uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę dodaję więcej drożdży oraz skracam czas wyrabiania ciasta
AniaGotuje.plpieczenia. Przepis na garnek : 23cm x 23cm SKŁADNIKI: 385g mąki pszennej (typ 1050) 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 ¼ łyżeczki soli 375g zimnej wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, za pomocą łyżki albo haka. Konsystencja jest dość rzadka, nie jak u standardowego chleba. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15 godzin. 2. Po upływie
Dziś Ja gotujezaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna(...)godzin) do wyrastania. Następnego dnia rękoma natartymi olejem uformować kulę. Ułożyć ją na czterech sznurkach rozłożonych promieniście. Końce sznurków związać na górze kuli, formując żebrowania jak u dyni. Odstawić chleb pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. z parą. Piec 15 minut z parą w temperaturze 220 stopni. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika
Weekendy w domu i ogrodziepory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam w misce. Przemieszałam, aby się połączyły i pozostawiłam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką(...)zostawiłam na min. godzinne wyrastanie. Na pół godziny przed zakończeniem wyrastania piekarnik rozgrzałam na co najmniej 200- 250st., umieściłam w nim 2 żaroodporne miseczki, w których będzie pieczony chleb (najbardziej odpowiednie są żeliwne garnuszki, ale z braku laku mogą być żaroodporne. Najważniejsze by posiadały przykrywki... w przeciwnym razie ratujemy się folią aluminiową). Nagrzane garnuszki wypełniłam wyrośniętym ciastem ( uwaga
bastalenaśrodku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu. Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) Składniki Zaczyn: 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750 55 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto właściwe: zaczyn 450-500 g mąki pszennej chlebowej(...)łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Polewa skorupka: 7 g suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 120 g mąki ryżowej Wykonanie: Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować
Kulinarne przygody Gatitywymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki:) Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaChleb czekoladowy – metoda Yudane – chlebek miękki, puszysty i długo świeży W kwietniowej piekarni Amber czekoladowy i puszysty chleb, przygotowany zgodnie z japońską metodą Yudane. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Bake with Paws i tutaj znajdziecie więcej szczegółów dotyczących formowania chleba. Yudane i Tagzhong Jak zrobić chleb, który będzie miękki , puszysty i zachowa długo świeżość? Polecam zastosować metodę Yudane(...)Tangzhong (Water Roux). Obie metody polegają na wstępnym gotowaniu lub zaparzeniu małej części mąki, co powoduje żelatynizację skrobi. Dzięki temu tekstura upieczonego chleba jest miękka, elastyczna i puszysta. Jakie są różnice między metodą Yudane a Tangzong. Metoda Yudane – przygotowujemy z 20 % mąki z przepisu – stosunek mąki do wody wynosi 1 : 1 – mąkę zaparzamy wodą
Tajemnice Smakuprzepisu wychodzi jeden duży chleb „rodzinny” lub dwa małe chlebki o długości ok. 20 cm i szerokości ok.15 cm. Składniki: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 łyżeczki soli – ¾ łyżeczki drożdży instant – ok. 2-3 szklanki wody – 2 łyżki oliwy Przygotowanie: W misce wymieszaj łyżką mąkę z drożdżami, solą, oliwą i wodą. Masa(...)Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez. Artykuł Klasyczny chleb z chrupiącą skórką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEmusimy chodzić codziennie do sklepu po bułki, chleb, itp., kiedy tylko zechcemy w kilka chwil wyczarujemy pyszne, domowe bagietki, bułki, itp. Jak na mąkę orkiszową są wyjątkowo puszyste, to dzięki typowi użytej mąki. Polecam :-) Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 150g mąki żytniej jasnej typ720 - 10g soli himalajskiej - 30g świeżych drożdży - 30g oliwy z oliwek (daję z wytłoczyn) - 350g(...)letniej wody (u mnie ok. 45*C) + mąka do podsypania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki oraz ok.50g (ml) wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10 minut aż "ruszy". W misie miksera umieszczamy pozostałe mąki, sól, oliwę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę (u mnie ok. 50*C) i mieszamy do połączenia składników (orkisz i żyto
Smaczne ZdroweJeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to propozycja idealna dla Was! Składniki 350 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 10 g świeżych drożdży 80 ml mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu cayenne prażona cebulka Przygotowanie Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Na koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju. Odstawiamy(...)wkładamy uformowany z ciasta bochenek. Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, temperaturę redukujemy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego. Autor przepisu: Izabela Artykuł Chleb z prażoną cebulką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySkładniki: 700g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 25g miękkiego masła, 7g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150ml ciepłego mleka, 300ml ciepłej wody. Przygotowanie: Do miski wsypać suche składniki i wymieszać razem. Następnie dodać mokre składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, na lekko oprószonym blacie. Uformować kulkę i włożyć ją do lekko oprószonej mąką miski. Przykryć(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia swojej objętości, 1h-1.30h). Po wyrośnięciu ciasto należy uderzyć pięścią i lekko ponownie wyrobić. Uformować bochenek chleba i w kilku miejscach ponacinać nożem. Najlepiej formować od razu na lekko posypanej blaszce mąką ( ja piekę na silikonie). Można chleb oprószyć delikatnie mąką ( ale nie ma takiej konieczności). Przykryć ściereczką i odstawić
