelacja 110

Jest to bardzo popularny chlebek, to jest moja wersja i mój smak. Polecam. Wykonanie ciasta – Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki

Kuchnia Pokoleń
chleb orkiszowo żytni z ziarnami 91

[Głosów:6    Średnia:5/5] składniki: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki żytniej 70-80 g drożdży 700 ml letniej wody 3 łyżeczki soli

Domowy Smak Jedzenia
Chałka z rodzynkami na słodko 138

Bardzo dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem lub miodem. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4

Kuchnia Pokoleń
Ciasta drożdżowe z owocami 192

Dobre ciasto, które doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko.  Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka

chleba naszego
Bułki na kolację 167

Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i soli, ~500 ml

chleba naszego
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 172

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej

chleba naszego
Podpłomyki z ziarnami 272

Dziś o podpłomykach Gdy zabraknie mi chlebka piekę Podpłomyki z ziarnami 200 ml wody 20 g drożdży 1 łyzeczka miodu szczypta soli około 40 dag mąki

Gotuj Sam!
Przepis na Domowe Cebularze 244

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 126

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności

Gosia gotuje
Chleb z mąki krupczatki 189

Składniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego

Aga w kuchni
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem 172

A dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów. Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g

Anioły w kuchni
Chleb śródziemnomorski 165

radości w gotowaniu, jak wypiekanie pieczywa. Przepis pochodzi z książki "O chlebie" E.Mórawskiej. Składniki: Zaczyn : 20 g zakwasu żytniego 360 g mąki żytnie typ720 300ml wody Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe : Cały zaczyn 1 łyżeczka drożdży instant 230 g mąki żytniej typ720 300 g mąki pszennej typ750(...)tortownica średnica 25) wysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do    220 C i piecz chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli chleb zbyt szybki się rumieni przykryj

Delicious Titbits
Rustykalny chleb bez zagniatania 207

zdjęciu. Chleb piecze się w dość wysokiej temperaturze – 250 stopni. Dobrze jest zatem wyposażyć się w bardzo dobrej jakości naczynie żaroodporne lub kamionkę. Koniecznie musi posiadać pokrywkę. Składniki: 450 gramów mąki pszennej typ 550 20 gramów świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży suchych 300 gramów zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pokrusz drożdże, zalej(...)wodą i wymieszaj aż do ich rozpuszczenia. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. W przypadku gdy używasz drożdży suchych – dodaj je do mąki, soli i cukru, na końcu dodaj wodę. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj je tylko do ich połączenia. Nie przejmuj się, jeśli w mieszance będą grudki – nie ma to znaczenia. Mieszanka będzie

Garniec Magalie
Chleb z cebulką 146

chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje.... Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.    Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.  Najwięcej smaku daje prażona cebulka.    Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru, dolewamy szklankę ciepłej(...)wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, 1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.     Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę. Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.        Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.  Wcześniej przygotowujemy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania