Pyszny, prosty w wykonaniu chleb, który zaskoczy kazdego kto tylko sobie go upiecze. -- Skład: 1 kg mąki tortowej typ 450 , 50g drożdży świeżych, 2 szkl. ciepłej wody,1 duża marchewka,, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli kamiennej, 3 łyżki oleju, mak do posypania, jajko do posmarowania' Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko(...)mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minjut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować . Do wyrośnietego zaczynu przesiewamy mąkę, dosypujemy sól, utartą na drobnych oczkach marchew i zagniatamy ciasto, jak jest zbyt suche dolewamy olej i wyrabiamy na jednolitą masę. -- Następnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 30-60 min. do wyrośnięcia. -- Gdy ciasto wyrośnie wówczas
chleba naszegomiseczce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i zalewamy wodą. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszcza. Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki, zalewamy ponad litrem ciepłej wody, sól. Dodajemy rozczyn. Mieszamy . Dodajemy jeszcze z pół torebki mąki /wg uznania/. Im ciasto rzadsze tym więcej dziur w chlebie. Wyrabiamy ciasto.Przekładamy do foremek, wygładzamy mokrymi rekami. Czekamy az wyrośnie
Anioły w kuchnidowolny kształt. Ale czyż takie mini chlebki nie wyglądają uroczo? Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pieczywo, to polecam Wam te: Chleb pszenny Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4-5 płaskich łyżek cukru (ilość można zmniejszyć) 1 małe jajko (klasa M) 4 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko
Słodkie okruszkiPolecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec, bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli, szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą(...)końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki. -- -- Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby. Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. góra/dół Po wyjęciu chleba
chleba naszegoZrozumienie istoty zakwasu pomoże nam z nim pracować. Tak więc zakwas to rodzaj dzikich (naturalnych) drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Wyhodowanie własnego zakwasu daje ogromną satysfakcję i gwarantuje, że upieczony na nim bochenek chleba będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. A jeśli chodzi o wrażenia smakowe, to trudno(...)innych zajęć. Wyhodowanie zakwasu zajmie nam 4 dni, piątego dnia zaczniemy przygotowywać nasz pierwszy chleb. A potem, jeśli wszystko się uda, twoja rodzina nie będzie chciała już jeść innego chleba:) Przygotowanie zakwasu krok po kroku Dzień pierwszy, godz. 21:00 W dużym szklanym słoiku mieszamy drewnianą łyżką 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej
Smakowity Blog KulinarnyPełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej 0,5 litra maślanki łyżeczka soli 50 g świeżych drożdży garść siemienia lnianego Maślankę podgrzałam, aby była ciepła, lecz nie gorąca. Rozpuściłam w niej drożdże. Przesiałam do miski mąkę i wymieszałam z solą. Zrobiłam dołek, wlałam ciepłą(...)maślankę z drożdżami, wsypałam siemię i wyrabiałam ciasto ok. 15 minut, aż uzyska gładkość i będzie odchodzić od dłoni. Odstawiłam przykryte bawełnianą ściereczką do podwojenia objętości (ok. 1h) Następnie przebiłam ciasto, aby uszły z niego gazy. Wyrobiłam ponownie, jakieś 3 minuty i znowu odstawiłam. Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami. Przełożyłam ciasto i zostawiłam, aż jeszcze chwilę podrośnie
W kuchni Karmel-itkiChleb, który dzieci lubią bardziej niż bułki :)Co takiego jest w tym pysznym chlebie?... Już podaję składniki na dwa bochenki foremkowe 30 x 11 Mąka typ650- 5 szkl., mąka żytnia typ2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl., cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane(...)łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe... Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby. Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C, Smarujemy chlebki rozbitym jajkiem lub wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 50-60 min. w opcji
chleba naszegookazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto(...)jajka (żółtka i białka oddzielnie) 20 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżka rumu lub wódki duża szczypta soli 1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu) Dodatkowo na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody Na początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz
Ratunku obiadkońca :) Teraz postanowiłem tamten przepis przerobić i zrobić tak jak zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces. Bowiem planuję jakoś bardzo
Marder&Marder Manufacturejamón venezolano – Wenezuelski chleb z szynka, rodzynkami oliwkami Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata. Istnieje wiele przepisów na ten chleb, każda rodzina ma swój przepis(...)kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella. Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos y Sancochos Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej typ 500 7 g drożdży instant (lub 15 g świeżych) 4 g soli 20 g cukru 30 g mleka
Tajemnice Smakuchleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie(...)będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut
Smakowite DaniaMożecie użyć do wyrabiania maszynę do chleba, lub miksera z końcówkami w kształcie haka. Polecam! U nas w domu weszły na stałe do grafiku cotygodniowych wypieków. Przepis na 9 sporych bułek Podmłoda Wieczór wcześniej (najlepiej) 200 g mąki chlebowej 200 ml wody 1 g drożdży suchych instant lub 2 gramy drożdży świeżych Wymieszać wszystko dokładnie, zawinąć szczelnie(...)godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych 200 ml wody 400 g mąki chlebowej 10 g soli Jeśli używacie drożdży świeżych, należy je rozpuścić w wodzie i dodać mąkę, sól. Jeśli suchych- wymieszajcie drożdże suche instant z mąką, dodajcie resztę składników wymieszajcie i dodajcie podmłodę. Wyrobić wszystko ręcznie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwypiekaniem chleba. Polecam :) Składniki: * 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam mąki Radix-bis ) * 7 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych * 1 płaska łyżeczka soli * 1 łyżka miodu (użyłam miodu lipowego Huzar ) * 2 szklanki letniej wody * 1 garść ziaren słonecznika+ kilka ziaren do posypania na wierzch (użyłam Radix-bis ) Wykonanie: Suche drożdże wsypać(...)wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto). Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180'C i piec kolejne 40 minut. Chleb wystudzić na kratce
Zrób to smacznieryżowej i odrobiny kukurydzianej. Jest bardzo smaczny, ma chrupiącą skórkę, świetnie nadaje się na tosty francuskie, kanapki, po prostu świetny codzienny chleb :) SKŁADNIKI: - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g mąki ryżowej - 20 g mąki kukurydzianej - 14 g świeżych drożdży - 280 ml mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 małe jajko - łyżeczka(...)minutach ciasto powinno wyrosnąć,mokrą ręką wyrównaj jego powierzchnie, posyp delikatnie mąką i natnij nożem. Wstaw do zaparowanego piekarnika na 40 minut. W POŁOWIE PIECZENIA (20 minut) wyjmij chleb z piekarnika i wyjmij z formy, wstaw znów do piekarnika na kratkę w samym papierze na około 20 minut. WYJMIJ CHLEB z piekarnika i odstaw na kratkę aby wystygł
Kuchnia bezglutenowa Loli