chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:149/420)

EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 517

bagietki natknęłam się tutaj , bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało

Smaczne Zdrowe
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 177

łyżki melasy ( użyłam z chleba świętojańskiego ) 2 łyżki czubate mąki typ1850 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (dodałam jeszcze jedną ) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 plus do podsypania  2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki mielonego kuminu   SPOSÓB WYKONANIA : Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą(...)foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki. Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę. Gorące chlebki studzimy na kratce.   Chleb jest przepyszny !! i ta nuta tajemniczości co daje kumin polecam

Basia w kuchni
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 238

Link do filmu z przygotowania : Chleba wiejskiego na zaczynie poolish  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn poolish Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam aż powstanie jednolity gładki zaczyn Tak przygotowany(...)zaczynu dodaję wodę i mąkę i dokładnie mieszam aż się ładnie połączą Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut po 30 minutach Do ciasta dodaję drożdże i sól i wyrabiam ciasto w misce około 3 minut do połączenia się składników wyrobione ciasto powinno być dość gęste i klejące się Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z mąki krupczatki 244

miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę letniej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać mąkę z otrębami i solą. Dodać zaczyn z drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki(...)się z niego uformułować bochenka. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. Źródło przepisu:  Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Chleb Mantovane wprost z włoskiej Lombardii 87

Mantua to miasto i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Mantua. Chleb Mantovane to rodzaj tradycyjnego chleba z mąki 00 i Manitoba, oliwy z oliwek, drożdży, soli i małej ilości wody. Ten przepis testowaliśmy w ramach lipcowej Piekarni Amber. Przepis pochodzi z bloga Strawberries and lemon Bułki są proste w wykonaniu, mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze(...)Końcowe formowanie u mnie przy użyciu maszynki do makaronu, można wałkować jeśli takowej nie posiadacie. Filmik u Sarah przybliży jak to zrobić. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. Włoski chleb. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z maślanką na zakwasie 206

namówię kogoś na wypiekanie chleba w domu. Wbrew pozorom piecze się je dość szybko i czy to na zakwasie czy na drożdżach można zaplanować wypiek tak że nie koliduje on z naszymi codziennymi zajęciami. Przepis na chleb na kefirze znalazłam na blogu Smakowity chleb i pozmieniałam go po swojemu a teraz powstał fajny nowy bochen, zapraszam. Chleb z maślanką

Moje Małe Czarowanie
Zakwas z mąki żytniej 110

Pamiętam, że kiedyś przygotowanie zakwasu do pieczenia chleba wydawało mi się wiedzą tajemną, którą zdobywa się dopiero po osiągnięciu wyższego stopnia wtajemniczenia piekarniczego. Nie spodziewałam się, że kiedykolwiek ten stopień osiągnę. Postanowiłam jednak wziąć byka za rogi i okazało się, że zrobienie zakwasu z mąki żytniej, który następnie posłuży nam do upieczenia pysznego domowego(...)pieczywa, jest zadziwiająco proste, choć wymaga trochę cierpliwości.  Zakwas powstaje przez połączenie dwóch składników - mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie nam piękny chleb lub bułki. Chociaż do przygotowania zakwasu możemy użyć w zasadzie każdej mąki, najłatwiej będzie przygotować go z mąki żytniej razowej dzięki zawartym w niej składnikom

Z notatnika dietetyka
Bułki pszenno razowe z marchewką 151

bułki z marchewką utartą. Niewiele warzyw pasuje do wypieku pieczywa, ale marchewka , cukinia czy buraczki są często przeze mnie stosowane. Czasami sięgam po ciecierzycę i piekę podpłomyki . Wypiekam chleb również z ziemniaczanymi resztkami. Zaletą pieczywa z dodatkiem warzyw jest to, że jest ono smaczne i długo utrzymuje wilgotność. Poza tym jest to sposób na więcej warzyw w diecie. Bułki(...)Składniki: 1 kg pszennej mąki + 2 łyżki do podsypania 200 g mąki razowej 800 ml zimnej wody 65 g świeżych drożdży 2 łyżki melasy 150 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj melasę i dokładnie wymieszaj. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozpuszczone drożdże i zarób ciasto. Kiedy

codojedzenia
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 172

płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -4 g drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na zakwasie 95

Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie żytnim. Jest to chleb pszenno-żytni, który upieczesz bez użycia drożdży, za to na swoim domowym zakwasie.  - tylko woda i mąka - super dokładny opis wykonania - bez użycia specjalistycznego sprzętu

AniaGotuje.pl
chleb babuni 1641

Pyszny i chrupiący chleb z dużą ilością ziaren. Składniki: 20g świeżych drożdży, 500ml ciepłej wody, 1 łyzeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 400g mąki pszennej, 100g mąki żytniej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki otrąb żytnich, 4 łyżki nasion dyni, 3 łyżki pestek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego. Drożdże łączymy z ciepłą wodą oraz cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Zakątek
Serek kanapkowy z pomidorami 928

czasie będzie dosyć zwarty. Serek kanapkowy z pomidorami możesz przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Zobacz też inne przepisy na śniadania Bułki bez drożdży Pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Babeczki z serkiem wiejskim Zobacz też nowe przepisy Serek kanapkowy z pomidorami Ciasteczka kokosowe z czekoladą Pieczona brukselka Ciasto cytrynowe

okolicepalnika.pl
Chleb czystoziarnisty - zmieniający życie 141

chlebek to samo zdrowie, mieszanka pysznych nasion oraz płatków owsianych, dlatego często nazywany jest też chlebem zmieniającym życie. Bez mąki, nabiału, cukru czy drożdży idealnie sprawdzi się dla osób na wszelkich dietach, czy zwyczajnie dbających o to by jeść zdrowo.  Pysznie smakuje z masełkiem, czy wszelkimi pastami do smarowania.  Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć lista składników jest

Cynamonowe szczęście
Chlebki Naan 236

Idealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w

Mohiella
Bułki poznańskie, dwudniowe. 129

przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie : Wieczorem przygotować podmłodę. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać. Przykryć

Agusiowe smakołyki