chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:148/420)

Babka drożdżowa bez zagniatania 103

Był chleb mieszany łyżką, to teraz będzie baba drożdżowa bez zagniatania. Do przygotowania babki drożdżowej bez zagniatania wystarczy miska, łyżka i garnuszek do rozpuszczenia masła. Nie

Polska Zupa
Bagietki z zimną fermentacją 237

Kolejne podejście do bagietek. Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietki w wersji amerykańskiej 182

Kolejny przepis na bagietki, tym razem w wersji amerykańskiej. W tej recepturze używamy dwóch zaczynów: - zaczynu poolish (40% wprowadzanej mąki); - zaczynu na zakwasie (3% - dodany głównie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni z kminkiem 146

Upieczony chleb żytni najlepiej rozkroić na drugi dzień, jeśli wytrzymacie! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki 3 g świeżych drożdży 600 g żytniego zakwasu 350 g wody 400 g pszennej mąki chlebowej 600 g mąki żytniej, najlepiej mielonej kamieniem 25 g soli 20 g całych nasion kminku Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj aktywny zakwas i resztę składników ale zaczekaj(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny. Podczas wyrastania zarówno pierwszego jak i drugiego temperatura ciasta nie powinna być mniejsza i przekroczyć 25 stopni. Po wyrośnięciu chleb powinien być miękki po lekkim przyciśnięciu. Nagrzej piekarnik na 250ºC. Przełóż delikatnie bochenki na nagrzany kamień do pieczenia lub blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Na dnie postaw naczynie z wodą

codojedzenia
Bułeczki serowo cebulowe. 221

  Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 140g sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki

W kuchni u Moniki
Chlebki naan 129

Chlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są

Wypieki i Rumieńce
Chlebki Naan 177

Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej

dom-agi.pl
Bułki z cebulą i czarnuszką 101

czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami. Pamiętam jak na początku lockdownu nie można było nawet dostać drożdży , bo nowym sportem narodowym stało się wypiekanie chleba. Przyznaję, że z radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie(...)wyłącznie na domowe chleby i bułki . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ach ta czarnuszka… Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe kajzerki ze strony Smakowity Chleb , ale nie byłabym sobą, gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała 😉 Jedną ze zmian jest pojawienie się czarnuszki. Czarnuszka

Na-talerzu.pl
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 161

otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik.  Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje

Proste Potrawy
Chleb Pszenno żytni z ziarnami słonecznika 105

Chleb Pszenno  żytni z ziarnami słonecznika Pyszny Chleb, robi się bardzo szybko a wystarczą tylko 3 składniki.  Długo utrzymuje swoją świeżość.  Składniki: ·        1 opakowanie mieszanki chleba Pszenno żytniego ze słonecznikiem Polskie Młyny ·        15 dag drożdży świeżych

Kulinarna Chwila
Chleb pszenny razowy z ziarnami 171

chleby). SKŁADNIKI 400 ml letniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać drożdże, wymieszać i zostawić(...)odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek. Blachę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką, przełożyć chleb, przykryć go ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ° C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięty chleb naciąć

Passions hobbies life
Zakwas żytni wg Aleex 145

. Efektem tej reakcji jest powstanie kwasu mlekowego i kwasu octowego, które są odpowiedzialne za kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest o wiele zdrowsze i lepsze od przygotowywanego przy pomocy drożdży. Zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa. Dzięki substancjom wytwarzanym przez obecne w zakwasie laktobakterie (np. kwas mlekowy, kwas octowy, nadtlenek wodoru, bakteriocyny), bakterie

W mojej kuchni
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 207

cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki mleka trochę mniej niż 1/2 kostki masła trochę łuskanego słonecznika do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna

Ogrodnik w podróży
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 241

samodzielnego wypieku chleba. Niestety wiedzę o tym mam czysto teoretyczną, a samo wyrabianie ciasta chlebowego i wypiek bochenka chleba odbywa się metodą prób i błędów. Dodatkowo sprawę utrudnia mi fakt, że mieszkanie, w którym obecnie przebywam jest troszkę zimne. A drożdże potrzebują ciepła, aby ciasto wyrosło. Kombinując trochę, w końcu udało mi się wypiec zgrabny, mały bochenek, który jeszcze(...)masłem i twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika

W kuchni Katie
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 158

się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody 1 łyżka miękkiego masła 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożd ży świeżych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli opcjonalnie(...)posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według

Stare Gary