chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:152/420)

Pizza na razowym spodzie 129

pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody  30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki pszenne 143

Pyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki

Domowa cukiernia Ewy
Bagietki z serem 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bagietki Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, wystarczy dzień wcześniej przygotować

Marta Gotuje
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 146

razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :) Składniki: 150g zakwasu żytniego 500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej) 8g drożdży łyżeczka soli 300 g wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h. Następnie przełożyć do keksówki

W kuchni wieczorem
Rogaliki 381

oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) dżem  1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy

Smaki Edyty
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 219

inne dodatki. Z przyjemnością upiekłam po raz kolejny, tym razem we wrześniowej piekarni razem z Wami do której jak co miesiąc zaprasza nas Ania z bloga Kuchennymi drzwiami. Chleb jest duży bo całość ciasta włożyłam do porcelanowego naczynia do pieczenia. Po upieczeniu ważył prawie 1800g. Ciasto rosło 1,5 godziny i ponownie przekonałam się, że świeże tarte jabłko wspomaga fermentację(...)kwasy organiczne w nim zawarte takie jak jabłkowy, cytrynowy, chinowy czy bursztynowy. Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą  dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka

Leśny Zakątek
Jak urozmaicić codzienne śniadania? Focaccia z czarnuszką i majerankiem 189

świeżych drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy  1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis  1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody  szczypta soli  Przygotowanie:  Do dużej miski dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodajemy 1/4 opakowania przyprawy

Moja smaczna kuchnia
CHLEB PSZENNY NA ZACZYNIE POOLISH 86

Chleb pszenny na zaczynie poolish smakuje podobnie do pieczonego na zakwasie. Ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek. Mimo tego, że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu to gwarantuję, że warto. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem, rano wymieszać ciasto właściwe a w południe można cieszyć się już pysznym, świeżutkim bochenkiem chleba a zapach, który unosi się w całym domu jest(...)mąki pszennej * 420 g letniej wody * 20 g soli * 3 g drożdży instant * cały wyrośnięty zaczyn poolish--> przepis na zaczyn poolish-->  kliknij tutaj Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, wlać wodę i cały przygotowany wcześniej zaczyn poolish. Ciasto na chleb wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić

Zrób to smacznie
Bezglutenowy Chleb Dyniowy 142

dodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli 7,5 łyżeczki drożdży instant 630g mąki ryżowej 500g mąki ziemniaczanej 750g pure z dyni WYKONANIE: 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania(...)jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 200* około 2 godzinki, jeśli chleb zbyt mocno nam się rumieni możemy przykryć folią aluminiową

Dziś Ja gotuje
Chleb codzienny z ziarnami na krupczatce 185

Młyny Stoisław . Idealnie się do niego nadaje. Chleb długo utrzymuje świeżość, ma idealną strukturę i jeśli dołożycie swoich ulubionych nasion/ziaren będzie, to Wasz ulubiony chleb. Składniki: 0,5kg mąka krupczatka Młyny Stoisław 25g świeże drożdże 0,5litra ciepłej ale nie gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 2 małe łyżeczki soli 0,5szklanki otręby owsiane Młyny Stoisław(...)naczyniu w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę wyrabiać do dokładnego połączenia składników i aby ciasto nieco napowietrzyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W między czasie przygotować foremkę, posmarować olejem i obsypać otrębami. Po wymaganym czasie ciasto na chleb przełożyć do foremki, odstawić jeszcze na 20 minut

W garach u Gosi
PSZENNY CHLEB NA WODZIE Z OGÓRKÓW 176

ogórków na pewno jej nie wyleję tylko upiekę ten oto znakomity chleb. Gorąco polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru i soli 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych dowolne ziarenka do posypania u mnie czarnuszka WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem a następnie mieszamy z łyżką ciepłej wody i łyżką mąki. Odstawiamy(...)wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Kwas ogórkowy delikatnie podgrzewamy, dodajemy do wyrośniętych drożdży i wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę kwasu. Wg przepisu ciasto wyrabiamy łyżką, ale ja zrobiłam to ręką, ciasto ma się lekko kleić. Wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wym 25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną

Pani na deser
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 153

Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.     Składniki: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,   sezamu, siemienia lnianego, itp    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy(...)formujemy bochenki. Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.   Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.    Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy chleb i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.    Pieczemy 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia chleby smarujemy krochmalem.   Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis 139

wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia, ale ja lubię, kiedy chleb ma dodatkową posypkę ) Chleb piekę w keksówce o wymiarach: 31 x 11 x 7 cm. Wykonanie krok po kroku: 1. Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na około 5 minut, aby urosły. 2. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy zmielonym siemieniem, mąką jaglaną lub kminkiem(...)prostu wykładamy papierem do pieczenia. 3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, wodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Ważne jest, aby nie pozostały żadne grudki z mąki! 4. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ziarna (opcjonalnie kminek) i ponownie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce. 5. Po tym czasie, jeszcze raz delikatnie mieszamy wyrośnięte ciasto

Okiem Blondynki by McBlondi
Klasyczne pszenne bułki 136

sposobem. Potrzebujemy dosłownie kilka składników. Przepis na: Domowy chleb na zakwasie Do ich przygotowania możecie użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych. Osobiście preferuję te drugie, ciasto na nich rośnie znacznie lepiej. Składniki 1 kg mąki pszennej 35g drożdży świeżych (lub 15g drożdży instant) 700 ml wody 1 łyżka soli Sprawdź również: Domowe bułeczki pszenne Klasyczne pszenne bułki – przepis(...)momencie kiedy będziemy mieli ochotę na świeże bułki, wyciągamy i wkładamy bezpośrednio do piekarnika. Pieczemy je wtedy dłużej o 5 minut. Przeczytaj także: Jak przygotować zakwas na chleb Smacznego! Artykuł Klasyczne pszenne bułki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytni ze suszonymi śliwkami 113

suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży 250g mąki żytniej T720 250g mąki pszennej chlebowej T750 10g soli 5g cukru 500ml ciepłej wody 100g suszonych śliwek Sposób przygotowania: Rozczyn Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W przypadku suszonych drożdży wsypać(...)miski z mąką.  Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta