chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:131/420)

Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 154

Pieczenie chleba za pomocą mojego nowego kitchenaid to prawdziwa przyjemość. Dzisiaj upiekłam bułki pszenno razowe ze słonecznikiem. Bułki na drożdżach . Nowy zakwas dopiero co nastawiłam. Będzie gotowy na następny wypiek chleba. Bułki pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy. Bułki pszenno razowe Składniki(...)pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml wody, zimnej 250 g mąki razowej 100 g nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania 1 łyżka soli 1 białko Rozpuść drożdże w zimnej wodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec dodaj słonecznik

codojedzenia
Chleb na owsiance 238

połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach  polecam bardzo.  przepis oryginalny u Agnieszki (click)    Chleb na owsiance Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm): 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych Owsianka: 150 g drobnych płatków owsianych 450 g wrzącej wody 30 g miękkiego masła(...)tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.  Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc. Foremki smarujemy

Mia Cucina Sofieta
Chleb pszenny 94

wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik   Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy masło, które wcześniej wyciągamy z lodówki żeby było

Kuchenne Wariacje
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 260

Swego czasu upiekłem chleb mieszany z ostropestem , więc nie będę się powtarzał i nie będę rozpisywał się o wspaniałych właściwości nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek(...)Warto bułki oprószyć mąką, wtedy niezależnie od tego, którego akcesorium użyjemy do zrobienia przedziałków, nie przykleja się ono do ciasta. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Składniki (na 9 bułek): 500 g mąki pszennej 550 50 g mąki gryczanej  20 g świeżych drożdży 10 g soli 15 g cukru

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb z automatu 222

Chleba..Możecie  tutaj  sprawdzić w  jaki Światowy Dzień Jedzenia przypadają Wasze urodziny. 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 220 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżka cukru 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant 2 łyżki ziół prowansalskich W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić(...)program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia. W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Biesiadny chlebek z suszonymi pomidorami i oliwkami 132

Piątek, cudownie! Piszę dla Was, słońce za oknem, temperatura rośnie, zajadam chlebek, popijam kawą ...  Ech, wspaniale!  Tylko wina brak, ale nic straconego, bo wieczór

Garniec Magalie
Japoński sposób na pieczywo – paluchy serowe metodą tangzhong +FILM 261

tutaj, jak i w tym przepisie na CHLEB KANAPKOWO-TOSTOWY   Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa – pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień(...)innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek. SKŁADNIKI TANGZHONG 25g mąki chlebowej 125g wody SKŁADNIKI 65g ciepłej wody 1 jajko M 75g tangzhong 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 195g mąki chlebowej 3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa (90 g) mąki pszennej 3 płaskie łyżki stołowe mleka w proszku do pieczenia 1 opakowanie drożdży instant 45g masła w temperaturze pokojowej

Karo in the Kitchen
Nauka w kuchni. Jak gotowanie łączy się z nauką. 37

drożdże. Drożdże to mikroskopijne grzyby, które żyją na powierzchni ziaren zbóż. Podczas mieszania składników, drożdże przenoszą się do ciasta i zaczynają się namnażać. Jednocześnie, drożdże zużywają cukier zawarty w mące i wytwarzają dwutlenek węgla i alkohol. Dwutlenek węgla tworzy pęcherzyki gazu w cieście, które nadają mu puszystość i objętość. Alkohol natomiast nadaje chlebowi aromat i smak(...)ciasta i hamuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Kwas mlekowy również wzmacnia strukturę glutenu, czyli białka odpowiedzialnego za elastyczność ciasta. Ponadto, zakwas dodaje chlebowi charakterystycznego kwaśnego posmaku. Po wyrobieniu ciasta, należy je odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aby drożdże i bakterie mogły kontynuować swoją pracę. To nazywa się wyrastaniem ciasta. W tym czasie ciasto podwaja lub potraja swoją objętość

ProstePesto.pl
Chleb z naczynia żaroodpornego 92

chleb z gara. To chyba najprostszy chleb jaki do tej pory robiłam i jeden z najpyszniejszych. Niesamowicie chrupiąca skóka i delikatny mięciutki miąższ. Podbije nawet wymagające podniebienia! Teoretycznie nie trzeba przy nim żadnego zachodu. Jest prosty do bólu i najprawdopodobniej nie ma opcji, żeby nie wyszedł!  Post powstał w dobie koronawirusa. Ogarnięci pandemią ruszyliśmy wszyscy narodem po świeże drożdże(...)świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2 szklanki lekko ciepłej wody - u mnie opcjonalnie 4 łyżki słonecznika, bo akurat tyle było w torebce Do garnuszka odmierz ciepłą wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Po chwili wymieszaj. Do garna, wsyp wszystkie składniki, zalej wodą z drożdżami i wymieszaj, możesz nawet

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenny tostowy z automatu 230

mokrych do suchych). Należy tylko pamiętać, aby na samym końcu zrobić 3 niewielkie zagłębienia i do każdego z nich wsypać oddzielnie sól, cukier i drożdże. Piec w automacie ustawiając program na chleb tostowy (Clatronic, program 11 ''sandwich''). Po upieczeniu szybko wyjąć chleb z formy i umieścić najlepiej na ażurowej podstawce

Przepisy Kulinarne
Chleb na zsiadłym mleku 66

Chleb pszenno-żytni. Do tego chleba użyłam mąk pełnoziarnistych dlatego jest dość gęsty ale ma bardzo przyjemny orzechowy smak i zapach. Piekłam w kwadratowej foremce. Składniki: 250 g mąki żytniej 250 + 50 g letniej wody 12 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka(...)chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z drożdży zwany podmłodą. Dokładnie mieszamy drożdże i wodę (250ml), dodajemy mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też całą noc). W przepisie podana jest optymalna temperatura fermentacji 28 °C ale 23 °C w mojej kuchni zupełnie wystarczyło

prawdziwe jedzenie
Chleb kaszubski 197

mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Ten chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z drożdży zwany podmłodą. Dokładnie mieszamy drożdże i wodę (250ml), dodajemy mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też(...)przykryciem na 2 godziny najlepiej w koszyku oprószonym mąką ziemniaczaną. Do nagrzanego do 250 °C piekarnika  wstawiamy naczynie z wodą aby było sporo pary. Wkładamy foremkę z chlebem i zmniejszamy temperaturę do 220. Po 5 minutach zmniejszamy znów do 200 i już bez pary pieczemy jakieś pół godziny. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos, kiedy stukamy w skórkę. Studzimy

prawdziwe jedzenie
Chleb biały-przepis podstawowy 213

łyżeczek cukru 5 łyżeczek soli 1 białko 25 g miękkiego masła Dodatkowo -roztrzepane jajo do posmarowania chleba przed pieczeniem -ziarenka Ziołowo Mi ! od  Ziarenkowo -miód gryczany i/lub wielkowiatowy  Skworcu Podgrzej wodę , nie więcej niż 37 stopni, i rozrób w niej drożdże. Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie i wymieszaj, dodaj wodę z drożdżami, białko, masło(...)odstaw do czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp obficie ziarenkami Ziołowo Mi! Włóż chleby do piekarnika. Do osobnego naczynia wlej kilka łyżek wody . Włóż wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się trochę pary

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną 138

smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten   z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec.  Przepis na jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej(...)mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać orzechy włoskie,  żurawinę i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania