chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:211/420)

BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE 108

świeżo upieczone, mimo, iż nie ma w nich grama oleju. Inspiracją był przepis na bułki z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Piotr Kucharski *Podmłoda - płynny zaczyn pszenny (u mnie orkiszowy), który powstaje z równych proporcji wody i mąki, z niewielkim dodatkiem drożdży. Zachodzi tu proces fermentacji (w którym następuje rozrost drożdży), który trwa od 12-16h. Cechą podmłody jest

Smaczne Zdrowe
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI 151

książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie(...)ciasto, przykryjcie folią  lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo).  Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut  (upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód głuchy odgłos). Studźcie

OliveandThyme
Chleb na maślance 170

Składniki:  -450 g mąki pszennej u mnie typ 450 -szklanka maślanki -4 czubate łyżki majonezu -łyżeczka musztardy stołowej -8 g suchych drożdży  -łyżeczka soli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły i rogale pszenno owsiane z sezamem i makiem 161

Przepis Skład; --3,5 szklanki maki pszennej 650 --1 szklanka mąki owsianej --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb codzienny 925

Polecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki.  Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia,  potem dolewamy wyrośnięty zaczyn

chleba naszego
Chleb z cukinią 181

płynnego miodu 15 dag masła Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut .Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp mąkę pszenną .Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą , miodem oraz masłem dodaj do miski .Całość wygniataj  tak długo , aż powstanie gładkie ciasto.W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki(...)ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .Chleb kroić dopiero po 4 godzinach .     /źródło ,,upiecz swój chleb

Anioły w kuchni
Śniadaniowe bułeczki 115

proste śniadaniowe bułeczki Przygotowanie domowych bułek wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni. Mąka, olej, sól, cukier, woda i drożdże. Tylko tyle wystarczy by przygotować pyszne, domowe śniadaniowe bułeczki. Bułeczki z tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje(...)kolejna przewaga domowego pieczywa nad kupnym. W każdej chwili możecie upiec domowe bułki czy chleb z takimi dodatkami jakie najbardziej lubicie.  Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek oleju rzepakowego szczypta cukru 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Do szklanki ciepłej wody należy

Słodkie okruszki
Chleb pszenno- żytni na maślance 118

ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś w nim mieszka. Składniki (na 1 bochenek): 8 gram suszonych drożdży lub 20 gram świeżych 30 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżki(...)łyżka cukru trzcinowego Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto przez 6-7 minut, by było jednolite i sprężyste. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, następnie formuję z ciasta kulę i przekładam na blachę do pieczenia. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Wierzch chleba smaruję wodą wymieszaną

Mango Papaja
Chleb orkiszowy z ziarnami 163

zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650  MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850  MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000  MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych od   ZIARENKOWO  – Słoneczne Pola, Piekło Niebo, Euforia. -300 ml ciepłej wody -25 g świeżych drożdży rozpuszczonych w pół(...)było ok.250 g. wymieszać z mąką. Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę. I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem 135

piekarniku rumieni się wspanialy bochenek posypany ziarnami. Siadamy już do stołu. Owinięci w szlafroki pijemy inkę na mleku i rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo. Składniki(...)400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Raj dla Podniebienia
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 198

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)Kopytowa 350 g letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży olej do wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania   Przygotowanie: Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy

Ala piecze i gotuje
Najlepsze bagietki pszenne 166

pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy - 1 czubata łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy suche

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź marynowany z kaparami, pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym na domowym chlebie z ziarnami 127

najważniejsza.  Składniki na bochenek chleba  Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej głowie i utrwalałam ją w ciągu kilku tygodni wielokrotnie. Zawsze kiedy wypiekę ten chleb to znika w mgnieniu oka, zanim jeszcze zdąży wystygnąć. Uroki zawsze pełnej chatki głodnych ludzi. Nie skłamię jeżeli stwierdzę, że moi przyjaciele celowo przychodzą do mnie głodni. W tym chlebku(...)szklanki mąki orkiszowej typ 2000 2 i 1/2 szklanki wody ciepłej  opakowanie suchych drożdży, które z lenistwa zastępuję świeżymi  1 szklankę dodatków typu pestki, płatki, siemię  Składniki mieszam, odstawiam do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość co zazwyczaj trwa około godzinę. Chleb przekładam do formy, którą albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i obsypuję bułką tartą

Mango Papaja
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 301

chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie inne ciasto. Mówię do mąki, gdy odważam ją do pieczenia. Mówię do też do suszonych drożdży(...)śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny. 11.20 Po 20 minutach rozrywamy w dłoniach powstałe twarde ciasto na mniejsze kawałki, wlewamy do niego rozpuszczone w pozostałej wodzie drożdże. Całość mieszamy około 2-3 minuty do połączenia. Wsypujemy sól, mieszamy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy oliwę i zarabiamy ciasto przez 8-10minut – ja zrobiłam to ręcznie, minutę

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania