chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:188/420)

Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 349

Przedstawiam Wam prosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej - 2 łyżki siemienia lnianego - pół szklanki łuskanego słonecznika - 8g drożdży instant - płaska łyżka soli - łyżka cukru - 550 ml  ciepłej wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania:   Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając(...)niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z blaszki i układamy na drewnianej desce. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Chleb razowy z pestkami dyni 155

trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam wykorzystać właśnie pestki dyni. Chleb razowy z pestkami dyni - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, 100g pestek dyni, ok. 300ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 50g drożdży, łyżkę siemienia lnianego, łyżeczkę soli. 1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 100ml ciepłej wody zrób zaczyn(...)stopni C lub innym ciepłym miejscu). 6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut. 7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wyjmij i do końca ostudź na kratce

Z notatnika dietetyka
Chleb z naczynia żaroodpornego 9193

Wiele osób szukając przepisu na domowy chleb ma wrażanie, że samo przygotowanie domowego chleba jest bardzo czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na domowy chleb, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie sprawi, że zmienicie zdanie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z naczynia żaroodpornego idealnie sprawdzi się dla osób, które będą rozpoczynać swoją przygodę z wypiekami, a także(...)cudownie pachnie i świetnie smakuje.  Zapraszam wszystkich miłośników domowego chleba na prosty przepis, który musicie wypróbować. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten smaczny chleb z naczynia żaroodpornego. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także wideo, w którym zobaczycie cały etap przygotowania. Miłego pieczenia! PRZEPIS NA CHLEB Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO Składniki 800 g mąki pszennej 600 ml letniej

Przepiski.pl
Domowy chleb pieczony na kamieniu 200

szklanki mąki chlebowej (5 i 1/2 szklanki = 681 g) - ja użyłam zwykłej mąki pszennej i chleb wyszedł 1 szklanka wody (2 szklanki = 539 g) 1 płaska łyżeczka soli (14 g) 2 g drożdży instant (3 g) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drożdże instant i wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy wodę i silikonową, zaokrągloną i mało giętką szpatułką mieszamy wszystkie(...)Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze 7-10 minut, obracając w trakcie pieczenia, aby chleb się równomiernie zarumienił

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb marchewkowy. Listopadowa Piekarnia. 195

bardzo! Chleb marchwiowy 3 szkl. mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży (u mnie okruszek świeżych) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy(...)ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień. Garnek przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmujemy chleb z garnka i umieszczamy go na kratce. Zostawiamy do ostudzenia. Na kamieniu chleb pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb sezonowy z pomidorami i bazylią 222

orzechy i suszone śliwki... Dzisiejszy bochenek bardzo aromatyczny, bazylia i pomidory to od zawsze idealne połączenie więc w chlebie również się sprawdza. Posmakujcie, pokosztujcie, zapraszam... Składniki na jeden bochenek : - 1/2 kg mąki pszennej, typ 500 - 4 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki cukru Farsz: - 25 dag pomidorów - 1 cebula - 3 łyżki oliwy(...)dodać bazylię. Wystudzić. 2. W dużej misce połączyć suche składniki, wymieszać. Do letniej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Zrobić zagłębienie w mące i wlać wodę z drożdżami, gdy wyrosną zagnieść dłonią na gładkie ciasto i odstawić na ok. 20-25 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wierzch miski przykryć szczelnie folią do żywności.  3. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Chleb graham z płatkami owsianymi. 202

raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia użyłam  mąki graham pszennej od  MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki graham pszennej Ciasto: 50 dag mąki graham pszennej 2 łyżeczki(...)soli pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki płatków owsianych Dodatkowo: mąka pszenna  do posypania stolnicy 1 łyżka oleju 2 - 3 łyżki płatków owsianych Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane

Izabelawkuchni
Kajzerki 176

wzrasta na moim blogu, mam już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Jest z czego wybierać. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia(...)ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Roztop masło i odstaw aby nieco przestygło. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży: drożdże zmieszaj z wodą (3/4 szklanki) i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Dopiero po tym czasie wymieszaj pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie. Jeśli korzystasz z drożdży suchych

nietylkopasta.pl
Chleb pszenno-żytni 138

jeden bochenek Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 150g mąki żytniej, 350g mąki pszennej, łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki soli, opakowanie Zakwasu żytniego, opakowanie drożdży suszonych instant, 400ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże. 2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając(...)wodą i posyp ziarnem siemienia. 7. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. 8. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.  9. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze przez 40 minut. Żeby skórka chleba była bardziej chrupiąca możesz

Z notatnika dietetyka
Chleb z garnka z owsianymi otrębami 167

Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i  siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za nim przepada :) 4,5 szkl mąki pszennej 1 szkl otrąb owsianych 1/2 szkl siemienia lnianego 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju łyżka(...)nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce. Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą

Smakołyki Asi
Chlebek na razowym zakwasie i co dziwne z maślanką :) 189

zrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli. ciepłą wodę. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą odstawić na 24 godziny. Można ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe

Kuchnia Pokoleń
Bułki nocne 99

leniwe przedpołudnie, rezygnuję z pieczenia chleba na korzyść bułek. Lubię zagniatać je wieczorem, by wyrastały i dojrzewały całą noc. W zamian nad ranem mam bułki o chrupiącej skórce i cudownie pachnące mieszkanie 😊😋 Składniki (na 8 bułek): 400 g mąki pszennej typ 630  100 g mąki pszennej razowej typ 2000  20 g drożdży  pół łyżeczki cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno żytni z oliwkami 188

chleba są prawie nie zauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie.  Składniki (mała keksówka 25/12 cm): 25 g świeżych drożdży, 250 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 50 g płatków owsianych górskich, 20 szt. całych zielonych oliwek, 350 ml letniej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże(...)rozprowadzamy je na całej długości zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy

Moniki Smakołyki
Miseczki chlebowe na kefirze 214

dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam miseczki chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują świeżość długo, smak chleba jest taki lekki, a skórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach(...)żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.   Składniki: - 700 g mąki pszennej typ 750; - 390 ml kefiru; - 160 ml wody; - 40 g drożdży; - 2 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka cukru; - 4 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski

dom-agi.pl