chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:146/420)

Chleb tostowy, pszenny. 133

Tosty chyba wszyscy lubią, mimo iż przyjęło się, że są mało wartościowe lubimy je zjeść od czasu do czasu.  Ale dobry chleb to podstawa. Tym razem zrobiłam go samodzielnie. Wam również go polecam!  Starter tangzhong; 100 ml wody 25 g maki pszennej   Do garnuszka wlać wodę, wsypać mąkę, wymieszać. Postawić na gaz i podgrzewać do momentu(...)jest konieczne używanie termometru, zaobserwujemy kiedy będzie odpowiedni. Wystarczy pół minuty i już jest dobry. Odstawiamy do ostygnięcia.    Składniki na chleb; 200 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 25 g miękkiego masła 25 g oleju ( może być smakowy) 1 łyżeczka soli 500 g maki pszennej Przygotowanie; Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb domowy 158

chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa. Składniki 450 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych łyżka suszonych drożdży łyżka oleju łyżka płynnego miodu łyżeczka soli 600 ml ciepłej wody Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami i drożdżami

Słodkie inspiracje
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 196

ziół i czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie ! Mój wpis umieszczam również na liście  "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody(...)świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore pomidory 3 spore łyżki  pesto z rukoli z bazylią 2 garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę

Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel 199

Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt. Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej typ 720 Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody ( jeżeli dodamy(...)łyżki oliwy 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni) , u mnie miód 25 ml mocnej kawy  ziarna do posypania (opcjonalnie) plus 1 jajko do posmarowania chlebów Przygotowanie : Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawę Zarabiać, dodając wodę aż ciasto zacznie zbijać się

Proste Potrawy
Chleb Focaccia 137

łyżka oliwy ½ łyżki soli morskiej ½ łyżki cukru 250ml ciepłej wody kilka suszonych pomidorów przekrojonych na pół oliwki sól morska do posypania chleba oliwa do posmarowania blachy i ciasta pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać pokruszone drożdże,  ½ łyżki soli morskiej, ½ łyżki cukru, 1 łyżkę oliwy i wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je aż podwoi swoją objętość. Formę

Mama Gotuje
Chleb na maślance 142

Chleb pszenno - żytni na maślance.    Składniki: 500 ml maślanki  50 ml wody  550 g mąki pszennej białej plus do podsypania   250 g mąki żytniej do wypieku chleba Łyżka cukru  Łyżka soli  25 g świeżych drożdży  Przygotowanie: Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby(...)stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut . Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk

Lena Gotuje
Domowe bułeczki mleczne - World Bread Day 2017 1186

zasługuje? Chleb to nie tylko zwykłe jedzenie, ale też symbol. Może być codzienny, zwyczajny, żytni, pszenny, z glutenem lub bez, na zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego. Chleb można kroić , odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też placki, podpłomyki czy bułki. Chleba nikomu nie powinno zabraknąć

Smaczna Pyza
Dżem jeżynowy z domowych chlebem słonecznikowym 106

najlepszy. Składniki (na około 5 słoików): 3kg jeżyn 1,5kg cukru 1 duża cytryna Na chleb słonecznikowy (na formę o wymiarach 25x11x7cm): mieszanka BioChleb Słonecznikowy Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep 300 ml letniej wody 15g świeżych drożdży łyżka ziaren słonecznika olej do nasmarowania formy odrobina mąki do podsypania – użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny(...)szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu dżem przechowujemy w ciemnych, chłodnym miejscu.   Gdy dżem mamy gotowy, zabieramy się za chleb – mieszankę BioChleb Słonecznikowy przesypujemy do dużej miski. Do letniej wody wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy zaczyn do suchej mieszanki i mikserem dokładnie wyrabiamy ciasto, wstępnie na wolnych obrotach, a następnie na szybkich

Smaczna Strona
Włoski chleb czekoladowy 177

trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap wyrastania w koszyczku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb orkiszowy ubijany w dwóch odsłonach 106

dodałam 2 pęczki zmielonej natki pietruszki z łodyżkami.  Przemieliłam natkę przez maszynkę elektryczną, aby bardziej zabarwiła ciasto. Mogę go zaliczyć do chlebów pszennych z najwyższej półki! Użyłam samej mąki orkiszowej jasnej i ciemnej a wody 750g. Drożdże rozkruszyłam w palcach dodając do mąki. Po wyjęciu z lodówki ciasto u mnie odpoczywało 2godziny a ostatecznie po uformowaniu rosło(...)Składniki na dwa bochenki 840g mąki orkiszowej, 60g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową), 10g świeżych drożdży, 20g soli, ok 800g wody, 2 pęczki zmielonej natki  pietruszki, Wykonanie Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy z marchewką na fermencie owocowym 62

Kolejny chleb na fermencie owocowym, tym razem z tartą marchewką pieczony w foremce. Ostatecznie wyrastał nie w lodówce, ale w piekarniku z włączona żarówką. Spróbowałam po raz kolejny aby się upewnić, że ten poprzedni nie był tylko jakimś kulinarnym przypadkiem. Okazało się, że z kolejnym nie miałam również żadnego problemu. Można tak piec w nieskończoność. Ja używam w swojej kuchni(...)naprawdę nie wiem jakie kultury bakterii znajdują się w takich fermentowanych owocach.   Natomiast zakwas pszenny, moim zdaniem na fermencie jest idealny zamiast drożdży piekarskich do wypieków typowo pszennych takich jak chleby, bułki czy racuchy. Dodawałam go również do naleśników, które wyszły delikatne i puszyste..  Ferment z tego wpisu  suszony owoc dzikiej róży, 5-6 sztuk, suszony

Leśny Zakątek
Zwykły chleb 713

ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier,  wsypujemy 4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut(...)zagniatamy. Teraz formujemy chlebki i układamy na blasze lub w formach, przykrywamy na minimum 1 godz. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C  i smarujemy lub nie chleb rozbitym jajkiem. Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem lub żyletką, żeby nie pękały podczas pieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez 50-60 minut zależy od piekarnika. Po włożeniu chleba spryskujemy

chleba naszego
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 145

wiemy co jemy. Dodajemy tylko znane składniki, a w tym kupnym pieczywie, może być dosłownie wszystko... O ogromnej ilości cukru nie wspominając... U mnie chleby, bułki są zawsze bez dodatku cukru. Ani drożdże, ani tym bardziej zakwas cukru do wzrostu nie potrzebują, wystarcza im mąka (która też jest cukrem, ale nie prostym...) Składniki: - 800g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 150g(...)czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy kilka razy do środka. Naczynie zbliżone kształtem do tego, w którym będziemy piekli chleb wykładamy ręcznikiem kuchennym, obsypujemy dno i boki mąką. Z ciasta formujemy kształt bochenka chleba i przekładamy do naczynia obsypanego mąką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Na ok. 40 minut przed pieczeniem umieszczamy

Smaczne Zdrowe
Rwany chlebek pomidorowy 129

Koleżanka zapytała, czy chlebek pomidorowy na sodzie i proszku do pieczenia może upiec na drożdżach. Oczywiście. Idąc dalej tym tropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku. 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)rzepakowego 120 g miękkiego masła 50 g suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku garść liści świeżej bazylii (lub łyżka suszonej) 1 łyżeczka soli opcjonalnie ser żółty Mąkę mieszamy z drożdżami, jajkiem mlekiem, solą i olejem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W miseczce mieszamy masło, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno pomidory suszone

Kucharzyca
Świąteczny chleb 194

wpłyną na końcowy efekt. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli już używamy wagi kuchennej to chyba nie ma znaczenia dla nas czy zważymy 363g mąki czy 360g.  Świąteczny chleb żytnio pszenny Potrzebujemy na zaczyn 363g mąki żytniej chlebowej / u mnie typ 720 /, 289g wody, 17g zakwasu / 2 łyżki /, dałam prosto z lodówki, bo był dokarmiany 2 dni wcześniej. Składniki(...)temperaturze, 21st. 14-16 godzin. Ciasto właściwe 669g zaczynu minus 2 łyżki, 235g mąki żytniej typ 720, 309g mąki chlebowej, użyłam pszennej typ 750, 391g wody, 17g soli, 3g drożdży instant. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy mechanicznie 3 minuty na pierwszej prędkości i 2 minuty na prędkości drugiej. Ja wyrobiłam łyżką drewnianą przez około 10 minut. Ciasto w trakcie

Leśny Zakątek