chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:164/420)

Najlepsza domowa ciabatta, jak z włoskiej piekarni… 139

Dzisiejszy przepis to gratka dla fanów glutenu – włoska ciabatta prosto z domowej piekarni :) Ze wszystkich kuchni świata, to właśnie włoska jest najbliższa memu sercu. Te

brunetkawkuchni
Chleb z ziarnami na zakwasie 120

żytniego chleba,  który piekłam parę dni temu i trzeba pomyśleć o nowym. Przewidziałam to wcześniej i już rano aktywowałam mój niezawodny zakwas żytni, aby był gotowy do wieczornego pieczenia chleba. Niech to będzie zdrowy, pełnoziarnisty chleb urozmaicony ziarnami. U mnie dziś ze słonecznikiem, ale w przypadku wypieków z ziarnami z reguły można kombinować z dowolnymi. Czas przygotowania chleba jest(...)zmniejszam do 190 dopiekając kolejne 15 do 20 minut.  Upieczony chleb powinien przy pukaniu w jego spód wydawać dosyć głuchy dźwięk. Studzę chleb zawsze na kratce. I to koniec, gotowe, zdrowe, swojskie i w sumie proste. Chleb na zakwasie jest zdecydowanie dłużej świeży niż pieczony na drożdżach. Najlepiej przechowuje się zawinięty po prostu w bawełnianą ściereczkę.  Smacznego

I tu będę miała takie te
Najlepsza domowa ciabatta, jak z włoskiej piekarni… 244

Dzisiejszy przepis to gratka dla fanów glutenu – włoska ciabatta prosto z domowej piekarni :) Ze wszystkich kuchni świata, to właśnie włoska jest najbliższa memu sercu. Te

brunetkawkuchni
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 174

typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach 157

mnie Kujawski 3 ziarna Wykonanie: Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona

W garach u Gosi
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 96

kolejna jest zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Nie zawiera mąki, ani drożdży. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika pół szklanki ziaren siemienia lnianego 1 szklanka płatków gryczanych pół szklanki płatków jaglanych pół szklanki płatków quinoa 1 szklanka rodzynek

nietadieta
Bułki do hamburgerów 134

Z tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki ziemniaczane z makiem 169

Kolejny weekend i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] ale tym razem niespodzianka. Gocha zaproponowała dwie opcje do wyboru : pierwsza dla osób które nie mają

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 159

Pyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym 136

Dziś do wypieku chleba użyłam mąki jaglanej, bardzo zdrowej i bardzo smacznej w wypiekach. W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny

Moje Małe Czarowanie
Chleb z makiem i estragonem 160

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami

Moje Małe Czarowanie
Szybki chleb pszenno-żytni 141

auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki oliwy - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże (mleko ma być ciepłe, nie gorące, bo inaczej

Życie zamknięte w smaku
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 174

niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć się osłabieni, np. na wiosnę.  Warto

Przepisy i porady kulinarne
Smak Lata - relacja z warsztatów 153

uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych

KUCHARNIA
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 190

złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu:   Zapach chleba . Przepis zgłoszony do listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Grahamka, weka i kajzerka

Gospodyni Miejska
chrupiący chleb w naczyniu 158

mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:  1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę(...)wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, można na całą noc :) Mimo, że w lodówce jest +5 stopni ciasto rośnie... Ja wyjąłem po 30 minutach... ...połowę przeznaczamy na chleb, a drugą na bułki... Wyrabiamy chleb i potem bułki. Chleb przykrywamy niech ładnie rośnie :) Bułki układamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy. Gdy pieczywo odpoczywa i rośnie

chleba naszego
Bułka wrocławska, weka 107

Przyszedł dzień, kiedy w naszym chlebaku chleba nie było, a za bardzo chętnych do wypadu do sklepu też nie. Co było robić… upiec chleb A nie, bo bułkę jednak Mieszkając w Warszawie znałam nazwę bułka wrocławska. W Krakowie, nikt nie mówi inaczej jak „weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka(...)tradycyjne kanapki z tej bułki też smakują wybornie. Z przepisu wychodzą dwie bułki. Drukuj Bułka wrocławska, weka Delikatna bułka pszenna. Składniki 600 g mąki tortowej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 30 g oleju 160 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 50 ml ciepłej wody z odrobiną cukru do smarowania Wykonanie Składniki ciasta zagnieść. Ja robiłam to robotem

Mieszam w Garnku
Smaki Środkowego Wschodu 125

sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży  20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki suszonego tymianku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pieczenie własnego chleba w domu. Wiesz co jesz! 81

pieczenie chleba. Zalety pieczenia chleba w domu W dzisiejszych czasach wielu osobom pieczenie chleba wydaje się anachronizmem - zwłaszcza w sytuacji, gdy w sklepach nie brakuje różnego rodzaju pieczywa. Wystarczy wejść do piekarni, wybrać to, co chce się kupić, zapłacić... i gotowe. Ale czy wiemy, co tak naprawdę znajduje się w zakupionym chlebie? Czy mamy świadomość, iż chleb ze sklepu jest(...)tymczasem domowe pieczenie chleba ma kilka niebagatelnych zalet. Po pierwsze - domowy chleb gwarantuje to, iż doskonale wiemy, co jemy, gdyż do wyrabiania pieczywa w warunkach domowych najczęściej wybiera się mąkę wysokiej jakości, nie dodaje się spulchniaczy, polepszaczy i innych sztucznych konserwantów, a dobrane proporcje składników są dokładnie takie, jakie mają być. Po drugie - chleb przygotowany w domu jest zdrowszy, gdyż

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania