Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący. Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+ 50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy(...)Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy. Pieczemy
chleba naszegochleb cebulowy obłożony tylko pomidorem, lub maczany w sosie spod pieczystego. Mmmm...Palce lizać! Składniki na chleb cebulowy: na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm 3 duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki (lekko podgrzanej) 1 szklanka tartego żółtego sera(...)obieramy, kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnozłoty kolor. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, żółty ser, zioła, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7-8 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Miskę z ciastem
Rozpustne gotowanieestragon, przyprawa grecka itp. (każdej po 1/2 do 1 łyżeczki). Składniki na 2 okrągłe (no, prawie...) bochenki: 300ml krojonych pomidorów z puszki - krojonych żeby było łatwiej 20g świeżych drożdży 600-700ml mąki pszennej - wyjątkowo tym razem zrobiłam pól na pół: żytnia razowa z pszenną wrocławską - nie do końca udany zabieg, bo chlebek był trochę ciężkawy(...)zalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej
Grunt to przepis!prowadzonej na blogu Zorry . Niech nam się upiecze :-). Kaszubski chleb na podmłodzie Proporcje na chleb o wadze 800 g Czas przygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli(...)mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza
Kulinarne przygody Gatityciepłe miejsce na 10 minut. Słonecznik drobno zmiel robotem lub w młynku do kawy. W ymieszaj wszystkie mąki, sól, słonecznik i czosnek niedźwiedzi. Na środku zrób wgłębienie, wlej spienione drożdże i melasę. Wyrabiać 10 minut robotem z hakiem chlebowym lub ręcznie. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olej, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno(...)zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce. Wersja na thermomix Składniki: 200 g ziaren pszenicy 200 g ziaren żyta 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej 120 g gęstego jogurtu 50 g słonecznika 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych 3-4 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 2 łyżeczki soli
SzczyptaSmaQopakowanie drożdży suchych na 1/2 kg mąki 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 3 łyżki sezamu Mieszamy oba rodzaje mąk, dodajemy cukier, zakwas, suszone drożdże oraz wodę. Ciasto dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy olej, zagniatamy ciasto przekładamy do foremki 10 cm x 30 cm. Zwilżonymi dłońmi wyrównujemy chleb, posypujemy sezamem. Zostawiamy
Z Majeczką w kuchnimoim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka. składniki ciasto bazowe: 1 kg mąki pszennej 2 dkg drożdży 180 g masła 1 łyżka soli himalajskiej płaska szczypta cukru 400 ml mleka letniego ciasto zielone: ok 650 g ciasta bazowego 1 łyżka sproszkowany(...)wyrabiam mikserem. Jak ciasto będzie się za bardzo kleić można dodać mąki. Ciasto zielone: Do pozostałego ciasta bazowego dodaję jęczmień, oliwę z pomidorów i wyrabiam mikserem albo rękoma. Wykonanie chleba: Foremka o wymiarach 30x11x10 cm. Ciasto zielone dzielę na dwie części i rozwałkowuję każdą na długość foremki i szerokość która pokryje dno i boki częściowo. Foremkę wykładam papierem do pieczenia
wesoła kuchniapszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych (7g), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, ok. 10-15 g oliwy (1,5 łyżki). Przygotowanie: W misce łączymy wodę, miód, sól i drożdże. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oliwę i mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników (ok.2-5 minut). Następnie przekładamy je do foremki wyłożonej papierem(...)foremkę równomiernie (w tym celu najlepiej użyć łyżki drewnianej). Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 50 minut. Upieczony chleb po kliku minutach wyjmujemy z foremki i przekładamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia – należy też ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przydatne: Użyłam foremki o wymiarach
rozgotowanaZapraszam na smaczny i zdrowy chleb z otrębów, bez mąki. Chleb jest fit, idealny dla osób na diecie. Polecam jako odmianę dla zwykłego pieczywa. Składniki: 1/2 szkl mleka 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 4 łyżki skrobii kukurydzianej ( z lekkim czubkiem) 18 łyżek otrąb z samopszy (z lekkim czubkiem) keksówka 10x26cm Przygotowanie(...)dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie (masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Przekładamy masę do keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy i pieczemy dopiero całkiem zimny
słodkie i nie tylko historie kulinarnezmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, domowe pieczywo z idealnie chrupiącą skórką. Składniki: * 7 g drożdży suchych * 500 ml przegotowanej letniej wody * 1 łyżeczka cukru * 300 g mąki orkiszowej ciemnej(...)użyłam Skworcu ) * 200 g mąki żytniej * 1 łyżeczka soli * 4 łyżki oleju * garść ziaren słonecznika (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Do miski wsypać suche drożdże, cukier, łyżkę mąki orkiszowej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ten zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze dłońmi
Zrób to smacznieokroiłam ilościowo przepis do jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty(...)często gości na świątecznym stole . Będę na pewno wracać jeszcze do tego przepisu i to nie tylko przy świątecznej okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej - typ 550, luksusowa 4 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna CIASTO CHLEBOWE: 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 300g mąki
Grunt to przepis!skrobi ziemniaczanej (kupna) 15 g świeżych drożdży * lub 12 g suchych (używam świeżych) 3 łyżki siemienia lnianego złotego 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka nasion chia 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu** 550 ml ciepłej wody * jeśli używasz świeżych drożdży najpierw zrób zaczyn: drożdże rozpuść w kilku łyżkach wody z odrobiną cukru(...)ochotą. Wykonanie: Wszystkie mąki wymieszać razem. Dodać cukier, sól i wybrane dodatki. Do mąk dodać zaczyn z drożdży i powoli dolewać ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być płynna. Mimo posiadania thermomixu, wszystko mieszam ręcznie. Przekonałam się, że mimo wszystko chleby wyrabiane ręcznie wychodzą bardziej miękkie, puszyste. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, aż ciasto urośnie. Delikatnie zamieszać
gutfutdelikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem(...)godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Gdy ciasto wyrośnie należy ponownie je wyrabiać około minuty. Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką. Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody
Z Kuchni Do Kuchnicukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 mi. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy się w niego postuka
Domowy Smak Jedzeniawody 400-500ml, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli kamiennej, 1-2 szkl. ziaren, 4 ugotowane ziemniaki, 5 łyżek oleju... -- -- Do przesianej mąki (robimy dołek pośrodku) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wodę. Dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia. -- Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz i dzielimy na części, z których formujemy nasze przyszłe chleby. Podana w przepisie masa ciasta wystarczy do upieczenia 4 niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać innej mąki wtedy ciasto byłoby bardziej zwarte
chleba naszego