W kuchni u Monikijakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)sprawdzają się również do burgerów. Z podanych ilości wychodzi 10-12 sztuk. Składniki: - 670g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 50g oliwy - 30g świeżych drożdży - 400g (ml) ciepłej wody - 10g soli (u mnie himalajska) Zaczyn: Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1-2 łyżki mąki oraz ok.50-100g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić
Smaczne Zdroweoleje i mieszanki chlebowe), kosmetyki naturalne, produkty zero waste i do aromaterapii. Sałatkę podałam z dodatkiem chleba orkiszowego, który upiekłam z mieszanki do wypieku chleba orkiszowego Ecotrendy . Jest to gotowa mieszanka z doskonałym składem bez żadnych ulepszaczy, do które wystarczy dodać tylko drożdże i wodę. Mój chlebek upiekłam w żeliwnym garnku, wyszedł pyszny z chrupiącą skórką. Wyruszcie
Kulinarne przygody Gatitymnie zawsze. Od lat, już nie kupuję w sklepie. Tym razem, mam dla was chleb pszenno żytni z pestkami dyni. Oczywiście, możecie zamienić dynię na inne ziarna, albo zrobić bez ziaren. To już jak lubicie. Do wypieku tego chleba, użyłam mąki żytniej od Polskich Młynów. Żeby ją kupić, nie trzeba wychodzić z domu. Wystarczy zamówić(...)www.skleppm.pl/ Składniki: 350 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 350 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej typ 720, użyłam mąkę żytnią Polskie Młyny 1 łyżeczka soli 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki oleju Wykonanie: Wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie
Agusiowe smakołykiPo bułeczkach przyszedł czas na przepis na chlebek, w prawdzie na drożdżach, ale z dodatkiem bardzo zdrowej mąki orkiszowej. Mąka ta zawiera sporo witamin z
Gotowanie...to proste !już na blogu - klik , ale warto przypomnieć, bo z tego co mi wiadomo bardzo dużo ludzi teraz wypieka w domu chleby i bułeczki.A te bułeczki nie wymagają wyrastania, są szybkie do zrobienia i smaczne. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml letniej wody 150 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Drożdże
Moje domowe kucharzenieZajadamy się jednym i drugim. Składniki na chleb Naan (odmierzane szklanką o pojemności 200 ml): 1/2 szklanki ciepłej wody 0,5 łyżeczkicukru 8 g świeżych drożdży 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki sody łyżeczka czarnuszki Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę
Karola gotujeskładniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300
Domowy Smak Jedzenianadmuchane, tylko raczej gęste. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-) SKŁADNIKI Na podmłodę 200 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto 200 ml letniej wody 10 g drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo mąką pszenna chlebowa(...)podsypywania stolnicy i rąk WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Później dodać mąkę, ponownie wymieszać do połączenia składników i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia bułek. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski. Dodać mąkę, sól
Passions hobbies lifeSkładniki: ok. 350 g mąki gryczanej 3/4 szklanki maślanki 8 g drożdży instant 1 banan (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła Wszystkie suche
Moje-pitraszeniesamodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki(...)pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin. Po sześciu godzinach do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy
Miód i pieprzCzęsto piekę chleb z tego przepisu tylko i wyłącznie na kanapki, bo ma sprężysty, pyszny miąższ! Polecam! Składniki na chleb do żurku porcja ciasta wystarczy na 3 dość spore bochenki, lub 4 malutkie ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 500 g mąki pszennej (może być typ 550 np,wrocławska lub poznańska(...)ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli GLANC: 100 ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość
Rozpustne gotowanieskładniki: 500 g mąki pszennej 80 g otrębów pszennych 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 50 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g
Domowy Smak Jedzeniatłuszcze Omega-3. Na cztery chleby szykujemy - Szklanka siemienia lnianego - 0,5 kg mąki tortowej - 1 kg mąki orkiszowej typ 2000 - 60 g drożdży - 3,5 szklanki letniej wody - 3 łyżeczki soli Jeżeli możesz zmiel nasiona w mikserze, czy młynku do kawy. W dużej misce lub w misie od robota kuchennego rozpuść drożdże w wodzie, dodaj obie mąki
Pasje Jolkichleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała: - 1000 gram mąki pszennej - 40 g drożdży - łyżeczkę soli - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1 jajko - dwie szklanki wody na jedną blachę użyj nie całą szklankę wody i jajko, a resztę składników podziel na pół. Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała
Pasje Jolki