chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:115/420)

Chleboteka - z miłości do glutenu 151

sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje(...)sprawiają, że chleb rośnie ( true story ). Czarnoksiężnik z krainy Glutenu Cały koncept by właściwie nie powstał, gdyby nie fascynacja Piotra Kucharskiego glutenem, a właściwie jego najwspanialszą inkarnacją — chlebem. Po słynnej publikacji, w której zdradza swe zaklęcia, przyszedł czas na kolejny krok — laboratorium, w którym mączna alchemia staje się faktem. Właściwie nie wiem jak Piotr to robi, ale obok jego wypieków

Food Square
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 157

Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : Do ciasta dodałam sporo kminku który bardzo lubię Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb 100 % żytni z żurawiną 94

Smaczny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę drożdży, a dzięki ich dodatkowi chleb żytni nie jest również zbyt kwaśny :) Składniki : Zaczyn nastawiony na noc przykryty ściereczką i workiem foliowym : - 200 ml letniej wody, - 3 - 4 łyżki zakwasu żytniego, - 5 - 6 łyżek mąki żytniej  (w takiej ilości, aby uzyskać(...)gęstość papki) Rano do zaczynu dodajemy : - około 250 ml letniej wody, - 10 g świeżych drożdży rozmieszanych w wodzie, - 1 łyżeczkę soli, - około 3 szklanek mąki żytniej, - suszona żurawina. Wszystkie składniki wyrobić ( można mikserem z hakami ) na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęste, ale dość miękkie. W razie potrzeby należy dolać wody lub dosypać mąki. Odstawić przykryte ściereczką i folią

Przepisy Mikołaja
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny 192

przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zwyczajnej. Jednak pomimo małej objętości chleba z mąki orkiszowej taki chleb jest o wiele zdrowszy / IG około 50 / i smaczniejszy od chleba ze zwykłej pszenicy / IG 70 /. Walory orkiszu były znane już w starożytności. Jest to zboże, które nie wymaga nawożenia i urośnie nawet(...)mąki zwykłej pszennej. Warto jednak czasami wydać więcej a zjeść mniej. Chleb smaczny i przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam!  Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin

Leśny Zakątek
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 150

drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki na  dwa chleby ciabatty 600 g mąki pszennej 200-250 ml wody 6 łyżek oliwy 4 łyżki mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka soli garść zielonych oliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy składniki zaczynu, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Miód i pieprz
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 584

bardzo proste. Chleb pełnoziarnisty PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC | Czas pieczenia: ok. 55 min. Składniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży(...)suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210oC przez ok. 55 min. Wystudzić na kratce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb żytni pytlowy 106

Chleb żytni pytlowy Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim . Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb pszenny 385

Post Domowy chleb pszenny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
SZYBKI CHLEB SŁONECZNIKOWY Z OTRĘBAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ 161

żmudnego wyrabiania, ani dużego nakładu czasu. Jeśli zaczynacie dopiero swoją przygodę z wypiekiem pieczywa zachęcam do próbowania właśnie takich prostych przepisów. Chleb jest pyszny w smaku, i rozwiewa wszystkie mity o tym, że dobry chleb musi być na zakwasie, a jego zrobienie musi zająć nam 2 dni 😂 Wcale tak nie jest ... czasem to co proste jest właśnie najlepsze 😉 Chlebek jest(...)Cebulka fajnie podkręca tutaj smak chleba.  Składniki: 450g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 450 ml ciepłej wody 1/2 szkl otrębów (u mnie żytnie) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie z Prymatu) 100g ziaren słonecznika (80 g do chleba + 20 g do posypania wierzchu) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru dodatkowo : roztrzepane żółtko

Walijskie Pichcenie
Ciabatta- włoska klasyka 163

zasad.  Jak mawiała babcia mojej przyjaciółki - chleb trzeba traktować z szacunkiem na każdym etapie jego przygotowywania.  Zapraszam Was zatem do przepisu. Zaczyn (należy go przygotować 8 do 12 godzin wcześniej) 180 g mąki chlebowej białe j 200 ml letniej wody 3 gramy drożdży instant lub 6 g świeżych Drożdże świeże rozpuścić dokładnie z wodą, dodać mąkę(...)miejsce na 8 do 12 godzin. Ciasto właściwe 3 gramy drożdży instant (lub 6 gram świeżych) 2 łyżki letniego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g  letniej wody 1.5 łyżeczki soli (Jeśli używacie świeżych drożdży to wymieszajcie je z wodą) Najlepiej jest użyć miksera, lub maszyny do chleba. Zaczyn włóżcie do miski i dodajcie wodę, oliwę, drożdże

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Słodki chleb żytni z orzechami i suszonymi owocami 142

Bardzo smaczny, słodkawy i aromatyczny chleb w stylu litewskim. Najlepiej smakuje samodzielnie, bez dodatków, nawet bez masła. Taki ciekawy, niecodzienny deserowy chlebek. Uwaga: Przepis jest dosyć złożony, wymaga również ścisłego kontrolowania/utrzymywania odpowiedniej temperatury na każdym z etapów przygotowywania ciasta. Do zrobienia tego chleba wykorzystałem przepis na litewski chleb Pajurio duona znaleziony na kanale YT rus brot  https://youtu.be/S1mDPQQmmik(...)CIASTO WŁAŚCIWE Dzień drugi - rano (np. 10:45-12:00): cały zaczyn  z poprzedniego etapu 50 g powidła jabłkowe 8 g sól 6 g drożdże świeże lub 2 g drożdże instant - rozpuszczone w 10 g wody 245 g mąka żytnia typ 720 100 g mąka pszenna chlebowa typ 650 lub 750 Składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebki do żurku. 136

Pierwszy raz, upiekłam chlebki do żurku. Wyszły bardzo fajnie, dlatego zapisuję przepis. Trochę się bałam, że mi nie wyjdą. Wprawdzie od kilku lat piekę chleb, ale zawsze w foremkach. Bałam się, że wyjdą płaskie. Okazało się, że nie potrzebnie. Chlebki wyszły super, a po wydrążeniu miąższu, powstały całkiem fajne miseczki :) Z tego przepisu, można zrobić też dwa chlebki tradycyjne. Będę(...)mąki pszennej 40 g. drożdży świeżych 450 g. ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania chlebów Wykonanie: Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Agusiowe smakołyki
Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb? 123

Print Żytni zakwas na chleb .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepis na zakwas żytni jest idealnym rozwiązaniem, kiedy planujecie piec własny chlebek . Jego zastosowanie jednak nie ogranicza się tylko do samego chleba. U mnie w domu robi za bazę pod inne zakwasy, jak np.: na zakwas pszenny, razowy, zakwas na barszcz biały czy żur(...)jednak sam zakwas jest dość kapryśny i potrafi przysporzyć niemałych zmartwień. Postaram się jednak rozwiać wasze wszelkie wątpliwości i mam nadzieję zachęcić do pieczenia prawdziwego domowego chleba na zakwasie, a nie jedynie na drożdżach. Ilość zaprezentowanego przeze mnie zakwasu jest odpowiednia do przyrządzenia dwóch bochenków chleba po 1 kg każdy. Foremki odpowiadają wymiarom zwykłym ogólnodostępnym keksówkom (wymiary

Zufi.pl
chleb wileński 194

miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu. Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach. składniki na dwa bochenki chleba zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek

Miód i pieprz
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 140

się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam. Składniki: 490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550) 10g soli 2-3g świeżych drożdży 360g letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy(...)dołu i wkładamy do  miski na kolejne 2 godziny i przykrywamy ściereczką. Po półtorej godziny nastawiamy piekarnik na temperaturę 250 stopni razem z naczyniem, w którym będziemy piec chleb. Okrągłe naczynie z przykrywką. Po kolejnych 30 minutach, kiedy ciasto już swoje odleżakowało, przekładmy je do nagrzanej formy, przykrywamy przykrywkę. Temperaturę zmnieijaszamy do 230 stopni, pieczemy 30 minut. Zdejmujemy przykrywkę

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania