Wciąż jestem gdzieś. I chyba dobrze, bo mam poczucie, że nie marnuję żadnej godziny. Każdy mój czas jest wypełniony czymś. Dziś w Raju przedstawiam Wam pyszny wypiek. To mój chleb numer 1! Miękki, z chrupiącą skórką, regularnymi dziurkami. Trzeba na niego poczekać dobrą chwilę, ale uważam, że warto. Oj, warto! Uznałam go za mój najsmaczniejszy wypiek chlebowy. Zaczyn najlepiej przygotować(...)następnego dnia. Recepturę na ten wyśmienity chlebuś podaję za oryginałem z whiteplate.com. Przepis jest zaczerpnięty od Kena Forkisha na chleb wiejski na zaczynie poolish. Składniki Zaczyn: 250 g mąki orkiszowej, 250 g wody w temp pokojowej, 2 gramy świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej, 140 g wody w temp
Raj dla Podniebienianastępnego dnia. Recepturę na ten wyśmienity chlebuś podaję za oryginałem z whiteplate.com. Przepis jest zaczerpnięty od Kena Forkisha na chleb wiejski na zaczynie poolish. Składniki Zaczyn: 250 g mąki orkiszowej, 250 g wody w temp pokojowej, 2 gramy świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej, 140 g wody w temp(...)soli morskiej, 10 g świeżych drożdży Wykonanie Zaczyn: Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Odstaw pod przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy
Raj dla Podniebieniazachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki(...)stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych foremek – keksówek posmarowanych tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak przygotowany chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temp 200 st. C około 40-50 minut. Artykuł Chleb razowy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniatakie proste a takie pyszne! Spróbujcie zrobić ten chleb w domu. Nie jest trudny. 375 g mąki chlebowej 125 g semoliny 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody nasiona sezamu i semoliny do posypania chlebków oliwa W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki(...)posmarowanej wewnątrz oliwą. Przykryj miskę folią lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Można włożyć wszystko do maszyny do robienia chleba i nastawić program na wyrabianie i wyrastanie. Później postępuj według dalszych instrukcji. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie, lub cztery części (zależy jak duże chcecie chlebki). Dużą blachę (lub dwie mniejsze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwrzącą wodą. Piec około 40 minut. Dobrze jest na ostatnie 10 minut odwrócić chleb, żeby spód się dopiekł. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Inspiracja: http://gotujebolubi.pl/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/ Lista wspaniałych październikowych Piekarek: Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html Ankawell(...)www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/ Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm l Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/ Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html Post Chleb z porem karmelizowanym i pestkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka, mięciutki środek. Koniecznie musicie spróbować zrobić go sami w domu. Składniki: 345 g mąki pszennej typ 480 200 g mąki żytniej typ 2000 25 g świeżych drożdży łyżka oleju, półtorej łyżki soli, łyżeczka curku, 1 1/2 szklanki ciepłej woedy Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy połową szklanki wody oraz dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy(...)drożdże zaczęły pracować. Mąki mieszamy z solą, olejem, zaczynem z drożdży oraz pozostałą szklanką ciepłej wody. Mieszamy - najlepiej za pomocą łyżki. Wkładamy do dużej miski - ciasto urośnie - na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, wyjmujemy ciasto i chwilę zagniatamy na kształt bochenka chleba. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30minut. Do zimnego piekarnika wkładamy
Lena Gotujemąki pszennej graham. Chleb jest prosty w przygotowaniu a do tego jak smakuje. Polecam Składniki: 3 szkl mleka zsiadłego 5,5 szkl mąki pszennej graham 14 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki słonecznika+ do posypania 3 łyżki siemienia lnianego+do posypania oraz: 2 keksówki 12x28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, słonecznik i siemię. Dolewamy(...)miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto chlebowe do keksówek, posypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce
słodkie i nie tylko historie kulinarnechleba w domu! SKŁADNIKI: ZACZYN: - 150 ml zakwasu żytniego - 150 g mąki chlebowej - 80 ml wody Składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. CIASTO: - w/w cały zaczyn - 850 g mąki orkiszowej typ 720 - łyżka soli - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1/5 paczki świeżych drożdży - 3 łyżki miodu - 450- 480 ml letniej wody Świeże drożdże rozmieszaj z wodą i miodem. Wlej do miski z mąką i częściowo wymieszaj, odstaw na 10-15 minut. Dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto na chleb. Ciasto może być luźne. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kolejne od 9 do 12 godzin. Ciasto musi ponad dwukrotnie podwoić objętość i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto wyjmij
SMYKWKUCHNIspore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :) Składniki : ciasto dyniowe : - 3/4 szklanki musu dyniowego, - około 1/2 szklanki ciepłej wody, - 12,5 g świeżych drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - około(...)łyżka ciemnego kakao, - 3/4 szklanki ciepłej wody, - 12,5 g świeżych drożdży, - 1/2 łyżeczki soli
Przepisy Mikołajasię zdarzy to nic nie szkodzi. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Możemy upiec pierwszy chleb, najlepiej taki w którym potrzeba sporej ilości zakwasu bo w słoiku jest go sporo. Zakwas jest jeszcze młody więc do wypieku najlepiej dodać jeszcze nieco drożdży. Ze słoika pobieramy zakwas do wypieku a resztę wstawiamy do lodówki. Ja w lodówce przechowuję zakwas na wysokości
Monia miesza i gotujeczynności. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i miękki, gąbczasty środek. Składniki: 500g mąki żytniej 100g mąki gryczanej 7g drożdży suszonych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 800 ml letniej wody 1 łyżka soli 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego Dodatkowo ziarna do posypania chleba Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. W konsystencji masa powinna przypominać piasek
Mohielladokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcje W pieczeniu chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada , wszystkie artykuły muszą być cieple Jeśli coś będzie zimne ,chleb będzie słabo rósł. Slkadniki(...)mąki 650 lub 750 300 g pestek slonecznka 700 ml mleka 1/3 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli Wykonanie Do szklanki ciepłego mleka dodaję drożdże i cukier , zamieszam łyżeczką aby drożdże rozpuściły się . Do miski wsypuje mąkę , na sirodku robię dołek i wlewam rozrobione drożdże . Przykrywam ściereczką , niech sobie bidulki w spokoju i cieple rosną
Eli GotowanieChleb bez zagniatania dla początkujących, nie wymagający dużo pracy, zawsze się uda i jest pyszny 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 filiżanki ciepłej wody 3 szklanki mąki, plus nieco więcej do posypania. Można użyć żytniej, pszennej, mieszanej lub dowolnej 1 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1. Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę(...)trochę swój kształt to wstrząsnąć 1-2 razy garnkiem. 5. Przykryć garnek i piec 30 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 do 20 minut, aż chleb się zarumieni. Wyjąc z garnka studzić 1h przed krojeniem
Anioły w kuchni