chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:225/420)

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 231

choć już ostatniego dnia nieco się kruszył, niewiele stracił na smaku. SKŁADNIKI: 20 dag mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju około 250 ml letniej wody WYKONANIE: W misce

Kuchenne zapiski Edyty
Chlebek otrębowy ze śliwką 144

jogurtem, a dziś postanowiłam wykorzystać je do upieczenia chleba. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 szklanka otrąb owsianych granulowanych ze śliwką 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 dag drożdży 3 jajka tłuszcz do formy Wykonanie: Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować.  Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe 157

"Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] jak co tydzień rozpaliło nasze zmysły. Tym razem za sprawą Moniki która to te bułki dla nas wybrała. Bułki są

Moje Małe Czarowanie
Buły śniadaniowe 112

chleb czy bułki . Składniki na najprostsze buły : 600 g mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol 2 opakowania (7 g lub  8 g) drożdży instant Babuni  2 łyżeczki  soli 2 łyżeczki  cukru 3 łyżki  oleju 400 ml letniej wody     Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy do niej drożdże

Różowa kuchnia
Superszybka domowa ciabatta 118

chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się tu sprawdzają - 500 gram mąki pszennej - 2 łyżki ciepłego mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 350 mililitrów ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę lokujemy w misce, dodajemy drożdże

Życie zamknięte w smaku
Bułki grahamki 110

mąki pszennej typ 650 8 g  świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka Drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka i dodałam do połowy maki.  Wymieszałam i dałam rosnąć przez godzinę (w foremce automatu do pieczenia chleba). Po godzinie dodałam resztę mleka, maki i sól i włączyłam program 11 - wyrabianie ciasta. Razem

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny 119

Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:) Składniki; 30 dag maki pszennej,  200 ml mleka,  łyżka cukru,  2 dag drożdży,  łyżeczka soli,  Wykonanie; Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą

Anioły w kuchni
Chleb pszenno- orkiszowy 246

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do

Marta Gotuje
Chleb z ziarnami 181

też z boczkiem i białą kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki

Maminek kulinarny
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 147

mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia – potrawa kuchni(...)potraw jako dodatek. /źródło Wikipedia/ Składniki: 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1  łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), garść zielonych oliwek, gruboziarnista sól morska, tymianek. Wykonanie: Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę

Anioły w kuchni
Chleb wiejski na kefirze 102

oceniony.. Składniki:   350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże   Przygotowanie:   Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Do tego dodać obie mąki oraz sól i cukier. Wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę i odstawić(...)środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut.   Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie

W garach u Gosi
Chleb wiejski na kefirze 96

oceniony.. Składniki:   350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże   Przygotowanie:   Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Do tego dodać obie mąki oraz sól i cukier. Wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę i odstawić(...)środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut.   Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie

W garach u Gosi
Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką 128

zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło i miód(...)kawałków. Uformuj okrągłe placki i spłaszcz je. Trzonkiem od drewnianej łyżki zrób wgniecenia. Ołóż chlebki na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC. Przykryj chleb i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz chleb przez 25 minut na złoty kolor. Spara Spara Spara Spara The post Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką appeared first

codojedzenia
Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish 69

mniejsze bułki, ja jednak upiekłam 3 dość duże chleby, sugerując się pięknymi słonecznikami, które stały dumnie w wazonie na podłodze w pokoju. Bułki pachną serkiem, mają  słoneczny kolor i chrupiącą skórkę.     Śniadaniowe pieczywo  z serkiem mascarpone na zaczynie poolish   Składniki na zaczyn: 1/3 łyżeczki drożdży instant 200g mąki pszennej 200g wody   Wymieszaj składniki

Leśny Zakątek
chleb z zakwasem z ogórków 118

zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki b) ciasto- 1kg  mąki, łyżka soli kamiennej, dwie(...)następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C Upieczone chleby wyjmujemy z formy

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania