chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:167/420)

Pizza z cukinią i serem pleśniowym 112

sól morska płatki chili oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 127

Przepis -200 g zakwasu żytniego -4 g drożdży suchych -szklanka wody -dwie płaskie łyżeczki soli -200 g mąki pszennej typ 450 -150 g mąki żytniej typ

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb irlandzki bez drożdży 186

swojego pieczywa trwa u mnie nie przerwanie. Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala smaku - 10/10 jest pyszny

Kubki smaku
Chleb z makiem ( z automatu ) 120

różowa himalajska 70 g  mielonego maku   1 duża łyżka oleju kokosowego extra virgin  Skworcu szczypta gałki muszkatołowej pół opakowania suchych drożdży Włóż składniki do formy, nastaw program NORMALNE lub PODSTAWOWE. I wyjmij chleb pachnący i świeży. Skórka chrupiąca, miękki , nie rozlatujący środek. Pyszny z masłem, a u mnie? Z filiżanką dobrych ziółek i dżemem truskawkowym. Pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb dyniowy 141

chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli kilka szczyp cynamonu kilka szczypt kardamonu Dynię myjemy, usuwamy(...)miękkości ok. 20 minut. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione

My Chcemy Jeść
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 226

regulować optymalny czas fermentacji chleba, przyspieszonej przez wyższą temperaturę otoczenia. Co jeszcze możemy dowiedzieć się o roli soli w chlebie? Sól najlepiej rozpuścić w wodzie i dodawać razem z wodą. Oprócz smaku, odpowiedzialna jest za jakość wypiekanego pieczywa. Dodatek soli (zwykle stosuje się od 1 do 3% względem masy mąki) nadaje wypieczonemu chlebowi, a konkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor(...)jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie

Grahamka, weka i kajzerka
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 182

suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na Maślance ze Słonecznikiem 67

media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy chleb, pieczony samodzielnie smakuje najlepiej. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły, dopiero wyciągnięty z piekarnika, posmarowany masłem. W tym wpisie znajdziecie przepis na domowy chleb ze słonecznikiem na maślance. Składniki: 650 g mąki pszennej, 10g drożdży instant, 400 ml kefiru, 100 g słonecznika, płaska łyżka soli. Ważne jest(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nastawimy na grzanie góra, dół. Chleb należy piec 45-50 minut. .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chleb na Maślance ze Słonecznikiem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pizza z zielonymi szparagami 106

oregano sól morska świeże oregano oliwa z oliwek EV      Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 234

wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru, wlewamy odrobinę wody, odstawiamy, czekamy 30 min. aż drożdże zaczną pracować. 3. Mieszamy wszystko razem - zaczyn z zakwasu, zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i przyprawy, dodając ok. 600-650 ml ciepłej wody - wlejmy najpierw nieco mniej, żeby konsystencja chleba nie była za rzadka. Ciasto powinno być miękkie, lekko klejące ale zwarte. Wyrabiamy mikserem

Kuchnia Prezydentowej
Chleb z mąki pełnoziarnistej 147

sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin. na chleb: – 450 g mąki pełnoziarnistej – 225 g mąki gryczanej – 1 łyżka soli – cały zaczyn 16 godzinny Przygotowanie : Przygotować zaczyn

I LOVE LIFE
Bułki z rozmarynem 190

już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z  rozmarynem .  Składniki: 20 gramów świeżych drożdży lub 10 gramów suchych drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki mleka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 50 gramów roztopionego masła 2 łyżki stołowe świeżego posiekanego rozmarynu 280 gramów letniego mleka Z podanej ilości wychodzi 12 bułek.  Wykonanie: Jeśli użyjecie świeżych drożdży, należy(...)stołowe mleka. Następnie całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.  W przypadku, gdy użyjecie drożdży suchych, należy je dodać bezpośrednio do mąki wraz z cukrem, z pominięciem dwóch łyżek stołowych mleka.  Mąkę należy przesiać, dodać sól, roztopione masło, rozpuszczone drożdże oraz posiekany drobno świeży  rozmaryn . Na końcu dodać letnie mleko. Zagnieść ciasto, około

Garniec Magalie
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 81

mąkę żytnią. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy. Składniki : - około 250 ml zimnej wody, - 5 kostek lodu, - 20 g świeżych drożdży, - 450 g mąki pszennej, - 150 g mąki żytniej, - łyżeczka soli, - łyżeczka miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić(...)ciasto i odstawić na noc przykryte folią. Rano zagnieść, rozpłaszczyć i zwinąć w roladę, obrócić i czynność powtórzyć w drugą stronę. Uformowany bochenek chleba wyłożyć na blachę, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia

Przepisy Mikołaja
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 113

piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej....  i wchodzi pyszny domowy chleb. Składniki: 300 g maki pszennej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych   Skworcu 1 łyżka cukru 1.5 łyżeczki soli   Skworcu 20 g świeżych drożdży 400 ml chłodnej wody pół szkl pestek dyni(...)się piekł chleb. Po około 15 minutach ostrożnie wyjmujemy garnek i delikatnie wsuwamy do niego chleb ze ściereczki, łączeniem do góry. Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temp.210C. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20 min w nieco niższej temp. Sprawdzając co jakiś czas aby za bardzo się nie przypalił. Jeśli się tak dzieje, chleb nakrywamy folią aluminiową

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza ze szparagami i jajkiem 128

plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV    listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Pszenny chleb z ziarnami z mąki krupczatki 124

ciepła/letnia 500 ml Sól 2 łyżeczki Cukier łyżka Otręby 1/2 szklanki ( dowolne, użyłam owsianych) Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu. Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania