chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:202/420)

FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 133

W tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i

Ostra na Słodko
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb dyniowy (Pane di zucca) 147

pizzico di sale 1 uovo 1 cucchiaio di latte PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 150 ml letniego mleka; mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie puree z dyni, sól i miód. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut. Wyrobione ciasto  przykrywamy wilgotn(...)wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Form ę  o wymiarach 25 cm x 11 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy. Wierzch chleba smarujemy rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Chleb przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 15 minut. C hleb pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Chleb pszenno żytni 124

dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. można ciasto wyrobić

Kuchnia Pokoleń
Chleb z garnka 75

pokochacie! Świeżo upieczony chleb warto postukać od spodu, ponieważ wydaje wtedy charakterystyczny głuchy dźwięk, który oznacza, że wyszedł idealny . Chleb z garnka 350 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej ((3 szklanki – użyłam mąki pełnoziarnistej typ 2000)) 3,5 g drożdży suchych ((!/2 opakowania)) 375 ml wody ((1,5 szklanki)) 1 płaska łyżeczka soli Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj(...)termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne (pamiętaj, żeby ganek nie miał plastikowych rączek). Po 30 minutach wyjmij ostrożnie garnek i przełóż do niego ciasto na chleb (w tym celu rozwiń ściereczkę, przytrzymaj ją i energicznie przerzuć ciasto do garnka). Natnij górę ciasta i włóż garnek do piekarnika. Piecz chleb 30 minut w temperaturze 240 stopni

Przepisy na widelcu
Chleb żytni na zakwasie z płatkami jaglanymi i o czytaniu 122

wyrośnie, nie upiecze się… Wyszedł, urósł, upiekł się. A jak pachniał! To jeden z tych przepisów, z którym eksperymentowałam, dodając ulubione dodatki. W tym przepisie dosypałam do chleba płatków jaglanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Przepis jest prosty, choć na chlebek chwilę sie czeka. Przygotowania do jego upieczenia należ rozpocząć ok. 18 godzin wcześniej przed włożeniem go do piekarnika(...)dodajemy 400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka miodu Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto

Raj dla Podniebienia
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 117

idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek z dyni (u mnie z firmy Helio ) sól liście chrzanu Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy

PatiGotuje
chleb żytni razowy z serwatką 145

Chleb żytni razowy z serwatką Składniki 800 g mąki żytniej razowej( z pełnego przemiału) 200 g mąki żytniej 500 ml serwatki 200 ml wody 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 2 lyżki oleju do smarowania formy Dodatkowo forma do pieczenia pół pęczka naci pietruszki Sposób przygotowania Mieszamy 200 g mąki żytniej (zwykłej), drożdże i serwatkę, a następnie odstawiamy(...)wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoja objętość). Do zaczynu dodajemy mąkę razową, sól oraz wodę i całość mieszamy drewnianą łyżka przez 4-5 minut (konsystencja ciasta ma być jak na chleb dość rzadka), a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Formę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy jej dno nacią pietruszki, następnie do dwóch trzecich wysokości formy nakładamy chlebowego ciasta. Całość odstawiamy

Miód i pieprz
Zytni chleb pelen burakow i kminku 194

jest naprawdę świetnie skomponowany pod każdym względem. Znalazłam go w ksiązce "Jedzenie, mity i nauka" Fridy Duell. Żytni chleb pełen buraków i kminku 200 g kawałków marynowanego buraka 50 ml buraczanej wody z przygotowywania buraków 30 g świeżych drożdży, pokruszonych 150 ml wody 50 ml golden syropu lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu(...)pieczenia. Ciasto wykładamy na omączona stolnicę, składamy je na pół i przekładamy ciasto do blachy. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C. Wstawiamy wyrośnięty chleb i od razu obniżamy do 200 st. C. Pieczemy bochenek ok. 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Chleb świetnie się przechowuje zawinięty w ściereczkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 80

mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok. 300 g mieszanki nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 120 ml letniej wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy wymieszane mąki z solą(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek/ keksówek i ponownie pozostawiamy do podrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 50 min. Dobrze upieczony chleb po wyciągnięciu z foremki, gdy „postukany” od spodu wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu chleby studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z prażonymi ziarnami 168

świeżo upieczone pieczywo, dlatego często piekę sama. Jasny chleb z dodatkiem prażonych ziaren jest bardzo smaczny i mięciutki. Do chleba użyłam prażonych ziaren od  Ziarenkowo . Składniki: Zaczyn: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 litra letniej wody 40 gram drożdży Ciasto właściwe: 0,5 kilograma mąki pszennej 100 ml. letniej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżki soli(...)godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy  w bochenki, układamy na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 207

mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli (dałam 10) 8 g drożdży instant 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego, ugotowanego na miękko ryżu, niesolonego, ostudzonego Mała uwaga: ryż do tego chleba trzeba gotować ok. 5-7 minut dłużej niż podano na opakowaniu, ponieważ podczas pieczenia ryż jeszcze traci wodę i staje

Kuchnia Prezydentowej
Chleb na maślance z garnka 670

wyrobić ponownie, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał wyjąć ciasto z naczynia na stolnicę obsypaną mąką, uformować bochenek chleba, przykryć i zostawić do wyrośnięcia tak po około 20 minutach nagrzać piekarnik do 210 C, wstawić naczynie w którym będzie piekł się chleb. Naczynie musi być z przykrywką. Pieczenie – jak już ciasto wyrośnie, wyjąć garnek czy formę z piekarnika. Uważać(...)minut. Chleb musi być lekko brązowy. Jak popukacie w chlebek musi być taki specjalny odgłos. Wyjąć chleb z garnka czy formy i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia. Nie wytrzymałam i ukroiłam jak jeszcze był gorący Wykonanie bez thermomix do garnuszka wlać maślankę i mód i lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia

Kuchnia Pokoleń
Chleb z niespodzianką 142

Chrupiąca skórka i pyszny miąższ. To definicja chleba pieczonego w domu. Chleb z niespodzianką właśnie taki jest. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant 320 ml ciepłej wody 1 szklanka gorącej wody 10 suszonych fig 100 g orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy(...)minut, aby zmiękły. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże i sól. Figi odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki. Figi i orzechy dodajemy do suchych składników. Dolewamy 320 ml wody i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik

My Chcemy Jeść
Chleb na zakwasie 153

wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Chleb na zakwasie Składniki: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej  3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne) I ETAP Mąka(...)rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. III ETAP Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni wyłożyć chleb, piec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb pszenno-żytni z cebulką 162

Prosty do upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku.     Składniki: -ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg ) -2 szklanki mąki żytniej 720 -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli -650 ml ciepłej wody -1,5 szklanki prażonej cebulki Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy 200 ml wody (szklanka). Wsypujemy szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy(...)wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałą wodę,  dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania