chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:169/420)

Paszteciki z kapustą i grzybami 94

ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą i grzybami składniki Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję świeże drożdże. Ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdży suszonych używam przede wszystkim do ciasta na pizzę, albo do wypieku chlebów. Paszteciki z kapustą i grzybami farsz Paszteciki z kapustą i grzybami przepis Dzień przed przygotowaniem pasztecików, do miseczki wkładamy grzyby suszone(...)czasu do czasu mieszając. W czasie kiedy gotuje się kapusta z grzybami, mamy czas na przygotowanie ciasta drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania rozczynu, w tym celu do miseczki kruszymy drożdże dodajemy 3 łyżki mąki i połowę mleka. Ja zawsze dodaję również szczyptę cukru, drożdże szybciej będą pracować. Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy w rondelku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mąka kukurydziana 102

być używana prawie do wszystkich dań – ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba. Autor zdjęcia: dolvita108 Przepis na chleb kukurydziany Składniki na chleb kukurydziany: – 300 g mąki kukurydzianej – 1,5 szklanki mleka – 2 jajka – 50 g świeżych drożdży – 1 łyżeczka cukru – szczypta soli Dodatkowo masło do posmarowania formy oraz kminek do posypania chlebka. Forma keksówka(...)Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy kminkiem, przykrywamy ściereczką

SmartBake.pl
CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM 139

orkiszowej ciemnej 1 łyżeczka miękkiego masła 1-2 łyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta

Moja Książka Kucharska
Bułki z nerkowcami - najlepsze 161

coraz cieplejsze dni. W sobotę wybraliśmy się na zakupy, i w oczy wpadła mi niepozorna książeczka pod wyjątkowo apetycznym tytułem Brød: 100 lækre opskrifter , czyli sto pysznych przepisów na chleb . Była w przecenie i kosztowała grosze, nie mogłam się jej oprzeć. I muszę powiedzieć, że wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę(...)sztuk) 85 g nerkowców 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml letniej wody 100 ml letniego mleka dodatkowo: 1 jajko 35 g nerkowców Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza ze szpinakiem 168

rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie,  wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę(...)szklanka ciepłej wody Dodatkowo 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 cebule 2 kulki mozzarelli 1/2 szklanki startego parmezanu Sposób przygotowania W dużej misce pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, olej

pink envelope
Bułki hamburgerowe II 248

roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę. Studzić na kratce. Smacznego! W maszynie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu

Stare Gary
Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „ 678

ładnie się topią pod jego wpływem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub inny robot – pomocnik " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimny smalec ( musi być prosto z lodówki ) i włączamy automat ,żeby zagniótł

Ogrodnik w podróży
Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi 129

jedzenie.  Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej, 20 g świeżych drożdży, 300 ml cieplej wody, 1 płaska mała łyżeczka cukru, 100 g płatków owsianych, błyskawicznych instant, 1 mała łyżeczka soli (do smaku). Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z wodą, cukrem(...)płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Dodajemy sól mąkę i wyrabiamy ciasto. Formułujemy bochenek chleba, obtaczamy go w mące, przekładamy na blachę od piekarnika. Rada: skośne 3 paski wykonałam nitką, a mniejsze nacięłam żyletką. Nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 194

okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa 1 łyżka oleju arachidowego BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU ) 275ml ciepłej(...)posiekane drobniej nożem kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe   W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza

Grunt to przepis!
Maślankowy chleb 106

Pieczenia : 45-50 min Gotowe w :1:25 h   Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym przepisem będzie chleb na maślance. Składniki 270 ml maślanki 150 ml letniej wody 40g świeżych drożdży 200g mąki żytniej typ 2000 200g mąki pszennej typ 650 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oleju dwie garści łuskanego słonecznika(...)rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Maślankowy chleb pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Duży wiejski chleb... 530

Dzisiaj propozycja upieczenia dużego 1,4 kg smacznego chleba, z chrupiącą skórką.  Rozpoczynamy od zaczynu: 500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 650, potem wsypujemy łyżkę soli  i dodajemy 4 łyżki(...)kilka łyżek wody, gdy jest za mokre trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. -- Po wyrośnięciu zagniatamy, jak potrzeba trochę podsypujemy mąką i formujemy chleb, który wykładamy na blachę i przykrywamy szmatką na 1 h żeby podrósł. Do uzyskania grubej chrupiącej skórki możemy przygotować pomadę. W szklance osolonej wody rozrabiamy łyżkę mąki i potem zagotowujemy

chleba naszego
Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem 194

Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 0,5 litra wody mineralnej 30 g otrębów pszennych 50 g płatki owsiane górskie 70 g siemienia lnianego 60 g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy Sposób wykonania: Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy letnią wodą (ok. 37°C), mieszamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie(...)minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180­°C. Foremkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostudzenia

Qchnia po prostu