Idealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w
Mohiellaprzepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie : Wieczorem przygotować podmłodę. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać. Przykryć
Agusiowe smakołykiProsty, jasny chleb pszenno-żytni na zakwasie i na drożdżach. Można go upiec w postaci okrągłego, czy też owalnego bochenka albo w podłużnej blaszce. Mało wymagający i bardzo smaczny. Czytaj dalej
Arabeska wanilioważytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.) PRZYGOTOWANIE: Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być
Moja Książka Kucharskainaczej, pod swój smak, ale zawsze wychodzi dobry Składniki: Chleb: 500g mąki 250ml ciepłej wody 7g suchych drożdży / 40g świeżych 40ml oleju szczypta soli szczypta cukru do zaczynu drożdżowego Masło ziołowe: 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli świeży koperek, bazylia, pietruszka sól Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy drożdże i pół łyżeczki cukru, odstawiamy na 20 minut
Taste and Cookdomowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy
chleba naszegoWykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą
Kuchnia PokoleńKolejny mój pomysł na pyszny chleb, polecam gorąco. Pestki dyni chrupią pod zębem a do tego mają mnóstwo witamin. Orzechy również dostarczą Wam wszystkiego co najlepsze
Moje Małe CzarowaniePaździernikowa Piekarnia, [ klik ] znowu razem pieczemy. Chyba ostatnio nie miałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam
Moje Małe CzarowanieWiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik
Moje Małe CzarowanieChleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie
Moje Małe CzarowaniePo przerwie wakacyjnej znowu zaczynamy spotykać się z blogerami i blogerkami przy wspólnym pieczeniu tego czy owego [ klik ] Ty razem pieczemy chleb na owsiance z bloga
Moje Małe CzarowanieSzybki chleb, niewiele przy nim pracy a efekt? no cóż można powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się
Moje Małe Czarowaniedużą ilością cebuli. Bardzo puszyste, uwielbiane u mnie w domu. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”. Polecam! Składniki: Zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 750 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Dodatkowo
Nastoletnie Wypiekaniechlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 100 ml mleka 250 ml mleczka kokosowego 50 g stopionego masła 2 żółtka 30 g wiórków kokosowych 50 g cukru 0/5 łyżeczki soli dodatkowo: łyżka roztopionego masła łyżeczka grubego cukru do posypania Pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru
Mienta blogpszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody 30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki
Domowa cukiernia EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bagietki Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, wystarczy dzień wcześniej przygotować
Marta Gotujerazowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :) Składniki: 150g zakwasu żytniego 500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej) 8g drożdży łyżeczka soli 300 g wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h. Następnie przełożyć do keksówki
W kuchni wieczoremoliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) dżem 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy
Smaki Edytyinne dodatki. Z przyjemnością upiekłam po raz kolejny, tym razem we wrześniowej piekarni razem z Wami do której jak co miesiąc zaprasza nas Ania z bloga Kuchennymi drzwiami. Chleb jest duży bo całość ciasta włożyłam do porcelanowego naczynia do pieczenia. Po upieczeniu ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się, że świeże tarte jabłko wspomaga fermentację(...)kwasy organiczne w nim zawarte takie jak jabłkowy, cytrynowy, chinowy czy bursztynowy. Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka
Leśny Zakątekświeżych drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy 1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodajemy 1/4 opakowania przyprawy
Moja smaczna kuchniaChleb pszenny na zaczynie poolish smakuje podobnie do pieczonego na zakwasie. Ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek. Mimo tego, że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu to gwarantuję, że warto. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem, rano wymieszać ciasto właściwe a w południe można cieszyć się już pysznym, świeżutkim bochenkiem chleba a zapach, który unosi się w całym domu jest(...)mąki pszennej * 420 g letniej wody * 20 g soli * 3 g drożdży instant * cały wyrośnięty zaczyn poolish--> przepis na zaczyn poolish--> kliknij tutaj Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, wlać wodę i cały przygotowany wcześniej zaczyn poolish. Ciasto na chleb wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić
Zrób to smaczniedodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli 7,5 łyżeczki drożdży instant 630g mąki ryżowej 500g mąki ziemniaczanej 750g pure z dyni WYKONANIE: 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania(...)jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 200* około 2 godzinki, jeśli chleb zbyt mocno nam się rumieni możemy przykryć folią aluminiową
Dziś Ja gotuje