chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:153/420)

Zakwas żytni wg Aleex 127

. Efektem tej reakcji jest powstanie kwasu mlekowego i kwasu octowego, które są odpowiedzialne za kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest o wiele zdrowsze i lepsze od przygotowywanego przy pomocy drożdży. Zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa. Dzięki substancjom wytwarzanym przez obecne w zakwasie laktobakterie (np. kwas mlekowy, kwas octowy, nadtlenek wodoru, bakteriocyny), bakterie

W mojej kuchni
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 184

cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki mleka trochę mniej niż 1/2 kostki masła trochę łuskanego słonecznika do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna

Ogrodnik w podróży
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 213

samodzielnego wypieku chleba. Niestety wiedzę o tym mam czysto teoretyczną, a samo wyrabianie ciasta chlebowego i wypiek bochenka chleba odbywa się metodą prób i błędów. Dodatkowo sprawę utrudnia mi fakt, że mieszkanie, w którym obecnie przebywam jest troszkę zimne. A drożdże potrzebują ciepła, aby ciasto wyrosło. Kombinując trochę, w końcu udało mi się wypiec zgrabny, mały bochenek, który jeszcze(...)masłem i twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika

W kuchni Katie
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 144

się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody 1 łyżka miękkiego masła 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożd ży świeżych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli opcjonalnie(...)posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według

Stare Gary
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 144

północno – wschodniej części Francji. Tarta wypiekana pierwotnie w kamiennych piecach opalanych drewnem, służących do samodzielnego pieczenia chleba. Przygotowanie alzackiej tarty niegdyś miało za zadanie oszacowanie temperatury panującej wewnątrz pieca, dopiero po tym dostosowywano poziom ciepła do porządanej temperarury odpowiedniej do wypieku chleba. Tarte flambée przypomina nieco pizzę na cienkim i chrupiącym cieście. Mnie osobiście kojarzy się z włoską pizzą(...)śmiem nazwać włoską (raczej polską wariacją na temat carbonary, Włosi przenigdy nie dodają śmietanki do pasta alla carbonara). Z drugiej strony w cieście nie ma drożdży, stąd też smacznie kojarzy się z wypieczoną piętką chleba lub staropolskimi podpłomykami . Tarta pokryta gęstą, słodką i jednocześnie lekko skwaszoną śmietanką crème fraîche, pieczona krótko w wysokiej temperaturze z piórami cebuli oraz boczkiem pokrojonym

ProstePesto.pl
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 184

mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba* 1 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę(...)cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C . Posyp bochenek odrobiną

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki z nadzieniem ruskim 66

praską czosnek , posiekaną i podsmażoną na złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej , następnie mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepła , prawie gorącą wodę . Czekamy ,aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , w środku

Ogrodnik w podróży
Wilted lettuce sałatka 89

Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki octu jabłkowego lub białego winnego 1 łyżka cukru Bułko – Bagietko – Chleb 4 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 30 g masła 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki suchych drożdży 2-3 łyżeczki soli Czosnek niedźwiedzi Jeśli mamy już składniki, Wilted lettuce, czas zrobić, zaczynając od pieczywa Bułko – Bagietko(...)Chleb  Po pierwsze wlej mleko do rondla, dodaj masło i cukier. Podgrzej, aż składniki się rozpuszczą.  W międzyczasie posiekaj dość drobno liście czosnku niedźwiedziego .  Po drugie wlej wodę do rondla, wymieszaj, dodaj drożdże i odstaw na jakieś 10 minut.  W międzyczasie mąkę wymieszaj z solą i czosnkiem.  Po trzecie wlej zawartość rondla do mąki

RafalCook
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 188

Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER(...)konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (a raczej wysuszamy) przez 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pita lepinja płaski chleb bałkański 39

LEPINJA PŁASKI CHLEB BAŁKAŃSKI SKŁADNIKI 500 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 175 ml letniej wody 175 ml letniego mleka 16 gramów suszonych drożdży 5 łyżek letniego oryginalnego jogurtu greckiego przepis na pita lepinja płaski chleb bałkański Artykuł Pita lepinja płaski chleb bałkański pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
KAROBOWE bułki z jabłkiem 95

mleko 190 -200 ml olej 60 ml cukier 65 g żółtko jajek 2 sztuki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka mączka z chleba świętojańskiego KAROB 1 pełna łyżka nadzienie 1  jabłko ok.150 g    Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami. Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie

Smaczne moje
Chleb fiński 156

pytlowej) 5 dag świeżych drożdży 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt) 0,5 łyżki soli 2 łyżki płynnego miodu tłuszcz do wysmarowania formy dodatkowo dodałam ziarna, których nie było w przepisie: 2 łyżki sezamu + trochę do obsypania wierzchu chleba, 2 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie Letni jogurt lub kwaśne mleko rozetrzeć w misce z drożdżami, dodać sól(...)Wyłożyć na stolnicę, wsypać ziarna i zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować okrągłe bochenki. Ułożyć chlebki na natłuszczonej blasze (użyłam tortownicy), odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.  Chleb nakłuć kilka razy widelcem, zwilżyć dłonią wierzch chleba, posypać sezamem i piec w temperaturze 200 o C przez ok. 30 minut. N otatki:   następnym razem zamiast mąki orkiszowej dam lżejszą

coolinarnastrefa.blogspot.com
CHLEB ŻYTNIO- ORKISZOWY NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 165

razem ta faza zajęła mi tylko 1,5h..., drugi etap skróciłam też do 3,5h. Poprzednio wyrastał 6h... Tak prowadzony chleb jest lżej strawny od tradycyjnego chleba. Wszystkie chleby na zakwasie są zdrowsze od tych na drożdżach, prowadzone metodą trójfazową są jeszcze zdrowsze i lepiej tolerowane przy problemach trawiennych. Polecam bardzo gorąco. Piekłam w dwóch silikonowych formach(...)lniane i sezam) i skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie- gwarancja nie odpadania ziaren po upieczeniu. Formy przykrywamy i odstawiamy na ok.1,5-3h, aż ciasto wypełni formy. Moje chleby wyrastały 1 godzinę 40 minut... Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i od razu

Smaczne Zdrowe
Chleb graham 126

łyżeczki soli pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Do miski wsypać mąkę graham i pszenną, dodać sól i maślankę (nie zimną). Wlać drożdże i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk do dosypać mąki pszennej.  W garnku zagrzać wodę. Dobrze zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i położyć na kąpieli(...)pieczenia, skropić wodą i do pieca. Po pierwszych 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C, piec 40 min..... Smacznego Pierwszy chleb zrobiłam według przepisu  tutaj , a ten różni się w sumie tylko drożdżami

Gaździnka warzy