chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:141/420)

Prosty chlebek pszenny na drożdżach 154

Polecam prosty przepis na chlebek pszenny, jest delikatny i długo świeży. Jedyna wada to to, że za szybko znika. Składniki: 0,5kg mąki pszennej chlebowej paczka suchych drożdży około 7g 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 20g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki soli Przepis: W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. (Ciasto powinno mieć lepką konsystencję(...)niej uformowany chlebek. (Chleb można też piec w garnku). Uformowany chleb pozostawić na około 30 minut do finalnego wyrośnięcia, Chlebek oprószyć mąką i naciąć, Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 stopni przez około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb dodatkowo 20 minut. Artykuł Prosty chlebek pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych 192

Wyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek. 1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych(...)jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut

AZgotuj!
Serek z jogurtów 120

gazy i przełożyć do szczelnego pojemnika. Oczywiście, o ile powstrzymacie się przed jego natychmiastowym zjedzeniem. Zobacz też inne przepisy na śniadania : Bułki bez drożdży Grzanki z kozim serem Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Bajgle z pstrągiem Zobacz też najnowsze przepisy : Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia

okolicepalnika.pl
Chleb pszenny na zakwasie 177

Składniki: 50 dag mąki pszennej typ 650 300 g wody 1 płaska łyżeczka soli 150 g aktywnego zakwasu 8 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant Dodatkowo: olej rzepakowy, mąka do posypania chleba Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki, tylko przykrywamy

Delicious Titbits
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 148

wyszedł tak jak powinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego, że za pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta(...)żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 5 łyżek siemienia lnianego + do posypania

Kolorowy Przepisownik
Weka pszenna – przepis 109

dwie weki: 150ml mleko 200ml woda 650g mąki pszennej 20g drożdży 30ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania weki przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżeczką cukru Weka pszenna Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki(...)góra – dół bez termo – obiegu, blacha włożona na najniższej półce.        Weka pszenna | Ksiega-smaku.pl Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Kulebiak z kapustą i grzybami Gwiazda drożdżowa z makiem Strucla makowa – przepis Artykuł Weka pszenna – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 95

Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 82

Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 163

Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 187

odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najprostszy razowiec, być może wrócą wspomnienia z dzieciństwa, jak go spróbujecie. Chlebek robiłam wieczorem, w nocy wyrastał w zimnym piekarniku(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty

moj przepis na
Zielony chleb szpinakowy 1992

Macie ochotę na zielony chlebek? Zapraszam na pyszny przepis na nietuzinkowy zielony chleb szpinakowy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cudowny w smaku, mięciutki w środku z chrupiącą skórką taki właśnie jest zielony chleb szpinakowy. W swoim składzie nie zawiera drożdży, dzięki czemu nie musi wyrastać, więc chlebek szpinakowy można przygotować naprawdę bardzo szybko. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zielony chleb szpinakowy pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 133

letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto

Smak mojej kuchni
Chleb paleo z batatów 190

ilościach może powodować problemy jelitowe u osób na diecie FODMAP . Rozsądne ilości (2-3 kromki) powinny być jednak dobrze tolerowane W przypadku nadwrażliwości na drożdże zamiast octu jabłkowego możesz użyć soku z cytryny. Chleb paleo batatowy zawiera dużo węglowodanów, jednak po ostudzeniu część skrobi z batatów zamieni się w skrobie oporną – doskonały prebiotyk (czytaj więcej: Skrobia oporna ). PaleoSMAK

PaleoSMAK
Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 132

Chleby na zakwasie to "inna bajka". Dzikie drożdże czynią cuda z kubkami smakowymi, uwierzcie. Chlebek dobrze wypieczony ma genialnie chrupiącą skórkę, zwarty, sprężysty miąższ i smakuje wybornie nawet z samym masłem. Do przygotowania zakwasu żytniego najlepsza będzie mąka żytnia typ 2000 przynajmniej na początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie(...)swoje miejsce. Wieczorem po 12 h mieszamy i ponownie odkładamy. Trzeciego dnia rano ponownie dokarmiamy zakwas jak dnia pierwszego i drugiego. Zakwas jest w zasadzie gotowy do pieczenia chleba. Jeśli ładnie bombluje i rośnie kiedy jest pozostawiony na dłuższy czas to znak, że możemy go użyć do stworzenia swojego pierwszego bochenka chleba. Ja poczekałabym około 5 dni na rozpoczęcie pieczenia

MamaOskarka
CHLEB Z GARA 194

ostatnio i bardzo zachwalany chleb z gara lub naczynia żaroodpornego. Musiałam w końcu przetestować. Przepis jest naprawdę banalnie prosty. A chlebek wychodzi wspaniale chrupiący z mięciutkim wnętrzem.  Polecam zrobić i cieszyć się smakiem tego wspaniałego wypieku :) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki cukru 2,5 dag świeżych drożdży lub 7 g suchych łyżka(...)oleju 2 szklanki ciepłej wody WYKONANIE: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej. Wlewamy resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.  Następnego dnia stolnicę podsypujemy mąkę, a nasze ciasto porządnie wyrabiamy. Ja dodatkowo je składałam w kopertę

Pani na deser