chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:156/420)

Chleb na Zakwasie ze Śliwkami 118

Sprawdzamy patyczkiem czy chlebek jest upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate’, wyeliminowałam z przepisu drożdże, zamieniłam niektóre zioła oraz sposób wykonania. The post Chleb na Zakwasie ze Śliwkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chleb pszenny codziennny 155

jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb" , z której to właśnie pochodzi ten przepis.   Składniki na zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g maki pszennej 750 Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 750 10 g soli (1 łyżeczka) W misce wymieszać drożdże i 100 ml wody. Dodać(...)minut. Po tym czasie studzić na kratce. Uwaga : Czas wyrastania tego chleba możecie skrócić, wystarczy położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Autor zaleca jednak, aby czas ten wydłużyć, bo pieczywo jest smaczniejsze, gdy dużej wyrasta w niższej temperaturze. Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach". W miesiącu styczniu akcja odbywa się na blogu Kulinarne przygody Gatity

Delicious Titbits
Błyskawiczny domowy chleb 101

Błyskawiczny domowy chleb Jak można go zrobić? Nie inaczej jak skorzystać z gotowej mieszanki BIO Chleb Słonecznikowy Polskie Młyny . Jest to ekologiczna mieszanka do domowego wypieku pysznego i chrupiącego chleba. Sprawdźcie jakie to proste! Przygotuj: - mieszankę BIO Chleb Słonecznikowy Polskie młyny - 300 ml wody o temperaturze pokojowej - 15g świeżych drożdży Sposób przygotowania: Zgodnie z instruktażem na opakowaniu! Wystarczy wymieszać wszystkie

MintTaste
Ciasto drożdżowo-serowe i "Czy ten rudy kot to pies?" 165

mój zamiennik masła w tym cieście) mała miarka soli 5 dużych miarek cukru 400 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) saszetka (7 g) drożdży suszonych 200 g mieszanki rabarbaru i jabłek Do pojemnika wypiekacza do chleba dodać wymienione składniki (z wyjątkiem jabłek i rabarbaru). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włączyć urządzenie na odpowiedni program (u mnie program chleb słodki; najmniejsza

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3986

którym można nabyć produkt. Składniki na 1 bochenek chleba: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (instant) 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki pszennej typ 450 mak niebieski  do posypania Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, do której dodałam odrobinę cukru(...)miski wsypałam 2 szklanki mąki pszennej, sól, resztę cukru, wymieszałam łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam

Blondynka Gotuje
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 160

łatwego przepisu z dodatkiem odrobiny drożdży, ponieważ bałam się że mój młody zakwas nie poradzi sobie jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez  cały dzień. Chleb się udał i był naprawdę pyszny. Przepis znalazłam na stronie:  SMAKIAROMATY SKŁADNIKI : 3/4 szklanki zakwasu dokarmionego 12 godzin wcześniej 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 17 dag mąki(...)mąki żytniej typ 720 (piekłam też na żytniej 2000 był nawet smaczniejszy, ale szybciej robił się czerstwy) 2 płaskie łyżki soli 600 ml wody 3 dag drożdży łyżeczka cukru WYKONANIE : Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody Do miski od miksera dodajemy wszystkie składniki. Włączamy na małe obroty, a następnie szybsze na ok. 2-3 minuty. Ciasto przekładamy na stolnicę

Pani na deser
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 240

Aleksander Borodin. Borodiński w wersji z 1935 roku składał się w 100% z mąki żytniej i był pieczony wyłacznie na zakawsie, bez dodatku drożdży piekarskich. Receptura pochodzi z rosyjskiego bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Składniki (na chleb o wadze ok. 1,7 kg z 1 kg mąki): Zakwas  (10-12 godzin w temperaturze pokojowej):  20 g - aktywny zakwas żytni

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb cebulowy 163

cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę  i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie). Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb z kaszą pęczak 192

kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Zostawić żeby ostygła. Włożyć wszystkie składniki na chleb do maszyny i nastawić na program 1, chleb średniej wielkości i na mocno wypieczony. Pozostaje nam już tylko czekać. Wykonanie ręczne – Drożdże, cukier, sól rozmieszać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe na gładką(...)ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Po tym czasie sprawdzić stan upieczenia chleba. Pukając w górę chlebka skórka musi być twardawa. Smacznego. Thermomix Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli, nałożyć

Kuchnia Pokoleń
Beanballs... 127

400g puszka czerwonej fasolki 'kidney beans', odcedzonej ząbek czosnku, zgnieciony w prasce  1 łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżki masła orzechowego 2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie) 2 łyżki wody sól i pieprz 6 kromek chleba razowego (tj. 200g) - to moim zdaniem jest nieco za dużo, podejrzewam, że najlepiej byłoby zaczać od 100g i skończyć gdzieś na 150g Zmiel chleb

Lejdi of the house
Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach 163

Moich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce(...)gdzieś w lesie, dużo było zjedzonych przez robaki ale dla mnie też wystarczyło. Jabłka powinny być z niesypanych nawozami jabłonek, bo inaczej drożdże mogą się nie urodzić. Efekt wyszedł więcej niż zadowalający, pobawicie się ze mną? Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pszenny chleb z żurawiną 171

Pszenny chleb to najszybszy chleb jaki można upiec. Mąka pszenna ma najwięcej glutenu i dzięki temu jest najlepszą pożywką dla drożdży. Jeśli ktoś nie ma uczulenia na gluten jest to znakomity pomysł na śniadanie czy kolację. Dodatek żurawiny sprawia że chleb jest zdrowy i warto go zajadać. Pszenny chleb z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 181

Powiem szczerze że jest to moje pierwsze ciasto które upiekłam w wypiekaczu do chleba. Wypiekacz posiadam już dobrych kilka lat i nie wiem dlaczego dopiero teraz

Moje Małe Czarowanie
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI 103

podanej ilości składników wychodzą 4 małe chleby. Idealne do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1 kg mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 1 l serwatki  2 łyżeczki soli 5 dag drożdży  2 łyżeczki cukru 50 ml ciepłej wody Przygotowanie rozczynu: Wlej ciepłą wodę do miseczki. Dodaj 2 łyżeczki cukru, drożdże,2 łyżeczki mąki żytniej.  Całość wymieszań i pozostaw(...)minut.  Przygotowanie ciasta na chleb: Na małym ogniu podgrzej serwatkę, zdejmij z ognia. Dodaj rozczyn, mąkę, sól, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h Po czasie, dołóż mąkę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Przełóż ciasto na stolnicę, dokładnie je ugniataj.  Uformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę. Po czasie przełóż ciasto

Kukuleczki
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 188

Link do filmu z przygotowania chleba domowego - pszenny razowy https://www.youtube.com/watch?v=mScKpNeyAss Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę , sól i mieszam łyżką aż powstanie jednolity gładki zaczyn (można zagnieść(...)ściereczką i odstawiam Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach ) Teraz w drugiej misce ( w moim przypadku w misce od robota ) mieszam składniki na ciasto : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , miód , wodę . Na najwolniejszych obrotach aż składniki się połączą Następnie dodaję porcjami zaczyn pate ( na dwa razy po połowie ) i wyrabiam na 2 prędkości robota aż się połączy zaczyn

Uwaga Babcia Piecze Chleb