chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:183/420)

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Gdańskie Młyny 124

takiego zakwasu nie posiadają i nie mają czasu na jego zrobienie. Polecam! 'chleb orkiszowy - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów -  20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera

CookYourself
Zdrowy chleb z ziarnami 303

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od

Marta Gotuje
Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY* 367

mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży  1 i 1/2 szklanki wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie) 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie(...)wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach. Pod koniec dodajemy siemię

Truskawkowa Fiesta
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 224

białko pszenne (czyli gluten), syrop z glukozy (nie ma się czego bać- to tylko wodny roztwór cukru prostego), drożdże suszone, cukier gronowy (czysty cukier, czyli glukoza), mąka ze słodu jęczmiennego i jako polepszacz/utrwalacz- kwas askorbinowy, czyli witamina C- dodawana do chleba jako przeciwutleniacz. Skład jest dobry. Jest prosty, jasny i oczywisty. Nie ma żadnych ukrytych sztuczności, nie ma niczego

Karo in the Kitchen
Chleb z jabłkiem z automatu 170

odjąłem trochę wody i wydaje mi się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu klonowego Jabłko ścieramy na tarce i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 248

żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek(...)wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna

Mieszam w Garnku
Ciabatta 106

trochę dłuższemu czasowi przygotowania mała ilość drożdży pozwala na ich piękne wyrastanie, a drożdże nie są wyczuwalne w smaku tak jak w innych wypiekach na drożdżach. Bułeczki pozostają też miękkie i świeże przez kilka dni, co jest ich ogromną zaletą. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto(...)drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych – 170 g letniej wody * Możesz użyć zamiast tych mąk 150 g mąki 650 lub 750, zobacz jaki będzie efekt na ostatnich 2 zdjęciach Składniki ciasto właściwe: – 200 g mąki pszennej Manitoba ** – 100 mąki typ 450 – 190 g wody – 1 łyżka cukru – 1 g drożdży suchych

nietylkopasta.pl
Chleb żytni z rozmarynem 108

dorzuciłem trochę rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie. Potem dodałem jedno jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne pieczywo. Mój chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :) Składniki : Na noc przygotować zaczyn z: 200 ml ciepłej wody, 3 łyżek zakwasu i mąki żytniej w takiej(...)odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać wierzch mąką i piec do zrumienienia. Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wyda głuchy dźwięk. Ja zazwyczaj, gdy chleb jest rumiany wyjmuję z formy i jeszcze dopiekam. W moim bochenku w jednym miejscu odeszła skórka, ponieważ

Przepisy Mikołaja
Proziaki – szybkie bułeczki z patelni 82

temu miałam okazję testować różne wypieki na sodzie i wiem że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie jestem ich wielką fanką bo w porównaniu z wypiekami na drożdżach a w szczególności na zakwasie smak nie jest rewelacyjny. Ale …. proziaki trochę odbiegają od tego co dotychczas uważałam o pieczywie na sodzie, są też proste, ale dodatek maślanki(...)nich wracała nie raz! Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość: 6-7 sztuk Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 250-290 g mąki pszennej typ 450 lub krupczatki

nietylkopasta.pl
Chleb z makiem i białym serem 121

mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg(...)ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut.   Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy

Gotowanie i blogowanie
Chleb drwala 212

pieczeniem własnego chleba w domu. Dlaczego? Dlatego, że do wypieku Chleba Drwala będziemy potrzebować zaledwie trzech składników! Chleb Drwala wieloziarnisty - mieszanka chlebowa bez krzty chemii, zawierająca naturalny suszony zakwas chlebowy od  NATURALNIE ZDROWE 280-300 ml wody 10 g drożdży tradycyjnych lub 3-4 g drożdży suszonych Właściwie nie musimy mieć wydrukowanego przepisu, gdyż opakowanie zawiera

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawny piernikowy chleb 171

pyszny i łatwy w przyrządzeniu, że każda okazja, jak i jej brak będą dobre, by go przygotować :) Piernikowy chleb, ale niech Was nie zmyli nazwa. Nie jest to chleb słodki, deserowy jak np. popularny wypiek bananowy. Pachnące nuty korzennego piernika są bardzo wyczuwalne, ale czuć też aromatyczny rozmaryn, a pikanterii dodaje grubo mielony pieprz i chili. Taki chlebek idealnie komponuje(...)łyżki oliwy z oliwek Pierniki przekładamy do malaksera i miksujemy do powstania konsystencji bułki tartej. Mąkę mieszamy z pokruszonymi piernikami, drożdżami i wszystkimi przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy mąkę. Dodajemy papkę z […] Artykuł Wytrawny piernikowy chleb pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pide turecki płaski chleb jak pizza 57

PIDE TURECKI PŁASKI CHLEB SKŁADNIKI CIASTO NA PIDE: 270 gramów mąki pszennej pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki letniej wody płaska łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 małe jajko FARSZ DO PIDE: 250 gramów mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy kawałek zielonej papryki kawałek czerwonej... Artykuł Pide turecki płaski

Kuchnia Tomka
Domowy chleb pszenny 216

kuchni ;-) Wystarczy świeże prawdziwe masło i piętka z chleba i już mi bosko! ;-) Buziak! Składniki: - 1 kg mąki włoskiej 00 - 600 ml letniej wody - 10 g soli - 3/4 opakowania drożdży świeżych - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka cukru Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task(...)Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni. Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca. Ponacinaj chleb

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka 84

upiekłam chleb. Tak, ja. Przepis pochodzi z bloga Magdy, Krytyka Kulinarna, a Magda raczej wie co robi. Musiałam trochę pokombinować ze składnikami, bo w oryginalnym przepisie było użyte słowo „filiżanka”, ale chyba wszystko jest ok. Nie do końca byłam przekonana co do jego ostatecznej konsystencji (która była baaardzo luźna), ale co tam. Wymieszałam, „wlałam”, upiekłam. Ja Cię(...)napisała, że zawsze ten chleb jej wychodzi. Nawet jak sypnie mniej lub więcej mąki. Nasz, jeszcze gorący, został w połowie wchłonięty z masłem. Smakował bardzo dobrze. Zdecydowanie jednak jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki typu 480, 500 lub 550 około 1,25 szklanki ciepłej wody 20-25 g świeżych drożdży pół łyżeczki octu winnego pół

Kardamonovy