chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:203/420)

Chleb z garnka 162

można dodać wg upodobania dowolne ziarna. Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia. 5,5 szkl mąki pszennej 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej(...)nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce

Smakołyki Asi
Chleb ze świeżą bazylią 140

ziaren, np.z siemieniem lnianym,sezamem,orzechami itd 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru pół torebki suchych drożdży garść liści bazylii posiekanych na paski lub poszarpanych na kawałki Wszystkie składniki wkładamy po kolei do formy i wybieramy program podstawowy. Podejrzewam, że ten sam chleb można zrobić również metodą tradycyjną, w piekarniku. Piekarze i piekareczki powinni sobie z tym poradzić. Chleb

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie z orzechami 91

Jest gotowy do użycia. Chleb 250 g zakwasu 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 szklanki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich i laskowych 2-3 łyżki siemię lniane + 1 łyżka do posypania 3/4 szklanki ciepłej wody 1 białko Do miski wsypać mąki, sól, suszone drożdże oraz zakwas. Cały czas(...)posmarować białkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec do zrumienienia w tem 190 stopni. Wyjąc po upieczeniu na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym masełkiem, mniam:) Smacznego:)   Artykuł Chleb na zakwasie z orzechami pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Żytni chleb z brązowym ryżem 163

pamiętać:). Myślę jednak, że łatwiej jest zrozumieć pewne procesy zachodzące podczas pieczenia chleba, korzystając z wiedzy profesjonalistów. Aby chleb żytni był smaczny, bardziej pulchny, dłużej się przechowywał, miał większą wartość odżywczą, powinien być pieczony na zakwasie a nie na drożdżach piekarskich. Im więcej mąki żytniej w pieczywie tym krócej wyrabiamy ciasto, im wyższy typ mąki żytniej tym więcej potrzebujemy(...)padnie pytanie, czy można zamienić mąki w przepisie, często odpowiem, że można ale nie odpowiem ile więcej czy mniej wody trzeba dodać.          Żytni chleb z brązowym ryżem     Dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn 40g zakwasu, może być prosto z lodówki dokarmiony w tygodniu, 220g mąki żytniej typ 720, 200g letniej wody. Mieszamy składniki

Leśny Zakątek
Słoneczny chleb kukurydziany 145

droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę. Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru 30 dag mąki kukurydzianej 1-2 jajka 300 ml mleka Sól Kminek  Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw(...)podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
domowy chleb powszedni 94

mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 150 ml wody, letniej 125 ml mleka, letniego 30 g masła, roztopionego 1 łyżeczka soli 1 duża szczypta cukru wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, 50 ml letniej wody oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą letnią wodę, letnie mleko, wystudzone masło, 250 g mąki(...)równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy ok. 30-35 min. Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu palcami wyda głuchy odgłos. Odstawiamy na kratę do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Na dobry początek, kromka ciepłego chleba! NOWY E-BOOK JUŻ W SPRZEDAŻY! 130

Cześć, mój nowy e-book Na dobry początek,  kromka ciepłego chleba!  ujrzał światło dzienne! W tej pozycji znajdziesz dużo fantastycznych i prostych przepisów na pieczywo, to na zakwasie i w głównej mierze to na drożdżach, a dokładnie na zakwasie drożdżowym tzw. polish. Zakwas drożdżowy, jest znany na całym świecie i nie bez powodu, jego nazwa brzmi(...)bardzo dawno temu, zyskał on rozgłos na całym świecie i jest używany po dziś dzień w dobrych piekarniach. W tej mojej mini książce elektronicznej chciałam zebrać swoje przepisy na chleby, które można piec każdego dnia. Do ich wypieku nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych umiejętności, ani sprzętu, no może poza wyjątkiem- gara żeliwnego- ten warto mieć, aby wypiekać piękne bochenki chleba. Zależało

SMYKWKUCHNI
Prosty chleb pszenno-żytni 106

mąki pszennej typ 550 15 dag mąki żytniej typ 720  Młynomag 1 torebka  suszonych drożdży 1  torebka suszonego zakwasu  Dr.Oetker 1 łyżka oliwy z bazylią 1,5 łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem 400 ml ciepłej wody Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać

Wanilia i Kardamon
Chleb sezamowy 148

syropu klonowego 1 łyżeczka soli 5 łyżek ziaren białego sezamu (ilość sezamu można nieco zwiększyć) 1 łyżka ziaren czarnego sezamu lub siemienia lnianego do dekoracji 1 białko do posmarowania chleba *** jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 ml Przygotowanie Na suchej patelni uprażyć biały sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna(...)powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor. Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę. W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki z ricottą 72

Czas czytania: 2 min Pieczywo z dodatkiem sera bardzo przypadło mi do gustu, piekłam już bułki i chleby z dodatkiem białych serów. Pieczywo takie zawsze jest wyśmienite! Dziś proponuje Wam bułki z dodatkiem ricotty i pszennej mąki razowej. Miękisz pieczywa z dodatkiem ricotty jest bardziej gęsty, ciężki, a jednocześnie wilgotny i delikatny w smaku. Bułki świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami(...)każdy posiłek. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword twarożek Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 24 Author Anna Ingredients 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłej wody około 45 st C 1/4 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżka soli 3 łyżki miękkiego masła 250 g serka ricotta 2 średnie jajka

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia 167

Bibosz  12 g mąki żytniej pełnoziarnistej 12 g czerstwego chleba (podprażony, zmielony) 8,5 g soli 80 g wody (100' C) Ciasto właściwe: bibosz (65' C) 32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 350 g pszennej 550 20 g pszennego zakwasu (gęsty, 5' C) 18 g słodu 4 g świeżych drożdży 190 g wody(20' C) 20 g oliwy z oliwek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie 92

niewykonalne. Nastały jednak takie czasy, że w sklepach drożdże są na wagę złota, więc postanowiłam zrobić eksperyment. W domu miałam tylko mąkę pszenną tortową typ 450, więc teoretycznie nienadającą się do zrobienia zakwasu. Jednak spróbowałam wbrew wszystkim opiniom. Zrobiłam zakwas, który okazał się bardzo dobry i tak powstał mój pierwszy chleb na zakwasie pszennym. Jest dość lekki i bardzo

Bułka z Chlebem
przepis na domowy chleb orkiszowy na zakwasie 141

ciasta do zaczynu okaże się, że zaczyn zakwasu nie wyrósł odpowiednio, można dodać do niego odrobinę drożdży piekarskich. Przy dobraniu odpowiednich proporcji, ciasto powinno wyrabiać się dość łatwo. Następnie wyrobione ciasto formuje się i przekłada do ówcześnie przygotowanej formy. Tak pozostawiony  chleb orkiszowy na zakwasie  wstawia się do wyrastania. Najlepiej zrobić to w temperaturze około 30 stopni. Czekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb z "garnka" 128

Chleb z "garnka" 🥖 z chrupiacą skórką... Potrzebne będą : - 750g mąki (u mnie typ 650) - 500 ml ciepłej wody  - 7g suchych drożdży  -0,5 łyżeczki cukru  - 2 płaskie łyżeczki soli  - łyżka oliwy  Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Następnie(...)wodą ciasto. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 200 ° i pieczemy pod przykryciem 35 minut, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu warto chwilę odczekać żeby chleb lepiej się kroiło. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Pączusie z czekoladą 69

Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, bo czekolada będzie jeszcze płynna. Pączki są przygotowane na bazie drożdży, więc potrzebujemy chwili czasu aby ciasto wyrosło. Aby przyśpieszyć ten proces wykorzystam tutaj suche drożdże. Składniki 280 g mąki 125ml mleka 7 g suchych drożdży 1 jajko + 1 żółtko 2 żółtka 35 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 50g masła(...)smażenia Pączusie z czekoladą [PRZEPIS] Zaczynamy od roztopienia w garnku masła. Po roztopieniu powinno ono ostygnąć. Mąkę przesiewamy wraz z drożdżami do miski, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto możemy wyrobić w maszynie do chleba, albo robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasta, formujemy z niego kulę i wkładamy do miski obsypanej mąką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania