chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:119/420)

Chleb żytni pytlowy 92

Chleb żytni pytlowy Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim . Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb pszenny 370

Post Domowy chleb pszenny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
SZYBKI CHLEB SŁONECZNIKOWY Z OTRĘBAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ 150

żmudnego wyrabiania, ani dużego nakładu czasu. Jeśli zaczynacie dopiero swoją przygodę z wypiekiem pieczywa zachęcam do próbowania właśnie takich prostych przepisów. Chleb jest pyszny w smaku, i rozwiewa wszystkie mity o tym, że dobry chleb musi być na zakwasie, a jego zrobienie musi zająć nam 2 dni 😂 Wcale tak nie jest ... czasem to co proste jest właśnie najlepsze 😉 Chlebek jest(...)Cebulka fajnie podkręca tutaj smak chleba.  Składniki: 450g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 450 ml ciepłej wody 1/2 szkl otrębów (u mnie żytnie) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie z Prymatu) 100g ziaren słonecznika (80 g do chleba + 20 g do posypania wierzchu) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru dodatkowo : roztrzepane żółtko

Walijskie Pichcenie
Ciabatta- włoska klasyka 152

zasad.  Jak mawiała babcia mojej przyjaciółki - chleb trzeba traktować z szacunkiem na każdym etapie jego przygotowywania.  Zapraszam Was zatem do przepisu. Zaczyn (należy go przygotować 8 do 12 godzin wcześniej) 180 g mąki chlebowej białe j 200 ml letniej wody 3 gramy drożdży instant lub 6 g świeżych Drożdże świeże rozpuścić dokładnie z wodą, dodać mąkę(...)miejsce na 8 do 12 godzin. Ciasto właściwe 3 gramy drożdży instant (lub 6 gram świeżych) 2 łyżki letniego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g  letniej wody 1.5 łyżeczki soli (Jeśli używacie świeżych drożdży to wymieszajcie je z wodą) Najlepiej jest użyć miksera, lub maszyny do chleba. Zaczyn włóżcie do miski i dodajcie wodę, oliwę, drożdże

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Słodki chleb żytni z orzechami i suszonymi owocami 128

Bardzo smaczny, słodkawy i aromatyczny chleb w stylu litewskim. Najlepiej smakuje samodzielnie, bez dodatków, nawet bez masła. Taki ciekawy, niecodzienny deserowy chlebek. Uwaga: Przepis jest dosyć złożony, wymaga również ścisłego kontrolowania/utrzymywania odpowiedniej temperatury na każdym z etapów przygotowywania ciasta. Do zrobienia tego chleba wykorzystałem przepis na litewski chleb Pajurio duona znaleziony na kanale YT rus brot  https://youtu.be/S1mDPQQmmik(...)CIASTO WŁAŚCIWE Dzień drugi - rano (np. 10:45-12:00): cały zaczyn  z poprzedniego etapu 50 g powidła jabłkowe 8 g sól 6 g drożdże świeże lub 2 g drożdże instant - rozpuszczone w 10 g wody 245 g mąka żytnia typ 720 100 g mąka pszenna chlebowa typ 650 lub 750 Składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebki do żurku. 127

Pierwszy raz, upiekłam chlebki do żurku. Wyszły bardzo fajnie, dlatego zapisuję przepis. Trochę się bałam, że mi nie wyjdą. Wprawdzie od kilku lat piekę chleb, ale zawsze w foremkach. Bałam się, że wyjdą płaskie. Okazało się, że nie potrzebnie. Chlebki wyszły super, a po wydrążeniu miąższu, powstały całkiem fajne miseczki :) Z tego przepisu, można zrobić też dwa chlebki tradycyjne. Będę(...)mąki pszennej 40 g. drożdży świeżych 450 g. ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania chlebów Wykonanie: Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Agusiowe smakołyki
Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb? 107

Print Żytni zakwas na chleb .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepis na zakwas żytni jest idealnym rozwiązaniem, kiedy planujecie piec własny chlebek . Jego zastosowanie jednak nie ogranicza się tylko do samego chleba. U mnie w domu robi za bazę pod inne zakwasy, jak np.: na zakwas pszenny, razowy, zakwas na barszcz biały czy żur(...)jednak sam zakwas jest dość kapryśny i potrafi przysporzyć niemałych zmartwień. Postaram się jednak rozwiać wasze wszelkie wątpliwości i mam nadzieję zachęcić do pieczenia prawdziwego domowego chleba na zakwasie, a nie jedynie na drożdżach. Ilość zaprezentowanego przeze mnie zakwasu jest odpowiednia do przyrządzenia dwóch bochenków chleba po 1 kg każdy. Foremki odpowiadają wymiarom zwykłym ogólnodostępnym keksówkom (wymiary

Zufi.pl
chleb wileński 180

miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu. Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach. składniki na dwa bochenki chleba zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek

Miód i pieprz
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 130

się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam. Składniki: 490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550) 10g soli 2-3g świeżych drożdży 360g letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy(...)dołu i wkładamy do  miski na kolejne 2 godziny i przykrywamy ściereczką. Po półtorej godziny nastawiamy piekarnik na temperaturę 250 stopni razem z naczyniem, w którym będziemy piec chleb. Okrągłe naczynie z przykrywką. Po kolejnych 30 minutach, kiedy ciasto już swoje odleżakowało, przekładmy je do nagrzanej formy, przykrywamy przykrywkę. Temperaturę zmnieijaszamy do 230 stopni, pieczemy 30 minut. Zdejmujemy przykrywkę

W kuchni wieczorem
Niezagniatany chleb z forsycją 65

Niezagniatany chleb z forsycją – to przepis na jeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Forsycja – to ona jako jedna z pierwszych obsypuje się żółtymi kwiatami obwieszczając wiosnę. Uwielbiam jadalne kwiaty za ich niesamowite wizualne zalety. Forsycja zawiera rutynę(...)suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej 2 garście kwiatów forsycji 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić niezagniatany chleb z forsycją: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy kwiaty i pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie

Dorota Smakuje
Wegański chleb bez mąki. 77

Wegański chleb bez mąki. To najlepszy przepis na chleb wegański , który nie zawiera nabiału , jajek , nie zawiera także drożdży i jest bardzo pożywny i smaczny! Ten chleb jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera nasiona , pestki, orzechy , płatki owsiane . Chlebek jest delikatnie chrupiący i idealnie nadaje się na kanapki . Warto wiedzieć, że chleb jest łatwy do zrobienia, składa się z prostych składników

Zdrowy Styl Joanny
Książki kucharskie 2 124

język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie

ladykitchen
Chleb czosnkowy 161

Pyszny, aromatyczny bochen chleba na śniadanie czy kolację. Czosnek dodaję do wszystkiego prawie - to takie moje zboczenie kulinarne - niedługo może wymyślę ciasto z czosnkiem, kto wie

Moje Małe Czarowanie
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 162

masz ochotę? Masło, sól, czosnek?  Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której

KUCHARNIA
Drożdżówka z automatu 170

pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy. 15 minut przed końcem programu posmarować

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania