chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:185/420)

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z pestkami dyni 109

fajne pieczywo. Przyjemny w smaku, wyrazisty chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wymaga trochę roboty, jak to chleby na zakwasie. Właściwie nie tyle roboty, co czekania. Bo roboty to przy nim wiele nie ma, tyle co przy każdym innym chlebie. Ale poczekać trzeba. W końcu zakwas nie spulchnia maki tak szybko jak drożdże. Ale warto poczekać żeby później delektować się

Marder&Marder Manufacture
Bajgle orkiszowe 140

Bajgle mogą być ciekawą odmianą dla codziennych bułek, czy chleba Bajgle orkiszowe Składniki na 10 bajgli: 750 g mąki orkiszowej 12 g drożdży suchych 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę orkiszową. Następnie dodaj do niej suche drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj dokładnie. W drugim naczyniu wymieszaj ciepłą

365 dni dookoła kuchni
Pyszny domowy chleb 138

łyżki oleju rzepakowego 7 g suszonych drożdży 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb, aż przestanie przyklejać się do rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania 129

Pamiętacie chleb bez wyrabiania z grupy na FB ? Dziś mam chleb ale mojego pomysłu też bez wyrabiania. Chleb z mąki pszennej i żytniej, słonecznika z dodatkiem mleka i na świeżych drożdżach. Jak widać skórka też jest chrupiąca, choć chlebek bardziej pękł. Ale to tylko dodaje mu uroku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Cieciorkowy chleb 113

papierem do pieczenia keks\u00f3wki. Pieczemy od razu w 180 st. C przez ok. 45 minut."],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Cieciorkowy chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu Składniki 375 ml ciepła woda 7 g drożdże instant 4 łyżka oliwa z oliwek 250 g mąka z ciecierzycy 100 g maka z migdałów 50 g siemię lniane 100 g ziarna

Kucharzyca
Bezglutenowe i bezlaktozowe bułki rozetki 138

wykonania. Bułeczki, które po prostu musicie zrobić.... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułki rozetki z bazylią 131

aromatyczne i przepyszne! Obowiązkowe do upieczenia :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 garść świeżej bazylii 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże

Kuchnia bezglutenowa
PROSTY CHLEB MADZI 117

żdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej blasze i formowałam chleb okrągły) można dodać do niego różne dodatki -chlebuś Madzi na blogu -CODZIENNIEODMIENNIEBLOG.PL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie,cukrem(u Madzi jak kto chce-Ja dodaję). Mąkę przesiać do miski ,dodać sól i zaczyn.Wymieszać.Przełożyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb pszenny wieloziarnisty na zakwasie 147

więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb wileński z żurawiną i śliwką 187

zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni.  Chleb z samej mąki żytniej wymaga dłuższego drugiego wyrastania niż chleb mieszany, czy chleb pszenny lub orkiszowy. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog

Weekendy w domu i ogrodzie
119. Chlebek owsiany Ewy Wachowicz 144

Domowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami - przepis z programu Ewa Gotuje 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 8 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego woda lub mleko do posmarowania słonecznik do posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się

Jadło i czytadło
Zakwas 113

może miał przeciąg, co mu się nie podobało. Ten obecny stoi w wiszącej szafce, która znajduje się w rogu kuchni, nad kuchenką. Chleb na nim rośnie dobrze, niedługo przedstawię Wam przepis na chlebek już bez drożdży, na samym zakwasie. Zdjęcia nie są rewelacyjne, bo mój zakwas jest używany, mieszany i słoik nie jest super estetyczny Dzień pierwszy, godzina(...)zakwas gotowy do pieczenia Na moim się pojawiły liczne bąbelki, nawet po zamieszaniu zaraz się pojawiają, pachnie kwaskowato, ale nie octem. Mój brat stwierdził, że zapach przypomina mu drożdże. Metoda czasochłonna, ale dla takich osób jak ja się doskonale sprawdza. powodzenia function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Chlebek cebulowy z majerankiem 136

Chrupiący,świeży chleb cebulowy... Składniki; 600 g mąki pszennej, 280 - 300ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 50g posiekanej, białej cebulki 2 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego) 1 żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie; 50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej

Anioły w kuchni
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 173

wszystkim. Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje. Inspiracja  Gzik i pyry . Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Składniki: 150 g mąki żytniej typ 720 7 łyżek płatków owsianych

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki pita - historia i przepis 231

regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach , w której ciasto(...)godz. (rośnięcie) + 25 min. (rośnięcie) +5 min. (pieczenie) Składniki: 14 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 5 łyżek letniej wody plus ok. 1 szklanka letniej wody Przygotowanie: Wsyp drożdże do miseczki, dodaj cukier, zalej 5 łyżkami letniej wody i wszystko wymieszaj, aż drożdże się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakwas na żur 179

zakwasu używano wyłącznie mąki (owsianej lub żytniej), dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia

prawdziwe jedzenie
Chleb pszenny 105

względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych  - łyżeczka cukru - łyżka soli - łyżka oleju DROŻDŻE ŚWIEŻE: Do miseczki wsypać pokruszone drożdże, zalać częścią wody (ok 50ml), dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać

Zgrabne Gotowanie
Chleb żytnio – pszenny 93

pieczenia i w piekarniku. Polecam zdecydowanie wypiekanie chleba w piekarniku, jest zdecydowanie lepszy do tego zadania.       Zaczyn ; 360 mąki żytniej typ 720 300 g wody 40 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe na chleb; 400 g wody 230 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3 g 1 łyżka soli Wieczorem; Wszystkie składniki(...)czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem… Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze

