chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:147/420)

Chleb 00 z licencją na…zajadanie się nim 69

Chleb 00 z licencją na za…nie no oczywiście, że nie na zabijanie tylko, zajadanie się nim. Upiekłem już kilka rodzajów chleba , bułek , bagietek , ale ten chleb z mąki typu 00 przeznaczonej na Pizzę, jest wprost rewelacyjny i muszę przyznać, że od blisko trzech tygodni piekę go co drugi dzień. Zresztą nie tylko Chleb, ale o tym niebawem 😉 Chleb(...)nudnej wypowiedzi, nie przynudzam dalej, tylko życzę Ci smacznego, mój drogi czytelniku z Chlebem 00, który ma licencję na zajadanie się nim. Nazywam się Kołodziej… Rafał Kołodziej 😉 Składniki potrzebne, by zrobić Chleb 00 Składniki na 2 bochenki Mąka „00” 900 gram Suche drożdże 16 gram Miód 2 łyżki Oliwa z oliwek 2 łyżki Sól 2 łyżeczki

RafalCook
Chleb na zakwasie w 2 godziny 91

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Jacka Przepisy na domowy chleb i ser. U Jacka zawsze znajdziecie jakiś ciekawy pomysł na chleb, polecam. Ten chleb jest szybki jak nazwa wskazuje a dla chleba na zakwasie 2 godziny to petarda. Wspomagany jest rzecz jasna drożdżami piekarniczymi ale tylko po to aby szybko wyrósł. Smak i zapach jak najbardziej kwasowy(...)rasowy zakwasowiec. Polecam. Chleb 2 - godzinny na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb codzienny pszenno-żytni na zakwasie 383

Chleb pszenny, z małą domieszką mąki żytniej i na zakwasie też żytnim. Jak każdy typowy zakwasowiec (taki bez dodatku drożdży) wymaga czasu. Ale nic to - smak i zapach świeżo upieczonego chleba z chrupiącą, rumianą skórką sprawią, że pomyślimy sobie: warto było czekać :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Proste przepisy na Wielkanoc 95

składników, które jest łatwo kupić. Wreszcie mamy czas dla siebie, nie musimy robić na nikim wrażenia pracochłonnymi daniami ani stać w kolejkach po wyszukane składniki. Jajka, biała kiełbasa, domowy chleb z pyszną pastą, chrzan i proste ciasto. Święta to przecież celebrowanie wiosny i czasu spędzonymi z najbliższymi. Jeśli mamy w zamrażarce krewetki i brokuła, będzie to Wielkanoc na bogato(...)mąki jaglanej 50 g mąki z tapioki łyżka zmielonej babki płesznik lub jajowatej łyżka zmielonego siemienia lnianego po łyżeczce soli i cukru opakowanie suchych drożdży 500 ml ciepłej wody Przepis na domowy chleb bezglutenowy Mieszamy składniki w dużej misce na gęstą masę. Foremkę do pieczenia chleba lub keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką gryczaną. Masę przekładamy do foremki, posypujemy ulubionymi

Ugotowane pozamiatane
Fougasse, prowansalski chleb 96

łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: gruba sól do posypania Do maszyny do wyrabiania chleba, wsypujemy mąkę, zioła, czosnek, dodajemy sól, cukier, oliwę i suszone drożdże. Włączamy i wlewamy ciepłą wodę. Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze części, jeśli ma być kilka mniejszych Fouggase. Lub zostawiamy w jednym kawałku jeśli chcemy(...)dół. Jak wierzch się zrumieni, chlebki są gotowe. Super smakują z „Coq au vin” lub innym mięsem w sosie Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fougasse, prowansalski chleb pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Chleb żytni 130

chleb żytni na zakwasie. Uwaga! Jego smak uzależnia i jak już raz upieczecie chleb na zakwasie to inne sklepowe pieczywo może przestać Wam już smakować ;) Zakwas to rodzaj dzikich (naturalnych drożdży). Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Drożdże te działają o wiele wolniej niż kupne oraz bardziej wpływają na smak pieczywa(...)Dlatego pieczenie chleba na zakwasie wymaga długiego procesu przygotowania. Jednak wysiłek ten zostanie nagrodzony w postaci pysznego, pachnącego, zdrowego chleba :) Na szczęście etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. I jeżeli będzie się o niego dbać to posłuży bardzo długo. Zalety ciemnego pieczywa: 1. Ma o połowę niższy indeks glikemiczny, niż pieczywo białe.  2. Zachowuje świeżość nawet

Moja Galeria Smaku
Przepis na focaccie, czyli płaski włoski chleb 60

więc zastosowanie może być różne...  👉Jak zrobić focaccie wersje podstawową?   Link do filmu z przepisem Focaccia DOMOWA - Wersja PODSTAWOWA! - Przepis na PŁASKI CHLEB włoski - 289   Składniki: 350g mąki 25g drożdży 220ml letniej wody płaska łyżeczka soli 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania gotowej focacci rozmaryn lub inne zioła Przygotowanie: Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb sodowy z serem 94

Nadchodzi weekend, więcej wolnego czasu, warto więc upiec swoje pieczywo. Dziś proponuję Wam chlebek na sodzie. Ma zupełnie inny smak, niż te pieczone na drożdżach czy zakwasie. Warto jednak spróbować takiego chleba. Wykonanie jest proste i nie zabiera dużo czasu a sam produkt jest dość syty co w efekcie daje nam ekonomię. Składniki podaję na jeden bochenek. Składniki: - 500g

Kuchnia Pełna Emocji
Tureckie bułki açma 79

tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą

Obiad gotowy
Słodkie mleczne bułeczki 88

ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong

Obiad gotowy
Podpłomyki 141

pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki i wody, pieczonego na żarze, mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, a także na blasze

Smakowity Blog Kulinarny
Obwarzanki 102

kuszące. Polecam je gorąco nie tylko w czasie odpustu. Już sam krótki skład zachęca do tego, by je upiec. - prawdziwe domowe obwarzanki - pieczone na świeżych drożdżach - bardzo proste do zrobienia - super zamiast chleba

AniaGotuje.pl
Domowy chleb dyniowy 144

soli 7 g suchych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody czarnuszka do posypania Przygotowanie: Do miski wkładamy po kolei: puree z dyni, obie mąki, cukier, sól, drożdże i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PIZZA Z CIASTA CHLEBOWEGO - BEZGLUTEN 169

mąki bezglutenowej (belviten Kucharz - mix na chleb) 250 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Łączymy ze sobą składniki, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się lekko lepić - dodajemy mąki, jeśli będzie zbyt twarde - wody. Ma być elastyczne. Formujemy kulkę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Po godzinie, kiedy nasze ciasto zwiększyło swoją objętość jeszcze

BezglutenowaIzabela
Bułki z jajkiem 152

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane

chleba naszego
Bezglutenowe burrito 230

ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu jak najbardziej precyzyjna

Book of spells
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 203

kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :) Składniki na 1 pizzę: Ciasto: 250g mąki orkiszowej do wypieku chleba + do podsypywania 1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 150ml letniej wody + woda do zagniatania  Dodatki: 1 mała puszka mleczka kokosowego 2 duże ząbki(...)liści limonki 10-15 krewetek  10 bryłek mrożonego szpinaku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki passaty pomidorowej Sól himalajska  Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka słodka Bazylia Przygotowanie: Zaczyn: drożdże łączymy z oliwą, cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min.  Mąkę mieszamy z 1 łyżeczką soli himalajskiej. Wlewamy stopniowo nasz zaczyn i mieszamy drewnianą

Czarnawisienka
Zakwas z włoskiej mąki Manitoba 146

więcej glutenu i potrzebuje więcej czasu na wyrobienie mocnego zakwasu ale potem idzie jak "burza". Polecam zatem zrobienie takiego zakwasu bo chleby z jego udziałem rosną jak na drożdżach po 1 - 2 godziny a nie jak inne zakwasowce 8 - 12 godzin. Zakwas z włoskie mąki Manitoba. Zakwas po dokarmieniu ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z masłem orzechowym 199

Piekę chleby kilka razy w tygodniu. Czasem na drożdżach, czasem na zakwasie, zdarza się również, że na słodko ( Banana Bread ), ale i też wymyślnie ( Fougasses ). Właśnie dlatego na blogu pojawia się coraz więcej pieczywa. Mam nadzieję, że nie macie m za złe ;) Dzisiaj chlebek z rodzaju tych o zwartym i ciężkim miąższu- chlebek z dodatkiem masła

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB WIELOZIARNISTY 114

wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych 6 łyżek siemienia lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni     Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski

potrawyregionalne
Bułki na zakwasie żytnim 131

bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 450 gramów mąki pszennej - 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżka soli - 1 żółtko Przygotowanie: Składniki

Życie zamknięte w smaku