chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:119/420)

Chleb 3 składniki 74

upiec chleb potrzebne są trzy podstawowe składniki, takie jak mąka, woda i drożdże. Sól i cukier to już dodatki. Chlebek jest bardzo łatwy do upieczenia, nawet dla początkujących. Ja swój chleb posypałam jeszcze makiem bo tak właśnie lubimy najbardziej :) 450 g mąki pszennej  7 g drożdży instant 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli

Smakołyki Asi
Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną 219

mąki razowej chlebowej, 7g drożdży suchych, 12g soli ( 1 i 1/2 łyżeczki), 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia, 90g suszonej żurawiny, 90g pestek dyni ( 60g do środka chleba i 30 g na wierzch chleba ), mleko w temp. pokojowej do posmarowania chleba. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki(...)kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować chleb - starać się by żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia zrobi się twarda i niesmaczna. Chleb posmarować mlekiem i obsypać pestkami dyni lekko je przyciskając do chleba. Przykryć ściereczką

W kuchni u Moniki
Chleb toskański - sierpniowa piekarnia 167

grzanki ( bruschette, crostini)   Bardzo polecam ! Przepis podaję za  Anią Chleb toskański przepis z tej strony –  klik ! 1000 g mąki typu 00 700 ml ciepłej wody 50 g oliwy 2 łyżeczki cukru ( dałam jedną) 4,5 łyżeczki suszonych drożdży (14 g) 1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła(...)Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. 3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść

Stare Gary
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 126

foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe(...)łyżki mąki żytniej ok. 30g (max.50g) miękkiego masła 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml) 1 torebka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe

Moja Książka Kucharska
CHLEB I OKRUSZKI, czyli wypieki bez strachu 85

Chleb na zakwasie czy drożdżowy? Pozwólcie sobie pomóc! Oto najświeższa książka od White Plate, czyli "CHLEB I OKRUSZKI"! Po prostu musicie ją mieć! Artykuł CHLEB I

COOKMAGAZINE
Chleb wieloziarnisty 189

wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach ale za to ze sporą ilością ziaren. Mój tak rósł, że z jednej strony aż "wyszedł" z formy co widać po nierównym bochenku. :) Składniki: 500 g mąki pszennej(...)łyżki sezamu czarnego 0,5 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Razowy chleb pszenny z jogurtem 202

razem zostawiłam ich bochen razowego chleba pszennego, który dzięki dodatkowi jogurtu zachowa świeżość nawet przez 4 dni. Składniki na formę 30x15x10 cm: 700 g mąki pszennej białej 300 g mąki pszennej razowej opakowanie 200 g jogurtu naturalnego (u mnie wegański sojowy) 600 ml przegotowanej raczej zimnej wody opakowanie (6-7 g) drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Wszytkie suche(...)struktury. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i otrębami lub posyp płatkami np. owsianymi jak ja. Rozgrzej piekarnik do 210-220 C, piecz chleb przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu (!). Dobrze jest naparować piekarnik, czyli na cały czas pieczenia, a nawet rozgrzewania piekarnika wstawić do niego na dolna półkę naczynie

greenscarf
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 140

ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 40 minut. Gdy chleby zwiększą już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy je, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleby bezpośrednio przed włożeniem do pieczenia nacinamy z wierzchu żyletką, skalpelem lub ostrym(...)poziom i dopiekamy chleb jeszcze przez 20 minut, w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 450g mąki pszennej typ 650 lub 750 300g mąki pszennej pełnoziarnistej mąka do podsypania 15g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki

Karo in the Kitchen
Chleb z listkami chrzanu 94

wypróbowania bardzo prostego przepisu na chleb z listkami chrzanu. Taki chleb bez specjalnego zagniatania i cudowania – wymieszany łyżką i zostawiony na noc do wyrastania, a następnego dnia upieczony. PRZEPIS NA CHLEB Z LISTKAMI CHRZANU Składniki na 1 bochenek: 250g mąki pszennej chlebowej typ 750 250g żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej(...)łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika 1 garść młodych listków chrzanu Jak zrobić chleb z listkami chrzanu: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, posiekane liście chrzanu (kilka zostawiamy na wyłożenie blaszki), mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie

Dorota Smakuje
Szybki chlebek z sezamem. 65

Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciutki.  Szybki i prosty w wykonaniu. Nie trzeba czekać żeby ciasto wyrosło.  Każdy może upiec taki chleb i cieszyć się jego smakiem i zapachem.  Sezam jest tu dodatkiem, możecie go pominąć, lub zamienić na inne ziarna.  Składniki: 320 g. ciepłej wody 25 g. drożdży(...)łyżeczka soli 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki sezamu białego 2 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do posmarowania wierzchu chleba sezam do posypania Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.  Następnie wsypać obie mąki, sól i ziarna. Wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem

Agusiowe smakołyki
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 150

Chleb piwny z dodatkiem białego piwa lager. Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)Pieczenie 1 godz.  Kalorie 190 kcal Świeże pieczywo wprost z domowej piekarni. Chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego i piwa jasnego lager. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750 500 ml piwa typu biały lager 14 g drożdży instant 5 łyżeczek aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 3 łyżeczki soli morskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle

ProstePesto.pl
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 181

będzie za gęste - dolej wody. Z tego względu nie polecam funkcji opóźnionego startu (szczególnie na początku). Nie możesz za bardzo kontrolować wypieku. Do wszelkich wypieków, zarówno chlebów, jak i słodkich bułeczek, polecam używać drożdży świeżych. Ciasto na nich zdecydowanie lepiej pracuje i wyrasta. Baw się dodatkami. Aby Twój chleb nie był nudny dosyp do niego ulubione ziarna np. siemię lniane

Fabryka pomysłów
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1659

świeżych pół łyżeczki soli 320 ml letniej wody garść ziaren słonecznika (ok. 30-35g)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb marchewkowy ekspresowy – Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :) The post Chleb marchewkowy ekspresowy! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Mini pizza na specjalne zamówienie 162

oliwy 2 łyżeczki soli 595g mąki( ja używam mąki chlebowej) 12g suchych drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba  -  Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania