chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:122/420)

Chleb z mąką orkiszową 174

automacie do chleba  - program 12        Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant mamy większą pewność, że się uda :)             Pieczony w automacie ma niestety z wierzchu białą skórkę

Proste Potrawy
Prosty chleb na zakwasie 142

Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie

wyzwania kuchenne
Jak zrobić chlebek naan bez drożdży 102

zrobić chlebek naan bez drożdży na proszku do pieczenia . Płaski chleb z patelni. Orientalne klimaty bardzo mi pasują, tym bardziej, że w Hamburgu mieście portowym są na wyciagnięcie ręki. To kosmopolityczne miasto, w Polsce każda inność wzbudza sensację tutaj wszystko jest powszednie, normalne, ale i ciekawe. Tak jest i w kuchni. Staram się kosztować wszystkiego co nowe, kosztuję nowe potrawy(...)bretońsku, kupuję też suszony groch na pyszną grochówkę. Świeża kolendra, pietruszka, koper, czy rukola powiązane w duże pęczki czekają aby je kupić! A dzisiaj usmażyłam naan , nie na drożdżach tylko na proszku do pieczenia, szybki, smaczny, idealny chlebek np. do hummusu. Dlatego podaję Wam przepis na błyskawiczne placki chlebowe naan, przypominają nasze polskie podpłomyki . Sposób na te doskonałe chlebki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB PYTLOWY 160

mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI : 15 dag zakwasu żytniego 1 kg mąki żytniej

Pani na deser
Chleb pszenno - żytni na zakwasie długodojrzewający 177

smakowały o niebo lepiej niż te ze sklepu. Więc namawiam każdego aby własne chleby wypiekał bo warto dla zdrowia swojego i swoich bliskich. Upiec chleb to nie czarna magia ale przyjemność patrzenia jak drożdże zrobią za nas całą robotę. Zabieramy się za wypiek mojego chleba który nie potrzebuje dużo pracy ale sporo czasu, jednak wtedy my nie ingerujemy

Moje Małe Czarowanie
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 157

aromatu świeżo zebranego. Przepisów z czosnkiem niedźwiedzim ciąg dalszy. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na formę 26 x 12 cm: - 15 liści czosnku niedźwiedziego - 3 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550 (na zdjęciu jest tortowa , ale zmieniłam zamiar) - 1 i 1/3 szklanki letniej wody - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła   Foremkę(...)wykładamy papierem do opieczenia. Masło rozpuszczamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy letnią wodę – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, przestudzone masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Ręcznie zagniatamy ciasto, ok. 8 – 10 minut (będzie się trochę kleiło do rąk, ale nie dosypujcie mąki). Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte

mojewypiekiinietylko
Chleb z garnka z ziarnami i recenzja piekarnika Electrolux z termosondą SenseCook LOE7C31S 118

denerwowało. Jednak w instrukcji jest wszystko wyraźnie wytłumaczone. Po pierwsze bardzo zależało mi na dobrym wypieczeniu chleba, w moim poprzednim piekarniku uzyskanie chrupiącej skórki było praktycznie niemożliwe, nie była taka jak chciałam. Chleb wychodził gumowy, skórka blada. W  tym modelu pieczenie chleba to przyjemność. Chrupiący o miękkim środku, nie przesuszony pomimo pieczenia w wysokiej temperaturze. Zależało mi też(...)drożdży 1 opakowanie suszonego zakwasu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki oliwy ½ szklanki mieszanych ziaren do wypieku chleba; dynia, słonecznik, sezam     Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, ziarna, kminek  i zakwas, dodajemy cukier i sól . Wlewamy oliwę i ciepłą wodę , całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta

Wanilia i Kardamon
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 228

nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie

Kuchnia MagdaLeny
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 228

nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie, bez drożdży i innych polepszaczy. Nie zawiera też mąki pszennej. Ma lekko kwaśny smak i twardą skórkę. Taki chleb świeżość utrzymuje przez 10 dni. Jest naprawdę pyszny, pięknie

Kuchnia MagdaLeny
Super łatwy domowy chleb bez zagniatania 113

raczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania, nie trzeba się męczyć z wyrabianiem itd. Wystarczy połączyć mąkę z drożdżami, solą i wodą – kilka ruchów łyżką wystarczy. Całą robotę zrobią za ciebie drożdże. Ale potrzebują czasu. Ciasto na domowy chleb bez zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania(...)musisz tego robić. Jeśli nie masz czasu, po prostu przełóż ciasto na papier, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem. Do pieczenia chleba możesz użyć garnka żeliwnego, jeśli masz, albo stalowego z pokrywką, odpornego na wysokie temperatury. Domowy chleb bez zagniatania jest naprawdę pyszny. Robimy go co drugi dzień z mąki chlebowej i żytniej (na zdjęciach). Zawsze smakuje doskonale. Przepis pochodzi

Niedzielny kucharz
Tefal i-Companion opinie 59

Internecie ma bardzo dobre i rzeczywiście jest to profesjonalne urządzenie typu "wszystko w jednym". Z powodzeniem zastępuje inne sprzęty kuchenne m.in. garnki, patelnie, blender, tradycyjny robot kuchenny, maszynę do chleba, parowar. Dla mnie jest to więc nie tylko oszczędność czasu i zminimalizowanie nakładu pracy, ale też dużo więcej miejsca na kuchennym blacie. Ogromną zaletą jest bardzo cicha praca i stabilność(...)pozostawić ciasto do wyrastania w misie urządzenia. W podobny sposób przygotujesz inne ciasta, zarówno na słodkie, jak i wytrawne wypieki, m.in. ciasto na pierogi, makaron, pączki lub chleb na zakwasie albo na drożdżach. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie To najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne czy placki ziemniaczane  powstają dosłownie

Cztery Fajery
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 111

Potica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki do hamburgerów z dodatkiem starego ciasta 110

  Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2"  Składniki na 6 bułek po 70 g ciasta: 214 g mąka pszenna typ 00

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizzerinki / bułeczki pizzowe 262

Pizzerinki/bułeczki pizzowe, robione z ciasta na cebularze. Z pizzą nie ma to zbyt wiele wspólnego (jajka, cukier, mleko, 8% drożdży), ale są całkiem dobre, ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 74

vegemite. Posiada ona bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. Jest to typowo australijska potrawa używana tylko w kuchni australijskiej i nigdzie więcej. Jest to pasta zrobiona z drożdży. Można nią również smarować chleb. Ważne jest aby tost był bardzo cienko posmarowany pastą, bo tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje. Innym

ProstePesto.pl
Chlebek cukiniowy ze szparagami 93

może to po prostu sezona na nie jest wyjątkowo długi? Tak czy inaczej ostatnio upiekłam chlebek cukiniowo- serowy, do którego dodałam trochę szparagów. Jest to bardzo prosty chleb, który nie wymaga użycia drożdży, ani zakwasu. Zamiast nich używamy proszku do pieczenia i sody. Inaczej mówiąc, to takie wytrawne ciasto ze szparagami. Do jego przygotowania nie potrzeba też żadnych specjalnych sprzętów

Pełny talerz
Włoskie bułeczki na zaczynie biga 161

Bardzo smaczne, leciutkie i puszyste bułki. Z chrupiącą skórką i delikatnym miękiszem.W smaku trochę podobne, jak dobre kajzerki. Robione wg włoskiego przepisu na rosette soffiate

Przepisy na domowy ser i chleb
Kulicze 156

Kulicz jest słowiańskim ciastem wielkanocnym, którego korzenie sięgają Rusi Kijowskiej. Jest spożywany w takich krajach jak Rosja, Białoruś, Ukraina, Rumunia, Gruzja, Mołdawia, Macedonia Północna i Serbia

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki hamburgerowe z kleikiem tangzhong 107

Bardzo lekkie i puszyste bułki o mocno maślanym aromacie. Idealne do burgerów lub jako bułki śniadaniowe. Przepis z You Tube, The Best Burger Buns Of All

Przepisy na domowy ser i chleb
Zbożowe śniadania na dobry początek dnia 101

domowników. :) Pełnoziarnista chałka Składniki: 300 g Mąki Pełnoziarnistej 3 Zboża do wypieku chleba Lubella 15 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 120 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła jajko szczypta soli jajko do posmarowania chałki Do podania: masło gładki twarożek miód płynny Wykonanie: Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut

Mienta blog
Bułki pszenne z reszek odrzucanego zakwasu 168

Jeden z pomysłów na wykorzystanie kilkudniowych reszek odrzucanego zakwasu (zbieranych w lodówce do słoiczka). Z takich resztek starego, nieaktywnego zakwasu można z powodzeniem zrobić krakersy, naleśniki

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki polskie 156

Smaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietki na "starym cieście" 158

Mam na blogu kilka przepisów na bagietki, ale z tych, które do tej pory piekłem, te są wg mnie najlepsze, najsmaczniejsze, takie najbardziej bagietkowe. Delikatne i

Przepisy na domowy ser i chleb
Gdy w domu zabraknie pieczywa…. 131

albo właśnie wróciłam z zakupów i orientuję się, że kupiłam wszystko, nawet kasztany, ale nie ma chleba :( W spiżarni zwykle są drożdże, mąka, cukier, sól, trochę ziaren

Na moim stole
Grissini - włoskie paluszki chlebowe 221

Paluszki grissini to przystawka podawana we Włoszech przed posiłkiem. Świetnie pasują do wędlin czy sera, można je także serwować do różnych sosów, dipów i zup. Pochodzą

Przepisy na domowy ser i chleb
Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 123

prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego. I tak dalej, i tak dalej. Abstrahując od sprzeczania się na temat kryterium uzualnego, polecam poczytać

Kryzysowa Książka Kucharska
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 248

Pogaca to proste do zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach 160

dziś polecam. Bochen pełen ziaren i bardzo smaczny. Idealny na kanapki do szkoły czy pracy, ja uwielbiam. Pieczcie razem ze mną i cieszmy się zdrowym pieczywem. Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki do hamburgerów 181

Proste do zrobienia bułki pszenne do hamburgerów i nie tylko. Bez polepszaczy i konserwantów. Przygotowanie, łącznie z upieczeniem zajmie nam ok. 3 godziny. Ilość składników na

Przepisy na domowy ser i chleb
Kajzerki 306

Czasem im prościej tym smaczniej.  Pyszne, puszyste i chrupiące kajzerki są jednym z najłatwiejszych do zrobienia w domu wypieków. Polecam! Składniki na 10 sztuk: 500

Przepisy na domowy ser i chleb
Croissanty 237

Jak podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem 174

się smakiem chleba samego i wyczuwam zapach i smak danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Focaccia 196

Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe 149

Najpierw przepis na  bardzo smaczne, puszyste i chrupiące  bułki.   Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda) Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza na grubym spodzie 184

Przed włożeniem do piekarnika Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%). Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki grahamki 144

Składniki na 6 bułek: 225 g mąki pszennej graham typ 1850 85 g mąki jasnej pszennej  100 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1

Przepisy na domowy ser i chleb
Simit / Koulouri 172

Simit / Koulouri to plecione pieczywo z sezamem, bardzo popularne w Turcji i Grecji. Ma spieczoną, chrupiącą skórkę oraz miękki i puszysty środek.  Może być podawane

Przepisy na domowy ser i chleb
Precle 173

Precle z tego przepisu są lekko słone, mają nieco spękaną złotobrązową skórkę, są miękkie i puszyste w środku  W smaku przypominają trochę bajgle. Przygotowanie wymaga

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki pszenne 163

Bardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie.  Składniki na 6 bułek: 300

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pełnoziarnisty 144

theme-font:minor-latin;} Chleb pełnoziarnisty Składniki: - saszetka suszonych drożdży (7g) - 1 łyżka cukru - 1,5 szklanki ciepłej wody - 3   szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki siemienia lnianego (dałam mielone) - 2 łyżki płatków owsianych - 2 łyżki nasion słonecznika - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżeczki mleka  Sposób wykonania: Drożdże i cukier wsypujemy do miseczki

Smaki Natalii
Chlebek turecki 243

Słodkie, ciemne pieczywo pszenne z rodzynkami. Dawniej bardzo popularne w moich okolicach, obecnie mniej, ale pewnie jeszcze gdzieś można je dostać. W Łodzi zwane "żulikiem". Przepis

Przepisy na domowy ser i chleb
Bajgle 196

Składniki na 8 sztuk bajgli: 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietka 149

Nie ma to, jak chrupiąca bagietka na śniadanie. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda. Zaczyn:  150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Szybkie ciasto na pizzę 169

Chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pizzy, stała się ona już niemalże naszym narodowym daniem. Spróbujcie, jak smakuje pizza zrobiona samodzielnie w domu. Składniki na

Przepisy na domowy ser i chleb
Cebularz lubelski 273

Niedawno dostałem zaproszenie do wzięcia udziału w akcji Regionalne Smaki, prowadzonej przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na piwie 139

drożdżach czy na zakwasie każdy chleb ma swoich wielbicieli. Ja pokochałam ten robiony na zakwasie, dlatego dzisiaj kolejny przepis na taki chleb. Tym razem z dodatkiem ciemnego piwa. (spokojnie nie czuć w nim alkoholu) Skoro pogoda dzisiaj barowa to i chleb jest na piwie. ;) CHLEB NA PIWIE Składniki: 800 g mąki żytniej typu 720 350 g zakwasu

Bon appetit mon amie
Bułeczki do hot-dogów 209

Po raz pierwszy biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" . W ten weekend  wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.  Jest to najlepszy przepis na

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki pszenno - orkiszowe z ziarnami 142

Ciasto 250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 10 g otrębów pszennych 10 g siemienia lnianego 10

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania