chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:188/420)

Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 150

przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy

Smaki Ewy
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 332

Przedstawiam Wam prosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej - 2 łyżki siemienia lnianego - pół szklanki łuskanego słonecznika - 8g drożdży instant - płaska łyżka soli - łyżka cukru - 550 ml  ciepłej wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania:   Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając(...)niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z blaszki i układamy na drewnianej desce. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Chleb razowy z pestkami dyni 133

trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam wykorzystać właśnie pestki dyni. Chleb razowy z pestkami dyni - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, 100g pestek dyni, ok. 300ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 50g drożdży, łyżkę siemienia lnianego, łyżeczkę soli. 1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 100ml ciepłej wody zrób zaczyn(...)stopni C lub innym ciepłym miejscu). 6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut. 7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wyjmij i do końca ostudź na kratce

Z notatnika dietetyka
Chleb z naczynia żaroodpornego 9161

Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także(...)cudownie pachnie i świetnie smakuje.  Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie cały etap przygotowania. Miłego pieczenia! PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO Składniki 800 g mąki pszennej 600 ml letniej

Przepiski.pl
Domowy chleb pieczony na kamieniu 177

szklanki mąki chlebowej (5 i 1/2 szklanki = 681 g) - ja użyłam zwykłej mąki pszennej i chleb wyszedł 1 szklanka wody (2 szklanki = 539 g) 1 płaska łyżeczka soli (14 g) 2 g drożdży instant (3 g) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drożdże instant i wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy wodę i silikonową, zaokrągloną i mało giętką szpatułką mieszamy wszystkie(...)Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze 7-10 minut, obracając w trakcie pieczenia, aby chleb się równomiernie zarumienił

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb marchewkowy. Listopadowa Piekarnia. 176

bardzo! Chleb marchwiowy 3 szkl. mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży (u mnie okruszek świeżych) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy(...)ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień. Garnek przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmujemy chleb z garnka i umieszczamy go na kratce. Zostawiamy do ostudzenia. Na kamieniu chleb pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb sezonowy z pomidorami i bazylią 203

orzechy i suszone śliwki... Dzisiejszy bochenek bardzo aromatyczny, bazylia i pomidory to od zawsze idealne połączenie więc w chlebie również się sprawdza. Posmakujcie, pokosztujcie, zapraszam... Składniki na jeden bochenek : - 1/2 kg mąki pszennej, typ 500 - 4 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki cukru Farsz: - 25 dag pomidorów - 1 cebula - 3 łyżki oliwy(...)dodać bazylię. Wystudzić. 2. W dużej misce połączyć suche składniki, wymieszać. Do letniej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Zrobić zagłębienie w mące i wlać wodę z drożdżami, gdy wyrosną zagnieść dłonią na gładkie ciasto i odstawić na ok. 20-25 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wierzch miski przykryć szczelnie folią do żywności.  3. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Chleb graham z płatkami owsianymi. 183

raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia użyłam  mąki graham pszennej od  MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki graham pszennej Ciasto: 50 dag mąki graham pszennej 2 łyżeczki(...)soli pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki płatków owsianych Dodatkowo: mąka pszenna  do posypania stolnicy 1 łyżka oleju 2 - 3 łyżki płatków owsianych Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane

Izabelawkuchni
Kajzerki 155

wzrasta na moim blogu, mam już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Jest z czego wybierać. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia(...)ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Roztop masło i odstaw aby nieco przestygło. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży: drożdże zmieszaj z wodą (3/4 szklanki) i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Dopiero po tym czasie wymieszaj pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie. Jeśli korzystasz z drożdży suchych

nietylkopasta.pl
Chleb pszenno-żytni 117

jeden bochenek Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 150g mąki żytniej, 350g mąki pszennej, łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki soli, opakowanie Zakwasu żytniego, opakowanie drożdży suszonych instant, 400ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże. 2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając(...)wodą i posyp ziarnem siemienia. 7. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. 8. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.  9. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze przez 40 minut. Żeby skórka chleba była bardziej chrupiąca możesz

Z notatnika dietetyka
Chleb z garnka z owsianymi otrębami 145

Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i  siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za nim przepada :) 4,5 szkl mąki pszennej 1 szkl otrąb owsianych 1/2 szkl siemienia lnianego 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju łyżka(...)nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce. Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą

Smakołyki Asi
Chlebek na razowym zakwasie i co dziwne z maślanką :) 169

zrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli. ciepłą wodę. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą odstawić na 24 godziny. Można ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe

Kuchnia Pokoleń
Bułki nocne 81

leniwe przedpołudnie, rezygnuję z pieczenia chleba na korzyść bułek. Lubię zagniatać je wieczorem, by wyrastały i dojrzewały całą noc. W zamian nad ranem mam bułki o chrupiącej skórce i cudownie pachnące mieszkanie 😊😋 Składniki (na 8 bułek): 400 g mąki pszennej typ 630  100 g mąki pszennej razowej typ 2000  20 g drożdży  pół łyżeczki cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno żytni z oliwkami 169

chleba są prawie nie zauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie.  Składniki (mała keksówka 25/12 cm): 25 g świeżych drożdży, 250 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 50 g płatków owsianych górskich, 20 szt. całych zielonych oliwek, 350 ml letniej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże(...)rozprowadzamy je na całej długości zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy

Moniki Smakołyki