chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:175/420)

Podpłomyki z patelni 82

podpłomyki z patelni . Czym są podpłomyki? W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan , które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu. Z czym podawać podpłomyki? Odpowiedź jest jeszcze prostsza, niż ten przepis… z czym tylko

Blendman
Domowy chleb z czarnuszką 99

soli 7 g drożdży suszonych 1 łyżka czarnuszki + do posypania 2 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenny 180

ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży  250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem. Mąkę przesiać, dodać resztę

Tagebuch po polsku
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 108

wypieku chleba. Dziś w planach był chleb tostowy, ale znalazłam w spiżarni mieszankę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Do głębokiej miski wsyp mieszankę do wypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto w przykrytym naczyniu

Kocham Czekoladę
Drożdżowe z rabarbarem i "Romans na receptę" 133

najmniejszego ciasta z wypiekacza): 60 ml mleka 3 jajka 140 g masła mała miarka soli 80 g cukru 430 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 200 g rabarbaru (przed obraniem) Do pojemnika wypiekacza do chleba wrzucić składniki w takiej kolejności jak podana wyżej, z wyjątkiem rabarbaru. Włączyć wypiekacz na odpowiedni program (u mnie chleb słodki). W czasie zarabiania ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułka drożdżowa z serem 155

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Jajka w cieście chlebowym 95

Przepis zaczerpnięty z rewelacyjnej książki Pawła Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 200 g letniej wody 15 g drożdży 350 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych 3 łyżki zarodków pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo 8 plastrów szynki długodojrzewającej pęczek pietruszki Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki żytnie ze słonecznikiem 121

Całą winę biorę na siebie. Bo wiele razy już tego próbowałem i wiem doskonale, że to się nie udaje. Wiem, ale zapomniałem... :( Otóż chleby żytnie zdecydowanie powinno się robić na zakwasie, a nie na drożdżach tak jak ja zrobiłem. To znaczy pół biedy jeśli jest to mąką żytnia o niższym typie (np. właśnie 720). Wtedy nawet i drożdże

Marder&Marder Manufacture
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 149

dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka włoskich ziół Drożdże rozcieramy z cukrem. Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb ze wszystkim 142

świeży i domowy chlebek ;) Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;) Chleb ze wszystkim :) Składniki: ok. 70 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 3 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli szczypta cukru dodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z solą i cukrem, aż do uwodnienia.  Do dużej miski wsypujemy mąkę

Lawendowe Niebo
Uniwersalne ciasto drożdżowe 149

bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other(...)name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto

Proste-przepisy.pl
Domowy chleb z garnka 69

szklanki (840 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej 1 1/2 szklanki (360 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!) Wykonanie: Do zrobienia tego chleba potrzebujemy garnek z przkrywką bez metalowych części oraz miskę, która o rozmiarze nie większym niż średnica garnka. Do większej(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta, przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę

Lamarida.pl
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 198

pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 o C. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie. Oddając pozostałe części podaj przepis.” Ja dodatkowo dodałam posiekane orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek(...)karmienie” tych ciast trwało trochę dłużej, bo 10 dni. Kiedyś nosił też nazwę chleba przyjaźni Amiszów. Chyba dosyć niedawno dorobiono do niego historyjkę o Watykanie. Jak bez łańcuszka zrobić takie ciasto od zera?: - 1/3 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru - szczypta drożdży najlepiej suszonych (opcjonalnie) i dalej postępować wg. przepisu: W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny półrazowy 211

mąki pszennej zwykłej 7 g drożdży instant Przygotowanie  Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności, uważając aby drożdże nie miały styczności z solą i wodą i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowy chleb 121

chleb zachowuje dużej świeżość, o ile dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;) 'dyniowy chleb' Składniki: - 500g mąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól   Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn(...)odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik

CookYourself
Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem 107

masła 1 płaska łyżka cukru 540 g mąki orkiszowej typ 1450 graham  Symbio łyżka czarnego sezamu łyżka nasion słonecznika - ¾ torebki suszonych drożdży Wszystkie składniki, po kolei jak podałam, dodać do foremki , ustawić program na 1 kg chleba, włączyć program podstawowy i dodatkowo dać opcję "rumiana skórka". Chleb nie jest "pusty", pysznie smakuje z łososiem i szpinakiem. Idealny jako drugie

Z Kuchni Do Kuchni
Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik 137

mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu) 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba Raflex Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam(...)małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo

Słodkie okruszki
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 191

pomarańczy otarta skórka z limonki 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i  po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto.  Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Apulia najpiękniejsze miejsca 137

Nasz własny chleb z semoliny Chleb ma tak niezapomniany smak, że po przyjeździe do domu bardzo chcieliśmy upiec choćby  taki przypominający ten z Altamury. I udało się. Za trzecim razem wyszedł taki jaki chcieliśmy. Obejrzeliśmy wiele filmików na Youtube. Były bardzo pomocne. Ważne też, że udało nam się przywieść lokalne drożdże: lievito madre czyli w sumie dzikie drożdże(...)suchej, ale takie macierzyste w formie mokrej są trudniejsze w używaniu ponieważ tak jak zakwas na chleb żytni trzeba je regularnie dokarmiać. Jak zrobiliśmy nasz bochenek: 500 gram semoliny 300 ml wody 8 gram cukru 15 gram soli 35 gram drożdży macierzystych Drożdże rozprowadzić w 300g wody, dodać sól i cukier. Dodać semolinę i wyrobić ciasto. Ręcznie zajmie

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania