chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:195/420)

Rogaliki maślane 87

upieczeniu podane ze szklanką mleka. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość porcji: 25-27 rogalików Przygotowanie: 2 h Składniki: – 375 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Chleb pomidorowy (bezglutenowy) 127

chleb z suszonymi pomidorami" autorstwa twórców "Atelier smaku". Moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Chlebek udał się znakomicie, ma zwartą konstrukcję i wspaniały smak. Serdecznie polecam :-) Składniki na formę typu keksówka o wymiarach 30cm x 11cm: 25 g mielonego siemienia lnianego 350 ml wrzątku 150 g mąki kukurydzianej 200 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki ryżowej 1 łyżeczka suchych drożdży(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. 7. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 9. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem). Po upływie tego czasu ja zawszę muszę dopiekać od spodu około 10 minut - taki piekarnik (Bosch). Uwaga

Kawa z mlekiem
domowy chleb z gara – każdemu na pewno się uda 223

łyżka oleju 3/4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z ok. 125 ml letniej wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz pozostałą letnią wodę i chwilkę wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiamy i ponownie zostawiamy(...)poparzyć), możemy go naciąć ostrym nożem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne ok. 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągamy z naczynia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Prosty chleb z octem 149

patent ten działa jak marzenie !  Chleb jest pyszny w smaku, o bosko chrupiącej skórce, miękki i wilgotny w środku. Do tego wyjątkowo szybko i bezproblemowo się go robi. Bez miksera, wystarczy kilka razy zamieszać łyżką i prawie gotowe! Do tego nie trzeba "bawić się" z uprzednim przygotowywaniem zakwasu, wystarczą suche drożdże i ocet. Przepis podpatrzyłam na blogu zamieszana.com(...)mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850   2 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi lub innymi  + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika

Grunt to przepis!
Bolillos - meksykańskie bułeczki 160

chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej   [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant  335 g letniej wody  1 łyżka miodu  Drożdże wsypać do mąki, dodać

Moje domowe kucharzenie
Chleb w słoiku 63

Wami nowym sposobem przechowywania chleba, którego nie było na poprzednim blogu. Chleby piekłam w różnych naczyniach, jednak po raz pierwszy w słoiku, tak do przechowania na dłużej. Lato za pasem, wakacje, wycieczki, urlopy, które spędzamy w różny sposób. Chleb w słoikach na pewno się przyda kiedy na wypoczynku serwujemy sobie własne jedzenie a zabraknie pieczywa. Chleb w słoiku może być(...)jeszcze jeden plus. Ciasto, które zbyt mało wyrosło zdąży podskoczyć zanim wierzch ciasta się zapiecze a piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę. Chleby typowo pszenne potrzebują od razu wysokiej temperatury aby uzyskać zamierzony efekt. Jak długo można przechowywać chleby w słoikach? Tak naprawdę to nie wiem. Robiąc różnego rodzaju przetwory na zimę w słoikach poddane pasteryzacji mamy co najmniej

Leśny Zakątek
Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie 168

ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze!     Składniki:   250 ml letniej wody 6 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 g aktywnego zakwasu żytniego  (dokarmionego przynajmniej 6 h wcześniej) 550 g mąki pszennej chlebowej(...)soli 220 g słodkiej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1/2 małej sztuki) 50 g orzechów włoskich     Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Dać aktywny zakwas, mąkę i sól, wyrabiać ręcznie bądź mikserem do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy włoskie i pokrojoną w kostkę dynię. W razie potrzeby podsypywać ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia 82

Chlebek pizza to bardzo prosty do zrobienia, pyszny i aromatyczny wypiek na bazie suchych drożdży. Smakuje świetnie zarówno bez żadnych dodatków, jak i posmarowany masłem, z wędliną czy serkiem kanapkowym, albo jako baza do tostów. Jest to nic innego jak zwykły chleb pszenny z pysznymi dodatkami w środku. U mnie były to produkty, które miałam akurat pod ręką: kawałek papryki(...)drożdży suchych (opakowanie) 1 łyżeczka cukru 350 ml ciepłej wody łyżka oleju pół puszki kukurydzy około 100 g sera żółtego pół czerwonej papryki 4-5 suszonych pomidorów przyprawy: bazylia, oregano, czosnek suszony, łyżeczka soli   Przygotowanie Paprykę, suszone pomidory i ser żółty kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól i resztę przypraw

e-PrzepisyKulinarne
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 132

ważne w dwie strony.   Chleb cytrynowo-rozmarynowy, a może drożdżowa buchta, a może coś pomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami. Rośnie - jak na drożdżach. Znika jeszcze szybciej. Świąteczny, bo chwile w kuchni(...)drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać

KUCHARNIA
Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote) 130

acqua PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie startą marchew i 1 łyżeczkę soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno(...)godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy  na form ę  posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzin ę . C hleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.  **** PREPARAZIONE Fate

La grande e la piccola cuoca
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi 145

chleb i sprawdzicie :) Poniższe proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki: 30 g świeżych drożdży , 1 czubata łyżeczka cukru , 400 g mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka soli , 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich , 8-10 średnich kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie , 2-3 łyżki oliwy z pomidorów , 3/4 szklanki ciepłej wody ,  3/4 szklanki ciepłego mleka . Drożdże(...)wydawać głuchy dźwięk. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. pieczywo to dołączam do wspólnej akcji #glodnizmian i zapraszam Was na stronę projektu klik Polecam Wam także inne chlebki: Chleb pszenny na płatkach owsianych Chleb pszenno - żytni z musli Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z ziarnami 108

wysmarowania formy 20 g ziarna słonecznika 20 g ziarna białego sezamu Ziarna słonecznika, sezamu i łyżka mąki do posypania. Chleb z ziarnami Wykonanie: Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić(...)około godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut. Upieczony chleb odstawić do wystudzenia. Artykuł Chleb z ziarnami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Prosty chleb pszenny 130

letniego mleka Ciasto właściwe podrośnięty rozczyn 700 g. mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1,5 łyżeczki soli 1,5 szkl. letniej wody 20 g. roztopionego masła Do miski rozkrusz drożdże, posyp je cukrem i rozetrzyj grzbietem łyżki. Wlej mleko i wsyp mąkę. Wymieszaj aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiej przez sito(...)Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, krótko wyrabiaj (wystarczy minuta) i nadaj mu kształt podłużnego chleba. Przełóż uformowany chleb na blachę oprószoną mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Chleb oprósz z wierzchu mąką i zrób w poprzek kilka nacięć. Wstaw blaszkę z ciastem

Delicious Place
Chleb pełnoziarnisty z kminkiem! 144

Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym.  Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią(...)łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając go do koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut.  Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym

SMYKWKUCHNI
Chleb gryczany dla leniwych 211

Syci na długo i ma niski indeks glikemiczny. Polecam dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków oraz uczulonych na drożdże. Osoby z chorobami jelit takich jak IBS czy IBD muszą trochę bardziej uważać, ponieważ ze względu na dużą zawartość błonnika chleb może być dla nich zbyt ciężkostrawny. Moje IBD dość często pozwala mi na zjedzenie tego chlebka, ale zależy

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania