chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:225/420)

Chleb 258

wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z  Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od  Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 25 g białek(...)jest zazwyczaj 1 białko łyżka miodu 3 łyżeczki mieszanki włoskiej – opcjonalnie. Są to zioła typu rozmaryn, szałwia itd Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę. I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebki tostowe maślane 356

Chleb jest bardzo puszysty i mięciutki. Na pewno polubią go dzieci i osoby, które z różnych przyczyn nie przepadają za twardą i chrupiącą skórką. Ma lekko słodkawy smak. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Z podanych proporcji upieczecie 2 chlebki. 2 i 1/4 szkl ciepłej wody 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 1 łyżka soli 2 łyżki(...)dużej miski wsypać drożdże i cukier. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sól, olej i na początek 4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne

Smakołyki Asi
Bułki nadziewane 88

podróż, ...czy do pracy Skład: mąka pszenna typu 480 /1 kg / 6 szkl. , drożdże świeże 40-50 g,  woda  b.ciepła 2 szklanki tj. +/- 450ml, sól kamienna 1 łyżka, cukier 1 łyżka. --  Zaczyn: 2 szkl. wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki, wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy(...)farszu- zawijamy do góry, a potem odkładamy łączeniem do dołu- na bok lub bezpośrednio na blachę. -- -- Ciasta jest tyle, że po przygotowaniu bułek z farszem wystarczy jeszcze  na upieczenie chleba czy bułek lub też na przykład wyjdą nam  2-3 pizze :) Można tez przygotować bułki z serem i salami lub z samymi serami,  doskonale sprawdzi się dobra parówka

chleba naszego
Chleb z suszonymi pomidorami 182

zabieram się do uzupełniania przepisów.  Przepis na ten chleb  to moja  „radosna twórczość”  czyli zbiór kilku przepisów.  I powiem szczerze, że udany.  Nie przekroiłam go bo był zrobiony na zamówienie, więc tylko zdjęcie całych bochenków. :) Składniki na 2 małe bochenki 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej(...)łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka prażonej cebulki ¼ łyżeczki kminku mielonego Sposób wykonania: Rozrobić drożdże z wodą wodą i  cukrem. Odstawić na 5 – 10 minut do chwili aż  drożdże się spienią.W międzyczasie pokroić drobno suszone pomidory.  Do zaczynu dodać  wszystkie składniki i zagnieść  aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Zagniatać około 10 minut. Włożyć

Na słodko lub wytrawnie
Chleb z serem i cebulą 147

niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną

Apetyczna babeczka
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 230

Nie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach. Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem 77

Czas na zmiany!  Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji. Co zyskuję nie przechowując zakwasu w lodówce?  Zapominam o dokarmianiu i nie wyrzucam nadmiaru i nie hoduję nadmiaru bakterii kwasu octowego i innych, które(...)st.C uaktywniają się dzikie drożdże, do 26st.C bakterie kwasu octowego, powyżej 26st. do 35st.C bakterie kwasu mlekowego równowaga między bakteriami kwasu mlekowego do octowego to 80% do 20%  Znając te temperatury możemy sprawdzać termometrem wodę, którą dodajemy do poszczególnych etapów.   Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem Zakwas ususzony 1 grudnia, chleb pieczony 20 grudnia

Leśny Zakątek
Bułeczki z pieczarkami 249

ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki(...)przygotować ciasto i upiec chlebek.. 710 ml letniej wody  20 g świeżych drożdży 2 ,5 łyżeczki soli morskiej  1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej  1 łyżka cukru  dodatkowo: 50 dkg pieczarek 2 cebule sól, pieprz Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić na kilka minut.Do dużej miski

Moje domowe kucharzenie
Chlebki pita 173

Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków. Składniki: - 450g mąki pszennej (dałam luksusową) - 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant - ok. 3g) - ok. 300ml letniej wody(...)łyżeczki soli morskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek         Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami instant. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy

mojewypiekiinietylko
Chleb z prażonymi pestkami dyni 91

Czas czytania: 2 min Chleb z prażonymi pestkami dyni. Chrupiąca przypieczona skórka z pestkami dyni. Wilgotny sprężysty miąższ również z prażonymi pestkami dyni, który jest wspaniały i pyszny. Przepis na chleb jest klasyczny, na zakwasie żytnim można powiedzieć, że jest to chleb rustykalny . Długo pozostaje świeży, trzeba go tylko odpowiednio przechowywać w zamykanym chlebaku , a najlepiej jeszcze w lnianym woreczku(...)kanapkę z szynką lub serem, ale z dżemem będzie również pyszna. Chleb nie jest pracochłonny, ale potrzebuje czasu. Wieczorem zróbcie rozczyn, a następnego dnia dokończcie pracę, wypiekając fantastyczny chleb. Print Chleb z prażonymi pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepszy jest domowy chleb Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni, pieczywo Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Focaccia tradycyjna (wegańskie) 110

nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa focus oznaczającego palenisko, miejsce do pieczenia chleba. Sama focaccia jest już wiekowym przepisem, pierwsze zapiski o niej sięgają 1300 roku! I pamiętajcie, wymawiamy fokaczcza ! Przepis na foccacię Składniki 2 szklanki letniej wody * (500 ml) duża szczypta cukru 9 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy (50 ml) + do smarowania

WegePrzepis
Ekspresowy chlebuś 96

Prosty i przepyszny chleb do szybkiego wykonania. Idealne, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację. Składniki: 1,5 kg mąki pszennej chlebowej większe 0,5 kostki świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 5 szkl. letniej wody Sposób przygotowania: Wymieszać w misce rozczyn i od razu dołożyć 1,5 kg mąki chlebowej. Wyrobić chwilkę. Przygotować 2 wąskie

Wasze Przepisy
Piekarnia listopadowa u Amber 149

zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli  Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji

Leśny Zakątek
Piekarnia listopadowa u Amber 190

zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli  Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji

Leśny Zakątek
Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) 180

możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami. Nawet moja babcia była zachwycona i poprosiła o przepis. Polecam! (3 chleby pieczone w średnich keksówkach) 1 kg mąki pszennej (użyłam typu 550 ) 1/2 szklanki (*) płatków owsianych (u mnie z eSłoneczka ) 1/2 szklanki otrębów pszennych  50g drożdży świeżych  1 l wody ciepłej  4 łyżki cukru  1,5 łyżki soli(...)łyżki octu balsamicznego Dodatki: 5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam) 5 łyżek pestek dyni 5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach) Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą. Dodać resztę składników. Całość dokładnie wyroić za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min. (Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.) Po tym czasie masę

Di gotuje