SprawdzonaKuchnia.pl
Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 146

łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy 1 jajko do posmarowania chleba sezam czarny i biały Pesto bazyliowe: 25g liści świeżej bazylii 30g orzeszków ziemnych niesolonych 60ml oleju bazyliowego 1 ząbek czosnku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb 3w1 172

Chleb 3w1, czyli ... w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba: pszenny, żytni i wieloziarnisty. Zaczynamy :)         Składniki: -1,2 l ciepłej wody -12 dkg drożdży -3 czubate łyżeczki cukru -3 czubate łyżeczki soli -3 duże łyżki oleju -70 dkg mąki 650 -40 dkg mąki 750 -6 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg nasion (sezam biały(...)czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane) Przygotowujemy 3 miski. Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy 300 ml wody, dodajemy łyżeczkę

Maminek kulinarny
Brioszki sycylijskie col tuppo 103

chciało mi się piec chleba więc padło na brioszki, które też można z powodzeniem zjeść na śniadanie. Śniadania to ostatnio u nas mały problem. Mi po nocnych wstawaniach na karmienie Młodej, nie chce się wstawać rano, a pan mąż dobrze, żeby jednak przed wyjściem do pracy coś zjadł. Brioszki z mlekiem nie przerastały jego porannych możliwości Swoją drogą, to jeden(...)sycylijskie col tuppo Składniki 500 g mąki 00 80 g masła 100 g cukru 2 jajka 1 pomarańcza 10 g drożdży szczypta soli 185 ml mleka 1 łyżeczka miodu 1 żółtko Sposób przygotowania W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodając łyżeczkę miodu i łyżeczkę cukru odjętą od całości cukru. Odstawiamy i czekamy aż drożdże ruszą. Do miski wbijamy jajka

Mieszam w Garnku
Zakwas pszenny na chleb i bułki 92

delikatnym miąższem i lekką skórką. Przeważnie w każdym domu jest mąka tortowa, a w czasach koronawirusa nie ma w sklepach drożdży lub bardzo trudno je kupić, więc jest to wyjście z sytuacji. Jednak, żeby upiec pierwszy chleb, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Hodowanie zakwasu trwa dłużej niż to jest z zakwasem żytnim, bowiem do pieczenia nadaje się dopiero

Bułka z Chlebem
Wegańskie pączki dyniowe i trochę o białej obwódce 128

Weganonem. Podejrzewam, że większość z nas ma swój sprawdzony sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Ja do swojego dochodziłam latami, głównie zarabiając ciasto na chleby drożdżowe . Składniki (na ok. 40 pączków): pół szklanki mleka roślinnego 25 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ok. 4 szklanek mąki pszennej + 2 łyżki (mus dyniowy miałam dość wilgotny, więc użyłam 5 szklanek mąki(...)szklanka musu dyniowego 3 łyżki spirytusu olej do smażenia marmolada Mleko podgrzać. Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru, drożdże i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. kwadrans. Mus dyniowy wymieszać z alkoholem i cukrem. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać mus  dyniowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb gryczano-razowy z makiem (Pane integrale con farina di grano saraceno) 124

misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli,  1 łyżką maku i suchymi drożdżami.  Ciasto wyrabiamy, stopniowo dolewając letnią wod ą.  Form ę wykładamy papierem do pieczenia. Moja keksówka ma wymiary 30 x 10 cm. Chleb wykładamy  do formy,  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia

La grande e la piccola cuoca
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem 101

zakwasu pszennego 110 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko Chleb właściwy: 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko 20 g soli cały zaczyn jw. 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania 850 ml wody 1/2 łyżeczki drożdży suszonych Przygotowanie zaczynu: Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie. Miskę nakryłam folią spożywczą

Moje Małe Czarowanie
EXPRESOWE BAGIETKI KŁOSKI! 138

Bagietki kłoski, domowe pieczywo. Kolejny mój bardzo szybki i prosty przepis na domowe bagietki. Wypiek wykonujemy na drożdżach. Przepis na bagietki kłoski znajdziesz w moim trzeci e-booku o domowym pieczywie pt.  NA DOBRY POCZĄTEK, KROMKA CIEPŁEGO CHLEBA! E-book możesz nabyć w moim sklepie, w rewelacyjnej cenie 15zł! Tylko teraz skorzystaj z promocji! Polecam to ogrom wiedzy

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno żytni z garnka 137

swojemu. Jak dziś macie wolną niedzielę to wypróbujcie, bo ten chleb to właściwie sam się robi... Składniki: - 1 kg mąki pszennej lub tak jak w moim przypadku 80 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej grubej - przemiał typu 2000  i 1 szklanka otrębów - 3 dag świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 4 łyżki oleju - woda ile mąka(...)kilka minut aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, otrębami i olejem, dodajemy fermentujące drożdże.  2. Mieszamy duża drewnianą łyżką lub dłonią stopniowo dodając ciepłej wody aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Gotową mieszankę na chleb przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy na ok 60-90 minut aby podwoiła swoją objętość. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Prosty chleb pszenny 117

zastosowanie się do kilku zasad.  - Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.  - Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania(...)chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją i nadają się

Słodki Kompromis
Bułki na jogurcie 183

Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godziny Jeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w  misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania