chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:210/420)

Chleb z pesto bazyliowym 158

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :) Składniki: 30g drożdży 500ml ciepłego mleka 350g maki pszennej tortowej 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym

Pyry na Gaz
Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami 174

Dzisiaj mamy dla Was kolejny bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami :) Składniki na chleb gryczany: - 400 g mąki gryczanej - 100

Kuchenne Wariacje
Rogale maślane 125

robiło się je łatwo i przyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która ułatwi Wam zrobienie rogali. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)łyżeczka soli 50 g masła (w temperaturze pokojowej) dodatkowo: mleko do namoczenia, sezam lub mak do posypania, mąka ziemniaczana do posypania blachy WYKONANIE Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło

Passions hobbies life
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM 162

miąższ i chrupiąca skórka.  Zrównoważony i delikatny smak.  Zasmakował mi od pierwszej kromki :)) Przepis z książki "Pieczenie chleba". Składniki na zaczyn: 130 g mąki orkiszo wej 100 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych) Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i  odstawić w miseczce

Walijskie Pichcenie
Chleb z suszonymi wiśniami 124

Słodki chleb nam dziś wyszedł z pieca. Pyszny ! Składniki półtorej szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej typ 720 torebka suszonych drożdży 7g 3 łyżeczki soli 100 g suszonych wiśni http://www.symbio.pl łyżka płynnego miodu 500 ml wody 5 łyżek ziaren siemienia lnianego Z podanych składników, najlepiej w robocie, wyrobić ciasto- około 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką

Z Kuchni Do Kuchni
PIZZA FOCACCIA 187

Pizza Focaccia   to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem  do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli    szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam

potrawyregionalne
Chleb z kaszą gryczaną 255

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Jest miękki i delikatny z chrupiącą skórką. Długo utrzymuje świeżość. Ja do 

Marta Gotuje
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 144

działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -200-250 ml ciepłej przegotowanej wody -garść pestek słonecznika -łyżka soli Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem(...)pomocą pędzelka wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni i zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb ostrożnie z piekarnika i z foremki, i wkładamy go na papierze z foremki  do piekarnika już wyłączonego na około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na około godzinę

BaRepas
Paluchy z ziarnami 208

przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki ciasta połączyć razem. Wyrabiać ręcznie lub mikserem zaopatrzonym w haki do wyrabiania ciasta

Zapiski Młodej Żony
Chleb pszenno-żytni z musli 161

chleb ostygnie i kroiłam ciepły jeszcze. No cóż...łakomstwo... Szkoda tylko, że chlebek nieco się...hmmm...zmęczył... ;) Składniki: 3 dkg drożdży , 1 szklanka mleka , 1 łyżka cukru , 1 łyżeczka soli , 3 łyżki masła , około 20-25 dkg mąki pszennej , 4 lekko czubate łyżki mąki żytniej , 4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb dyniowy 148

kocham zapach domowego chleba... Składniki na jeden bochenek: 30 dag startej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka 100 ml oleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy  Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki

Apetyczna babeczka
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 215

Rustic Italian Food , chyba muszę przyjrzeć się tej książkę ) sprawdziła się doskonale! Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu chlebów itd, ale okazało się, że przygotowanie zaczynu to wcale nie taka trudna sprawa - wystarczy wymieszać mąkę, wodę i odrobinę drożdży, zostawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama :) Dodatkowo ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na noc w lodówce(...)zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki:  sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z kiełbasą i chili 157

mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków! Inspiracja Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  20g świeżych drożdży,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) ,  szczypta chili(...)około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.   Wykonanie Kiełbasę pokroić w  kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.  Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut

Z miłości do słodkości
Chleb z formy 154

domach brytyjskich chleb z formy z jednym długim nacięciem na wierzchu.  Składniki na 1 bochenek: 50 dag maki pszennej 2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży  4 łyżki ciepłego mleka 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody  1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże  z połową ciepłej wody(...)Dodać resztę wody. 2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto. 3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po 20 minutach w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wtedy mleko i resztę mąki. Wyrobić zwarte

Apetyczna babeczka
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 159

soli 400 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki suszonej żurawiny Skórka piwna: 2,5 g świeżych drożdży  100 ml ciemnego piwa 60 g mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki soli Mąka do obsypania skórki: 15 g mąki żytniej razowej Przygotowanie startera: Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i wyrobić przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać. Przykryć folią(...)Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotowanie skórki piwnej: Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Formowanie bochenków: Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca

Codziennik Kuchenny
Prosty przepis na chleb 153

najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo. Będzie to chleb biały, zwykły, taki który kupowany jest na co dzień, ale smak o 1000 stopni lepszy . Potrzebujemy przygotować: - 1 kilo mąki Tortowej - 30g drożdży - 0,5 litra letniej wody lub mleka -  łyżka masła(opcjonalnie) -  niepełna łyżka soli. Drożdże rozpuszczamy w wodzie . Jeżeli nie mamy robota kuchennego, wsypujemy mąkę(...)dużej miski, albo na stolnicę. Robimy dziurkę w mące i wlewamy nasze drożdże, chwilę mieszamy, dodajemy sól i masło. Teraz wyrabiamy. Jeżeli mamy robot kuchenny wrzucamy wszystko do misy i robot pracuje za nas. Kiedy już ciasto odchodzi od ścianek naszej misy i jest sprężyste oraz nie klei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Pasje Jolki
Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia 149

kolor, delikatny miąższ i rewelacyjną chrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki: Na zaczyn poolish 125 g mąki pszennej 650 125 g wody 0,5 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 250 g maki 650 125 g mąki kukurydzianej  190 g wody 1 łyżeczka soli 7 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oleju 250 g zaczynu(...)wyżej Wykonanie: W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn poolish. W wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia mąkę kukurydzianą dodajemy do zaczynu poolish, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana napęcznieje, co ułatwi nam wyrabianie ciasta. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 116

pszennej. Kto jeszcze nie odważył się  upiec domowego chleba to zachęcam , bo naprawdę  warto 😋 Składniki: m ą ka orkiszowa 4 szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Upieczony chleb obkrawuje nożem i przekładam na kratkę  do wystudzenia

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania