chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:176/420)

Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami 189

łyżki oleju 3 łyżki mrożonego szpinaku 150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę 250 ml ciepłej wody 8 g suszonych drożdży 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli. Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziaren ( dałam sezam) Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić

Na słodko lub wytrawnie
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 207

Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam  tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło(...)sztuk: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 ml mleka/mleka kokosowego 1 jajko skórka z 1/2 cytryny 50 g oleju kokosowego/masła 45-60 g cukru 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 50 g cukru 2 jajka dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił  do misy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami 94

aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy. Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku . Składniki: 400g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350ml letniej wody 100-150g suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie:  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną(...)przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby chleb nie przypiekł się z wierzchu. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia.  Można jeść gdy tylko ostygnie, mnie najlepiej smakuje z samy masłem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
CHLEB RAZOWY 162

czas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia. wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Pasta madre italiana 239

bakterie robią swoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany(...)razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne będzie działanie dzikich drożdży i bakterii. Po drugim dokarmieniu masa powiększyła swoją objętość ponad dwukrotnie. Po trzecim dokarmieniu mogłem jej użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo bardzo małej ilości dodanych drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z serem i salami 183

żółtego sera 50 g salami 40-50 g czerwonej papryki 350 g mąki pszennej 240 g wody 20 g świeżych drożdży 10 g przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki cukru 5 g soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba. Ser, salami i paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze

Piekielna Kuchnia Pati
Bagietki na płynym zakwasie 111

bagietek. 7) Pokryj chleby lekko wysmarowaną folią spozywczą i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C. 8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm. 9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl(...)kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę. Moje uwagi: * wykorzystałam mąkę 650 i pełnoziarnistą Lubella * zrobiłam dość luźne ciasto aby uzyskać mięciutki środek.Bagietki udały się niezawodnie *piekłam je w formie do bagietek * Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś

Pieguskowa Kuchnia
Chleb z mąki Szymanowska-chlebowa typ 750 377

Super mąka Szymanowska i przepyszny chleb. Polecam każdemu i nie jest to reklama. -- Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól. Z wody, drożdży, cukru i dwóch czubatych łyżek mąki robimy zaczyn, który po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe

chleba naszego
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 156

pieczeniu chleba ,,,no i  końcu się udało..tym razem propozycją do wspólnego wypiekania chleb był chleb kaszubski z bloga Marcina . (przepis cytuję za Marcinem ) podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych drożdży Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji(...)godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda] mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą

Moje domowe kucharzenie
Chleb ulubiony (na zakwasie) 216

około 840 g bochenki chleba. Ja upiekłam jeden bochenek z połowy podanych składników i ważył 837 g. Czas wyrastania chleba może być krótszy lub dłuższy niż 2 - 3 godziny. Wszystko zależy od stabilności zakwasu, temperatury otoczenia, rodzaju mąki czy dodatku drożdży (w tym ostatnim przypadku powienien być krótszy). W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego do koszyka do wyrastania można

Gospodyni Miejska
Chleb 115

Opis: Gruba kromka swojskiego chleba z domowym masłem to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Wypieczenie swojego chlebka w domu wcale nie jest skomplikowane ani nie wymaga dużo czasu, a na pewno będzie smaczny i zdrowy. Składniki: 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli (płaskie) 400 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 3 łyżki otrębów owsianych(...)drożdże. Ponownie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Formę do pieczenia delikatnie musimy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy chleb

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Puszyste bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni 115

tymczasem pożegnaliśmy chleby i kontynuujemy temat lżejszego pieczywa. Propozycja na lipcowe nasze wypiekanie pochodzi od Niki, która prowadzi blog –  Gotuj zdrowo! Guten Appetit! . Wybrała dla nas przepis na pyszne i puszyste bułeczki z gotowanymi ziemniakami. Składniki : przepis z bloga Niki –  klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka + 25 ml wody 25 g świeżych drożdży(...)ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem.  Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy chlebek zdrowia 159

Pieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich . Składniki ; 5 dag drożdży  3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej   szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób ciepłą wodą. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki i wlej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia Źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Chleb baltonowski - Gdańskie Młyny 112

mieszanki jest, to, że wystarczą 3 składniki i mamy gotowy chleb. 'chleb baltonowski - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 10g świeżych drożdży lub 5g drożdży instant - 300 ml wody o temperaturze 30C Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty(...)piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć i obsypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 220-230C przez ok. 45min. Sugerowane jest wsadzenie naczynia z wodą do piekarnika, podczas pieczenia, aby chleb podczas pieczenia utrzymał w środku odpowiednią wilgotność. Wystudzić na kratce. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself

Proponowane wyszukiwania