chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:170/420)

Chleb szpinakowy 36163

Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba. Jeśli jeszcze dodam, że nie może się nie udać, to myślę, że skusicie się i spróbujecie. Smakuje nawet tym co nie specjalnie przepadają za szpinakiem. Jedyną jego wadą

Kuchnia z widokiem na ogród
Podpłomyki z patelni 91

podpłomyki z patelni . Czym są podpłomyki? W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan , które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu. Z czym podawać podpłomyki? Odpowiedź jest jeszcze prostsza, niż ten przepis… z czym tylko

Blendman
Domowy chleb z czarnuszką 114

soli 7 g drożdży suszonych 1 łyżka czarnuszki + do posypania 2 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenny 190

ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży  250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem. Mąkę przesiać, dodać resztę

Tagebuch po polsku
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 134

wypieku chleba. Dziś w planach był chleb tostowy, ale znalazłam w spiżarni mieszankę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Do głębokiej miski wsyp mieszankę do wypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto w przykrytym naczyniu

Kocham Czekoladę
Drożdżowe z rabarbarem i "Romans na receptę" 144

najmniejszego ciasta z wypiekacza): 60 ml mleka 3 jajka 140 g masła mała miarka soli 80 g cukru 430 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 200 g rabarbaru (przed obraniem) Do pojemnika wypiekacza do chleba wrzucić składniki w takiej kolejności jak podana wyżej, z wyjątkiem rabarbaru. Włączyć wypiekacz na odpowiedni program (u mnie chleb słodki). W czasie zarabiania ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułka drożdżowa z serem 161

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Bułki żytnie ze słonecznikiem 129

Całą winę biorę na siebie. Bo wiele razy już tego próbowałem i wiem doskonale, że to się nie udaje. Wiem, ale zapomniałem... :( Otóż chleby żytnie zdecydowanie powinno się robić na zakwasie, a nie na drożdżach tak jak ja zrobiłem. To znaczy pół biedy jeśli jest to mąką żytnia o niższym typie (np. właśnie 720). Wtedy nawet i drożdże

Marder&Marder Manufacture
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 160

dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka włoskich ziół Drożdże rozcieramy z cukrem. Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb ze wszystkim 152

świeży i domowy chlebek ;) Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;) Chleb ze wszystkim :) Składniki: ok. 70 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 3 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli szczypta cukru dodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z solą i cukrem, aż do uwodnienia.  Do dużej miski wsypujemy mąkę

Lawendowe Niebo
Uniwersalne ciasto drożdżowe 156

bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other(...)name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto

Proste-przepisy.pl
Domowy chleb z garnka 77

szklanki (840 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej 1 1/2 szklanki (360 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!) Wykonanie: Do zrobienia tego chleba potrzebujemy garnek z przkrywką bez metalowych części oraz miskę, która o rozmiarze nie większym niż średnica garnka. Do większej(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta, przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę

Lamarida.pl
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 213

pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 o C. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.” Ja dodatkowo dodałam posiekane orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek(...)karmienie” tych ciast trwało trochę dłużej, bo 10 dni. Kiedyś nosił też nazwę chleba przyjaźni Amiszów. Chyba dosyć niedawno dorobiono do niego historyjkę o Watykanie. Jak bez łańcuszka zrobić takie ciasto od zera?: - 1/3 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru - szczypta drożdży najlepiej suszonych (opcjonalnie) i dalej postępować wg. przepisu: W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny półrazowy 222

mąki pszennej zwykłej 7 g drożdży instant Przygotowanie  Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności, uważając aby drożdże nie miały styczności z solą i wodą i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowy chleb 132

chleb zachowuje dużej świeżość, o ile dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;) 'dyniowy chleb' Składniki: - 500g mąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól   Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn(...)odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik

CookYourself
Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem 121

masła 1 płaska łyżka cukru 540 g mąki orkiszowej typ 1450 graham  Symbio łyżka czarnego sezamu łyżka nasion słonecznika - ¾ torebki suszonych drożdży Wszystkie składniki, po kolei jak podałam, dodać do foremki , ustawić program na 1 kg chleba, włączyć program podstawowy i dodatkowo dać opcję "rumiana skórka". Chleb nie jest "pusty", pysznie smakuje z łososiem i szpinakiem. Idealny jako drugie

Z Kuchni Do Kuchni
Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik 149

mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu) 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba Raflex Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam(...)małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo

Słodkie okruszki
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 204

pomarańczy otarta skórka z limonki 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i  po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto.  Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Apulia najpiękniejsze miejsca 149

Nasz własny chleb z semoliny Chleb ma tak niezapomniany smak, że po przyjeździe do domu bardzo chcieliśmy upiec choćby  taki przypominający ten z Altamury. I udało się. Za trzecim razem wyszedł taki jaki chcieliśmy. Obejrzeliśmy wiele filmików na Youtube. Były bardzo pomocne. Ważne też, że udało nam się przywieść lokalne drożdże: lievito madre czyli w sumie dzikie drożdże(...)suchej, ale takie macierzyste w formie mokrej są trudniejsze w używaniu ponieważ tak jak zakwas na chleb żytni trzeba je regularnie dokarmiać. Jak zrobiliśmy nasz bochenek: 500 gram semoliny 300 ml wody 8 gram cukru 15 gram soli 35 gram drożdży macierzystych Drożdże rozprowadzić w 300g wody, dodać sól i cukier. Dodać semolinę i wyrobić ciasto. Ręcznie zajmie

AZgotuj!
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 184

szklanki kefiru 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie: Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)nagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Ekspresowe bułki bez drożdży 44

masz, że wstajesz rano i nie chce Ci się iść po pieczywo do sklepu? Albo po prostu zapomnisz kupić chleb lub bułki? Mnie czasami tak się zdarza i wtedy z pomocą przychodzi mi ten właśnie przepis ma ekspresowe bułki bez drożdży. Do ich upieczenia potrzebujesz podstawowych składników, które na pewno zawsze masz w domu. Ciasta na bułki nie trzeba zagniatać

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 230

dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u  Bei . Drożdżowy chleb na  poolish   z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek 20 g gorzkiego(...)poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, potem

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką 220

Składniki: * 750 g mąki pszennej * 25 g świeży drożdży * 500 ml ciepłej wody * 2 łyżki oleju * 2 płaskie łyżeczki soli * 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki ( proponuje mąkę wsypywać na końcu powoli cały czas mieszając). Mieszamy następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy(...)mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony. Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika

Kulinarne przygody
Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 90

wraz z pieczeniem. Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba . Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie. A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych

Di gotuje
Chleb pszenny najzwyklejszy z automatu 187

łyżki stołowe oleju 1 czubata łyżeczka cukru (może być biały lub brązowy) 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant Przygotowanie Umieścić składniki w automacie w podanej wyżej kolejności. Ustawić program do pieczenia chleba pszennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania