chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:135/420)

Francuski chleb z automatu 210

Chleba..Możecie  tutaj  sprawdzić w  jaki Światowy Dzień Jedzenia przypadają Wasze urodziny. 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 220 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżka cukru 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant 2 łyżki ziół prowansalskich W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić(...)program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia. W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Chleb mleczny z kaszą manną 99

manny 2 łyżki oliwy z oliwek 350 g ciepłego mleka Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy 1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba sezam do posypania chlebka Przygotowanie: Rozczyn: W ciepłej wodzie rozpuścić świeże drożdże (używając drożdży suchych pomijamy przygotowywanie rozczynu. Od razu łączymy je z pozostałymi składnikami). Do mieszanki drożdżowej dodać cukier oraz mąkę pszenną i wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
Biesiadny chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami 120

Piątek, cudownie! Piszę dla Was, słońce za oknem, temperatura rośnie, zajadam chlebek, popijam kawą ...  Ech, wspaniale!  Tylko wina brak, ale nic straconego, bo wieczór

Garniec Magalie
Japoński sposób na pieczywo – paluchy serowe metodą tangzhong +FILM 237

tutaj, jak i w tym przepisie na CHLEB KANAPKOWO-TOSTOWY   Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa – pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień(...)innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek. SKŁADNIKI TANGZHONG 25g mąki chlebowej 125g wody SKŁADNIKI 65g ciepłej wody 1 jajko M 75g tangzhong 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 195g mąki chlebowej 3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa (90 g) mąki pszennej 3 płaskie łyżki stołowe mleka w proszku do pieczenia 1 opakowanie drożdży instant 45g masła w temperaturze pokojowej

Karo in the Kitchen
Nauka w kuchni. Jak gotowanie łączy się z nauką. 28

drożdże. Drożdże to mikroskopijne grzyby, które żyją na powierzchni ziaren zbóż. Podczas mieszania składników, drożdże przenoszą się do ciasta i zaczynają się namnażać. Jednocześnie, drożdże zużywają cukier zawarty w mące i wytwarzają dwutlenek węgla i alkohol. Dwutlenek węgla tworzy pęcherzyki gazu w cieście, które nadają mu puszystość i objętość. Alkohol natomiast nadaje chlebowi aromat i smak(...)ciasta i hamuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Kwas mlekowy również wzmacnia strukturę glutenu, czyli białka odpowiedzialnego za elastyczność ciasta. Ponadto, zakwas dodaje chlebowi charakterystycznego kwaśnego posmaku. Po wyrobieniu ciasta, należy je odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aby drożdże i bakterie mogły kontynuować swoją pracę. To nazywa się wyrastaniem ciasta. W tym czasie ciasto podwaja lub potraja swoją objętość

ProstePesto.pl
Chleb z naczynia żaroodpornego 82

chleb z gara. To chyba najprostszy chleb jaki do tej pory robiłam i jeden z najpyszniejszych. Niesamowicie chrupiąca skóka i delikatny mięciutki miąższ. Podbije nawet wymagające podniebienia! Teoretycznie nie trzeba przy nim żadnego zachodu. Jest prosty do bólu i najprawdopodobniej nie ma opcji, żeby nie wyszedł!  Post powstał w dobie koronawirusa. Ogarnięci pandemią ruszyliśmy wszyscy narodem po świeże drożdże(...)świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2 szklanki lekko ciepłej wody - u mnie opcjonalnie 4 łyżki słonecznika, bo akurat tyle było w torebce Do garnuszka odmierz ciepłą wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Po chwili wymieszaj. Do garna, wsyp wszystkie składniki, zalej wodą z drożdżami i wymieszaj, możesz nawet

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenny tostowy z automatu 216

mokrych do suchych). Należy tylko pamiętać, aby na samym końcu zrobić 3 niewielkie zagłębienia i do każdego z nich wsypać oddzielnie sól, cukier i drożdże. Piec w automacie ustawiając program na chleb tostowy (Clatronic, program 11 ''sandwich''). Po upieczeniu szybko wyjąć chleb z formy i umieścić najlepiej na ażurowej podstawce

Przepisy Kulinarne
Chleb na zsiadłym mleku 54

Chleb pszenno-żytni. Do tego chleba użyłam mąk pełnoziarnistych dlatego jest dość gęsty ale ma bardzo przyjemny orzechowy smak i zapach. Piekłam w kwadratowej foremce. Składniki: 250 g mąki żytniej 250 + 50 g letniej wody 12 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka(...)chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z drożdży zwany podmłodą. Dokładnie mieszamy drożdże i wodę (250ml), dodajemy mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też całą noc). W przepisie podana jest optymalna temperatura fermentacji 28 °C ale 23 °C w mojej kuchni zupełnie wystarczyło

prawdziwe jedzenie
Chleb kaszubski 182

mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Ten chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z drożdży zwany podmłodą. Dokładnie mieszamy drożdże i wodę (250ml), dodajemy mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też(...)przykryciem na 2 godziny najlepiej w koszyku oprószonym mąką ziemniaczaną. Do nagrzanego do 250 °C piekarnika  wstawiamy naczynie z wodą aby było sporo pary. Wkładamy foremkę z chlebem i zmniejszamy temperaturę do 220. Po 5 minutach zmniejszamy znów do 200 i już bez pary pieczemy jakieś pół godziny. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos, kiedy stukamy w skórkę. Studzimy

prawdziwe jedzenie
Chleb biały-przepis podstawowy 203

łyżeczek cukru 5 łyżeczek soli 1 białko 25 g miękkiego masła Dodatkowo -roztrzepane jajo do posmarowania chleba przed pieczeniem -ziarenka Ziołowo Mi ! od  Ziarenkowo -miód gryczany i/lub wielkowiatowy  Skworcu Podgrzej wodę , nie więcej niż 37 stopni, i rozrób w niej drożdże. Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie i wymieszaj, dodaj wodę z drożdżami, białko, masło(...)odstaw do czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp obficie ziarenkami Ziołowo Mi! Włóż chleby do piekarnika. Do osobnego naczynia wlej kilka łyżek wody . Włóż wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się trochę pary

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną 127

smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten   z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec.  Przepis na jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej(...)mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać orzechy włoskie,  żurawinę i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb oliwny z botwinką 227

ciasto będzie za suche dolejmy jeszcze troszkę) 150 gr. pokrojonej botwinki 60 gr. pokrojonych czarnych oliwek  2 łyżki oliwy plus do posmarowania chleba   SPOSÓB WYKONANIA : - do miski przesiewamy mąkę robimy wgłębienie dodajemy drożdże, sól, cukier, wodę i wyrabiam ciasto pod koniec wyrabiania robię wgłębienie i dodaję oliwy i wyrabiam na gładkie sprężyste ciasto. Jeżeli za bardzo(...)kolejną 1 godzinę  - przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 220 stopni - wyrośnięte chlebki smaruję oliwą i posypuję mąką wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20-25 minut - chleb pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na kratce Pieczenie chleba to wyjątkowa chwila ten zapach unoszący się po domu i ciekawość smaku... polecam każdemu . Smacznego

Basia w kuchni
Chleb na pszennym zakwasie 74

piątego dnia dopiero!), pachnie kawasem ale to w końcu zakwas. Dopóki pracuje i nie pleśnieje, powinien być dobry.  Szóstego dnia możemy upiec chleb, ale ponieważ zakwas jest dość młody, wypiek należy wspomóc drożdżami.  Do wypieku potrzeba 100-150 g zakwasu. Jeśli planujemy wypiek w kolejnym dniu, to pozostałą część zakwasu dokarmiamy jak wcześniej. Jeśli nie - to usypiamy(...)tygodni. Jak będziemy planować wypiek chleba, wyciągamy z lodówki, ocieplamy przez kilka godzin, dokarmiamy jak wcześniej i na drugi dzień można piec chleb.   W tym temacie jestem ciągle na początku drogi, więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość :)   Chleb na młodym pszennym zakwasie Przepis pochodzi również ze strony  Przepis na chleb .    Składniki

bistro mama
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 131

już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni lub słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania