trawienie. Uwielbiam też, jak każdy chyba, zapach świeżego pieczywa. Ale najlepszym dla mnie połączniem jest świeże pieczywo o zapachu kminku. Upiekłam zatem chleb kminkowy. Chleb ten jest naprawdę pyszny, długo zachowuje świeżość, nie czuć w nim drożdży, a skórka jest mocno chrupiąca. 600 g mąki krupczatki 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru(...)Następnie na wyłożonej papierem blaszce formujemy bochenek, również przykrywamy go ścierką i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego rośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Chleb pieczemy przez godzinę, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy chleb pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, aby skórka była błyszcząca. Najlepiej smakuje grubo pokrojony i posmarowany prawdziwym masłem. Smacznego
Krylowa Kuchniaciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych 1,5 łyżeczki dobrej soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą(...)Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę. Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut. Upieczony wystudźcie na kratce
OliveandThymeRoots, oraz książki o tym samym tytule. Jeśli z nowym rokiem postanowiliście żyć lepiej i jeść zdrowiej, to chleb zmieniający życie jest idealną propozycją na włączenie do diety zdrowego pieczywa. Do jego przygotowania nie potrzebna jest mąka, drożdże, zakwas, ani specjalne umiejętności czy doświadczenie piekarnicze. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać ze sobą składniki i tyle(...)kwestii przygotowania. Materiałem sklejającym chleb jest zmielony len, ale można go zastąpić nasionami babki płesznik. Chleb zawiera mniej węglowodanów, a więcej tłuszczów niż normalne mączne pieczywo, ale trzeba pamiętać że są to zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6, omega 9). Jest bardzo sycący, w zasadzie można najeść się już jedną kromką, a to za sprawą dużej ilości
Smakowity Blog Kulinarnywstępnym wyrastaniu od razu do ceramicznego garnka, w którym ostatecznie wyrosło i się upiekło. Kolejna różnica w moim przygotowaniu chleba to, że nie zostawiałam całego ciasta na kolejne 10 godzin w lodówce. Wyszłam z założenia, że w lodówce drożdże wolniej pracują i nie widziałam sensu przedłużania całego procesu. Wybór pozostawiam Wam. Przechowywanie ciasta w chłodnym miejscu do wolniejszego wyrastania(...)ponoć zwiększa głębie smaku chleba. Ja jednak do cierpliwych nie należę, a chleb i bez tego mi bardzo smakował. Ostatnia już uwaga to proporcje. Ilość podanych tu składników daje nam jeden ogromny bochen lub dwa mniejsze. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby podzielić wszystko na dwa i przygotować 1 mniejszy bochenek. Pewnie tak będę robić w przyszłości. Sam chleb
W kuchni wieczoremwłożeniu wykałaczki w środek chleba, wyjdzie ona sucha (do pieczenia można użyć blachy, ja wykorzystałem kamień do pizzy, polecam). Gotowy chleb odstawić na jakąś kratkę aby wystygł. Gotowe. Podstawowe składniki - mąką pełnoziarnista 4 zł, drożdże 1,5 zł. Wysmarować pajdę prawdziwym polskim masłem i zjeść ze smakiem - bezcenne
Right Behind The Kitchenpszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki(...)prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza , ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Odstawić w omączonej misce
Grunt to przepis!łyżeczki gałki muszkatołowej ziarna sezamu - do posypania chleba przed pieczeniem Odważony miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu(...)przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość . Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu - tak jak u mnie . Piekarnik nagrzać do 220C
Grunt to przepis!zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000) 155 g woda Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba. Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką ), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna(...)zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000) 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda 5 g drożdże 24 g melasa 5 g sól + ziarna do posypania foremki i chleba Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania. Pieczenie : 10 minut 250 st.C z parą, 45 minut
Stare Garychleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1 łyżeczka soli 80 ml ciepłej wody oregano bazylia Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce(...)minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki) i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę
Miód i pieprzChleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1 łyżeczka soli 80 ml ciepłej wody oregano bazylia Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce(...)minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki) i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę
Miód i pieprzmożna upiec naprawdę smaczny chleb w ekspresowym tempie ! Zachęcam was do wypróbowania ! Składniki: 500 g mąki pszennej 2 torebki suchych drożdży 4 łyżki otrębów żytnich 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki suszonej żurawiny trochę tłuszczu i bułki tartej - do wysmarowania formy Przygotowanie: Drożdże wsypujemy do ciepłej wody(...)prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie wlewamy wodę z drożdżami. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania zwartej masy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy jeszcze na parę minut w ciepłym miejscu Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Smacznego
Taste Therapypieczywa. Składniki: 40 dag maki pszennej t-750 do wyrobu chleba Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże pokruszyć do wody, wymieszać,dodać do mąki. Łyżką drewnianą dobrze wymieszać całe ciasto(...)położyć w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie rozgrzewamy piekarnik, ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, z wierzchu można ciasto wyrównać dłońmi zwilżonymi oliwą z oliwek. Przykryty chleb pieczemy ok 35 minut w 190 st, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż chlebek ładnie się zrumieni. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu chleba
Z Majeczką w kuchnipiekarni. 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej 400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy
Szefowa kuchniCHLEB Z CZOSNKIEM I OREGANO Składniki: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki drożdży 3 szklanki białej mąki 1/2 szklanki mąki żytniej (lub dowolnej, możesz też użyć samej białej) 3-4 szczypty czosnku w proszku suszone oregano do posypania po wierzchu Przygotowanie: W miseczce połącz drożdże(...)odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców. Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik
Gotowanie to kochanieProsty i w miarę szybki chlebek foremkowy na drożdżach, zachwyca pięknym zapachem i kolorem. Dodatek ziaren wzbogaca smak, idealny do kanapek. Kolor podkręcony dodatkiem kurkumy. Jest pyszny ! składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 750 250 g mąki orkiszowej 1050 25 g drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 1/3 szklanki sezamu 1/3 szkl pestek słonecznika 1/3 szkl.pestek dyni(...)drożdże ,cukier, 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić na ok 30 min. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, kurkumą i nasionami, dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 50 min. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto , odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 220 st C. Wstawić chleb
Z MarcepanemProsty i w miarę szybki chlebek foremkowy na drożdżach, zachwyca pięknym zapachem i kolorem. Dodatek ziaren wzbogaca smak, idealny do kanapek. Kolor podkręcony dodatkiem kurkumy. Jest pyszny ! składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 750 250 g mąki orkiszowej 1050 25 g drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 1/3 szklanki sezamu 1/3 szkl pestek słonecznika 1/3 szkl.pestek dyni(...)drożdże ,cukier, 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić na ok 30 min. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, kurkumą i nasionami, dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 50 min. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto , odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 220 st C. Wstawić chleb
Z Marcepanem