chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:189/420)

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 226

żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek(...)wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna

Mieszam w Garnku
Ciabatta 77

trochę dłuższemu czasowi przygotowania mała ilość drożdży pozwala na ich piękne wyrastanie, a drożdże nie są wyczuwalne w smaku tak jak w innych wypiekach na drożdżach. Bułeczki pozostają też miękkie i świeże przez kilka dni, co jest ich ogromną zaletą. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto(...)drożdży suchych lub 3 g drożdży świeżych – 170 g letniej wody * Możesz użyć zamiast tych mąk 150 g mąki 650 lub 750, zobacz jaki będzie efekt na ostatnich 2 zdjęciach Składniki ciasto właściwe: – 200 g mąki pszennej Manitoba ** – 100 mąki typ 450 – 190 g wody – 1 łyżka cukru – 1 g drożdży suchych

nietylkopasta.pl
Chleb żytni z rozmarynem 86

dorzuciłem trochę rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie. Potem dodałem jedno jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne pieczywo. Mój chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :) Składniki : Na noc przygotować zaczyn z: 200 ml ciepłej wody, 3 łyżek zakwasu i mąki żytniej w takiej(...)odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać wierzch mąką i piec do zrumienienia. Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wyda głuchy dźwięk. Ja zazwyczaj, gdy chleb jest rumiany wyjmuję z formy i jeszcze dopiekam. W moim bochenku w jednym miejscu odeszła skórka, ponieważ

Przepisy Mikołaja
Proziaki – szybkie bułeczki z patelni 65

temu miałam okazję testować różne wypieki na sodzie i wiem że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie jestem ich wielką fanką bo w porównaniu z wypiekami na drożdżach a w szczególności na zakwasie smak nie jest rewelacyjny. Ale …. proziaki trochę odbiegają od tego co dotychczas uważałam o pieczywie na sodzie, są też proste, ale dodatek maślanki(...)nich wracała nie raz! Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość: 6-7 sztuk Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 250-290 g mąki pszennej typ 450 lub krupczatki

nietylkopasta.pl
Chleb z makiem i białym serem 103

mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg(...)ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut.   Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy

Gotowanie i blogowanie
Chleb drwala 186

pieczeniem własnego chleba w domu. Dlaczego? Dlatego, że do wypieku Chleba Drwala będziemy potrzebować zaledwie trzech składników! Chleb Drwala wieloziarnisty - mieszanka chlebowa bez krzty chemii, zawierająca naturalny suszony zakwas chlebowy od  NATURALNIE ZDROWE 280-300 ml wody 10 g drożdży tradycyjnych lub 3-4 g drożdży suszonych Właściwie nie musimy mieć wydrukowanego przepisu, gdyż opakowanie zawiera

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawny piernikowy chleb 145

pyszny i łatwy w przyrządzeniu, że każda okazja, jak i jej brak będą dobre, by go przygotować :) Piernikowy chleb, ale niech Was nie zmyli nazwa. Nie jest to chleb słodki, deserowy jak np. popularny wypiek bananowy. Pachnące nuty korzennego piernika są bardzo wyczuwalne, ale czuć też aromatyczny rozmaryn, a pikanterii dodaje grubo mielony pieprz i chili. Taki chlebek idealnie komponuje(...)łyżki oliwy z oliwek Pierniki przekładamy do malaksera i miksujemy do powstania konsystencji bułki tartej. Mąkę mieszamy z pokruszonymi piernikami, drożdżami i wszystkimi przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy mąkę. Dodajemy papkę z […] Artykuł Wytrawny piernikowy chleb pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pide turecki płaski chleb jak pizza 37

PIDE TURECKI PŁASKI CHLEB SKŁADNIKI CIASTO NA PIDE: 270 gramów mąki pszennej pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki letniej wody płaska łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 małe jajko FARSZ DO PIDE: 250 gramów mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy kawałek zielonej papryki kawałek czerwonej... Artykuł Pide turecki płaski

Kuchnia Tomka
Domowy chleb pszenny 191

kuchni ;-) Wystarczy świeże prawdziwe masło i piętka z chleba i już mi bosko! ;-) Buziak! Składniki: - 1 kg mąki włoskiej 00 - 600 ml letniej wody - 10 g soli - 3/4 opakowania drożdży świeżych - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka cukru Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task(...)Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni. Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca. Ponacinaj chleb

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka 64

upiekłam chleb. Tak, ja. Przepis pochodzi z bloga Magdy, Krytyka Kulinarna, a Magda raczej wie co robi. Musiałam trochę pokombinować ze składnikami, bo w oryginalnym przepisie było użyte słowo „filiżanka”, ale chyba wszystko jest ok. Nie do końca byłam przekonana co do jego ostatecznej konsystencji (która była baaardzo luźna), ale co tam. Wymieszałam, „wlałam”, upiekłam. Ja Cię(...)napisała, że zawsze ten chleb jej wychodzi. Nawet jak sypnie mniej lub więcej mąki. Nasz, jeszcze gorący, został w połowie wchłonięty z masłem. Smakował bardzo dobrze. Zdecydowanie jednak jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki typu 480, 500 lub 550 około 1,25 szklanki ciepłej wody 20-25 g świeżych drożdży pół łyżeczki octu winnego pół

Kardamonovy
Chleb z garnka 71

mąki. Nasz, jeszcze gorący, został w połowie wchłonięty z masłem. Smakował bardzo dobrze. Zdecydowanie jednak jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki typu 480, 500 lub 550 około 1,25 szklanki ciepłej wody 20-25 g świeżych drożdży pół łyżeczki octu winnego pół łyżeczki cukru 2 łyżki soli Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy (ciasto będzie

Kardamonovy
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 158

przepisu i tak nierównomiernej w nim proporcji mąk - ponad dwa razy więcej tej razowej, niż zwykłej - gdyż przeważnie piekę odwrotnie .  Przyznam szczerze, że wątpliwości te były słuszne, bo chleb miał niezbyt zachęcającą strukturę. Być może pieczenie w garnku rzymskim - tak jak było to w oryginale - dałoby lepsze efekty. Za to smaku nie będę się czepiać. Rewelacja! Trzaskające w zębach(...)cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu 125g orzechów nerkowca - posiekanych nożem Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić

Grunt to przepis!
Pikantne bułki pszenno-żytnie 84

Tak mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 234

ziaren kakao Przygotowanie: Poszłam na łatwiznę i wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie. W przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto ze wszystkich składników (mleko powinno być ciepłe

greenscarf
CHLEB PSZENNY (idealny) 220

chleb wiejski pieczony przez jej babcię :)  Przepis mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇 SKŁADNIKI : 460 g  mąki pszennej  300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży  łyżeczka cukru  łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody(...)formę wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ), przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200- 220 st.C pieczemy ok.30 min . Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny "głuchy" dźwięk . W razie potrzemy dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę min . Studzimy na kratce  Smacznego

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania