chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:179/420)

Kurczak Prowansalski 45

Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża bazylia posiekana Świeża pietruszka posiekana Oliwa z oliwek kilka łyżek Bagietka wieloziarnista Mąka bezglutenowa z marketu do chleba 450 gram Woda tyle ile w instrukcji Olej roślinny 3 łyżki Drożdże suche 8 gram Mieszanka przeróżnych nasion: Orzechy włoskie Pistacje Słonecznik Migdały Przygotowanie Kurczak Prowansalski Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę

RafalCook
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 60

Gofry na zakwasie, przepis książki Tartine Bread – Chad Robertson Jeszcze sto lat temu francuscy piekarze wypiekali chleb na naturalnym zakwasie. Chcąc uzyskać “lżejsze” pieczywo łączyli naturalny zakwas z drożdżami piwowarskimi, które były ubocznym produktem powstającym przy produkcji piwa. Kiedy pojawiły się drożdże piekarskie (druga połowa XIX w ) piekarze podchodzili do nich z dużą rezerwą. Mieszali

Tajemnice Smaku
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 118

wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz zagniatać ciasta ani nie masz ręki do zakwasu, to ten przepis jest dla Ciebie! Pieczenie chleba w domu nie uchodzi za czynność łatwą, choć według mnie niesłusznie. Wszystko bowiem zależy od przepisu, z jakiego skorzystamy. Od upieczenia tradycyjnego chleba jeszcze większą trudność przysparza wypiek chleba bezglutenowego. Mąki pozbawione glutenu, który(...)naleśniki gryczane z tego przepisu. Bezglutenowy chleb bez mąki Tym razem jednak postanowiłam porwać się na wypiek, który od dawna mnie interesował: chodzi o chleb z kaszy gryczanej niepalonej. To dość intrygujący przepis na chleb, ponieważ nie zawiera on żadnej mąki, a jedynie kaszę gryczaną niepaloną. Co więcej: nie zawiera też zakwasu, drożdży ani sody – czyli żadnych spulchniaczy. Brzmiało

Wiszniówka
Pizza na chlebie z patelni 127

Szybka domowa pizza na chlebie z patelni jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta … Przygotowanie pizzy jest banalnie proste, możemy do niej użyć różnych

karolgotuje
Zakwas chlebowy żytni 102

odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem spulchniającym i zakwaszającym ciasto. W zakwasie znajduje się kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, w tym te odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz kwasu octowego. Zakwas wykorzystujemy do przygotowania zaczynu, z którego następnie pieczemy chleb. Wiele osób rezygnuje z samodzielnego wypieku pieczywa ze względu na obawę o przygotowanie zakwasu - bo trudne, bo czasochłonne

Z notatnika dietetyka
Pączki na zakwasie pszennym 112

temperaturze pokojowej na kolejne 12 godzin. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do użycia.Zarówno do pączków, jak i do wypieku chleba. Jak zrobić zaczyn drożdżowy czas przygotowania 8 godzin 1 kulka świeżych drożdży wielkości ziarna groszku 2 szklanki mąki pszennej typ 550  1 szklanka letniego mleka Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę, naczynie przykryłam szczelnie folią aluminiową(...)rumu  6 żółtek  12 g świeżych drożdży  1 l oleju roślinnego , a jeszcze lepiej smalcu wieprzowego do smażenia dżem lub ulubione konfitury takiej gęstości, która umożliwi zawinięcie ich w cieście (nie mogą być zbyt płynne) Mleko wlewamy do dużej do miski, dodajemy zaczyn i levain, świeże drożdże i mieszamy je z mlekiem do czasu, aż się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Razowy soda bread z ziarnami, bez drożdży (Soda bread integrale con semi, senza lievito) 114

pewno słyszeliście o słynnym irlandzkim chlebku na sodzie "soda bread", pieczonym bez dodatku drożdży, szybkim w przygotowaniu  i niezwykle smacznym.  Jeżeli macie ochotę na nieskomplikowany chleb,  polecam Wam mój dzisiejszy przepis;)  Do przygotowania chleba wykorzystałam m ą k ę  razow ą  i dodatek ziaren: sezamu, pestki dyni oraz słonecznika

La grande e la piccola cuoca
domowa bułka a la wrocławska 110

składniki: 600 g mąki 15 g drożdży 200 ml wody, letniej 160 ml mleka, letniego 30 g oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo: ok

Domowy Smak Jedzenia
Chała purimowa 111

kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl. mleka jajko 3 żółtka szczypta soli 150 g masła 50 g rodzynek łyżka stopionego masła do posmarowania chałki Drożdże rozetrzeć z mlekiem i odstawić na 15 minut. Masło utrzeć

wyzwania kuchenne
Ciabatty na zaczynie biga 154

wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".     Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 200 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 250 ml letniej wody 5 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej typ 750 15 g soli(...)oliwy z oliwek (zastąpiłam olejem rzepakowym)   Przygotowanie: Zaczyn biga: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić przykrywając ściereczką w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. Ciasto właściwe: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wsypać do nich mąkę i sól, wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrabiać ciasto w misce przez ok. 5-6 minut, dodając pod koniec oliwę. Ciasto będzie bardzo luźne

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb swojski na zakwasie 131

Składniki: 30 dkg mąki żytniej chlebowej Młynomag 10 dkg mąki pszennej 1,5 szklanki wody 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świezych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki otrębów 3 łyżki … Czytaj dalej Chleb swojski na zakwasie

czarrna od kuchni
Chleb z garnka 320

Jakim jest chlebkiem? Przekonajcie się sami :)  Chleb z garnka   Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500  25 g drożdży świeżych  1,5 łyżeczki soli  2 łyżki kefiru  275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb z kaszy gryczanej, bezglutenowy – i tylko z kaszy, bez mąki bez drożdży… taki dziwoląg 138

super prosty, tzn. kasza gryczana plus dodatki smakowe, to już w wykonaniu taki prosty nie jest. Ja poległam na pierwszym pieczeniu, kiedy to... Chleb z kaszy gryczanej, bezglutenowy – i tylko z kaszy, bez mąki bez drożdży… taki dziwoląg is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Chleb 144

Popularny, zwykły chleb powszedni pszenny.     Składniki: -1,2 kg mąki pszennej 750 -10 dkg drożdży -łyżka cukru -łyżka soli -łyżka oleju -1 l ciepłej wody Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody,  6 czubatych łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól,  wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy

Maminek kulinarny
Chleb słonecznikowy 160

wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.   Składniki   (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, ok. 250 ml ciepłej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, sól

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania