chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest rozczyn (mleko, cukier, drożdże(...)200st. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyłam wodą oraz posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny. Gotowy chleb wystudziłam. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy Bułki z przedziałkiem (wrocławskie dupki
bastalenapłatków owsianych + na podsypanie 2 łyżeczki suchych drożdży 150 ml letniego mleka 2 łyżki miodu 225 ml letniej wody Przygotowanie. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze(...)Przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami. Piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy. Studzimy na kratce. Inspiracja z cookierenka.com
Kocham CzekoladęDawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej , wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne(...)drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz
Moja Delicjazakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;) Składniki: 300 ml mleka , 1,5 łyżki oliwy , 500 g przesianej mąki pszennej , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 15 g drożdży , garść płatków owsianych do wysypania formy. Drożdże rozetrzeć z cukrem do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe, lecz nie gorące(...)mleka wlać do drożdży, dosypać 4 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę(...)ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw
U Fiolkipierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę(...)ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw
Fiolka w kuchnitęsknoty za zapachem - jaki się unosi w polskich piekarniach, jakiś czas temu zakupiłam maszynę do pieczenia chleba. Dziś ten zapach unosi się u mnie w domu. Skorzystałam z przepisu, który był załączony w książce do maszyny. Składniki: 320ml wody, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( tutaj musiałam sama zadecydować, ponieważ w angielskiej książce(...)łyżki miodu, 600g mąki typu 550, 10g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych. Przygotowanie: Składniki wsypać do maszyny, w kolejności jaką podałam. Maszynę ustawić na ciasto kruche ( u mnie jest to program 2 ), waga 1000g i moc przypieczenia skórki w zależności jak kto lubi. Chleb wyszedł pyszny. Smacznego
W kuchni u Monikizaczynem: bierzemy spory kubek i wkruszamy tam drożdże. Zasypujemy naszym cukrem i zalewamy 100 ml wody. Dodajemy też 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach
Marder&Marder Manufacturepierwszej polskiej edycji programu MasterChef - Basia Ritz. A ten przepis to zaledwie cztery składniki - mąka, drożdże, woda i sól :) Należy je wymieszać, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia możemy już tworzyć nasze pieczywo ( nie tylko bagietki, ale również inne bułki, chleb, a nawet pizzę ). Bez rozczynu, bez żmudnego wyrabiania, bez oczekiwania na wyrośnięcie ( tzn.ciasto oczywiście wyrosnąć musi(...)minimum 10,5 g ) 710 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 2 łyżki soli Moje proporcje na 4 bagietki: 640 g mąki pszennej chlebowej ( o zawartości białka minimum 10,5 g ) - użyłam mąki pszennej o nazwie "Kuchenna", typ 650 450 ml letniej wody 14 g świeżych drożdży 12 g soli ( 2 łyżeczki ) Nadzienie czosnkowe: 100 g miękkiego masła około
Opowieści z piekarnikaChleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku. Składniki: 1 szkl puree z dyni 125 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki ziaren słonecznika Do posypania ziarna słonecznika sezam Przygotowanie: Drożdże(...)Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeNa ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15
Przepisy na domowy ser i chlebZaczyn poolish co to takiego? Jest to zaczyn, który przygotowuje się z minimalnej ilości drożdży oraz mąki i wody w tej samej ilości. Wyrasta on bardzo
Zrób to smaczniePrzepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki
Themo przepisySKŁADNIKI: - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405) - 2 łyżki oleju - 25g drożdży - 250ml ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. zaczyn: drożdże
Dziś Ja gotuje