chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:118/420)

Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 174

grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy(...)płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce minimum 45 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz na zakwasie 371

angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy

Pyry na Gaz
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 200

zapraszała Amber. Chleb z burakami jest wyjątkowo ładny a na dodatek bardzo smaczny. Wilgotny i pełen bąbelków. Ja swój upiekłam na zakwasie i malutkim okruszku drożdży. A do upieczenia posłużył mi żeliwny gar. Chleb buraczany na zakwasie   jeden duży bochenek: 370 g mąki pszennej 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu(...)suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy W misce mieszamy mąkę i sól. Odstawiamy.  W drugiej misce mieszamy zakwas, oliwę i wodę, ew z okruszkiem drożdży.  Do mokrej mieszanki składników dodajemy suchą i mieszamy razem do połączenia. Dodajemy starte buraki i łączymy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie zagniatamy przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 209

już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie(...)bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720) - 20g świeżych drożdży - 12g soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - ok.420ml wody - 40g maku - 2 kopiaste łyżki słonecznika - 4 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozkruszyć do kubeczka

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny 117

przegotowanej ciepłej wody (około 50 stopni) 2 płaskie łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru  sezam opcjonalnie do posypania chleba   Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy łyżką do rzopuszczenia. Rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki i yrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce(...)stopni.   Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i nacinamy go, po czym przykrywamy przykrywką od naczynia. Piekarnik podrzewamy do tem. 240 stopni i pieczemy chleb 30 min. w zamkniętym naczyniu. Po 30 min. odkrywamy naczynie, zmniejszamy tem. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.        SMACZNEGO

Lili w kuchni
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 92

zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać(...)dyniowe wkradło się do bagietek, ale obiecuję, że na tym nie poprzestanę … cdn. Składniki Zaczyn poolish 10 g drożdży świeżych 250 ml ciepłej wody (temp. około 27°C) 250 g łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni

Tajemnice Smaku
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 174

łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"   100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, miodem, drożdżami, olejem(...)miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu na 2 łyżeczki wody - oraz posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować

Grunt to przepis!
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 830

cukru -30g drożdży świeżych -2 szklanki ciepłej wody  -garść siemienia lnianego -garść ziaren słonecznika -opcjonalnie trochę maku do posypania chleba Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego- ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
chleb z suszonymi pomidorami 156

się nie nada, ale będzie wyśmienity z wszelkiego rodzaju sałatkami, wędlinami, serami i warzywami. Mnie najbardziej smakował z serem pleśniowym i oliwkami:) składniki: 400 g mieszanki mąk do wypieku chleba (wymieszałam ze sobą różne rodzaje mąki pszennej i żytniej, jakie miałam akurat) 100 g mąki gryczanej (zmieliłam płatki gryczane) 300 g wody 100 g oliwy z pomidorów 10 pomidorów suszonych(...)łyżka mąki pszennej ponadto: tłuszcz i otręby gryczane do blaszki Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko, odstawić zaczyn na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Wszystkie składniki chleba, wraz z zaczynem umieścić w misie miksera (pomidory pokroiłam w paski) , zmiksować na jednolite ciasto. Blaszkę natłuścić, wysypać otrębami gryczanymi, wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać. Odstawić w ciepłym

6niebo
Chleb z blachy bez zagniatania 76

Nadal w to nie wierzę. Zerkam w bok.. nadal tam jest. Bochen pachnącego chleba leży metr obok. Więc to prawda.. Upolowałam drożdże. Kostki trzy. Wytypowałam jeden sklep, w którym miałam dokonać zakupów i wybrałam celnie. Może dlatego, że byłam tam o względnie wczesnej porze, przerażały tylko ceny, nie braki na półkach. Czy czytając to za jakiś czas(...)się, że będziemy mieć sporo czasu, by popracować nad tym planem. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki żytniej razowej do wypieku chleba 15 dag pestek słonecznika  ( część można zastąpić dyniowymi ) 3 dag drożdży 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki do zaczynu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże

Kronika Piekarnika
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 186

fougasse, czyli płaski chlebek z oliwkami.  Możemy go wykonać z całego  ciasta, lub podzielić ciasto na dwie części  , jedną ok 1000 g przeznaczyć na chleb, a resztę na fougasse. Porcję ciasta przeznaczoną na fougasse (od 0,5 do 1kg) rozciągamy lub wałkujemy na papierze do pieczenia ( możemy nadać jej kształt taki(...)Pieczemy w temperaturze 230 st C, ok 20 - 25 minut, dodając parę pod koniec. Smacznego Wpis dołączam do majowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Pizza z czerstwym chlebem 76

jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pieczywa.  Ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki letniej wody 3 łyżki oleju 2 ½ dag drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru szczypta soli 3-4 kromki chleba 1 jajko Dodatki: około 50 dag sera ( u mnie mozarella + gouda) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu suszony czosnek(...)przyprawa do pizzy           Mąkę wsypać do naczynia, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać połową przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki ciasta, chwilę wyrabiać ręcznie bądź hakiem w misie miksera. Ciasto ma być raczej luźne. Chleb pokroić w kostkę, dorzucić do ciasta, wymieszać. Nie ma znaczenia rodzaj chleba. Ja miałam ciemny

Praktyczna pl
Chleb cebulowy 191

były 2 szt., ale zaszalałam, użyłam więcej i tego będę się trzymać :)   olej - do smażenia cebuli 500g mąki pszennej - u mnie tortowa   2 łyżeczki suchych drożdży (7g) lub drożdże świeże (25g)- u mnie suche   1 łyżeczka soli - czubata 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml masło - do wysmarowania(...)kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę   Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie .  Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, usmażoną cebulkę i stopniowo wodę

Grunt to przepis!
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 184

dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem(...)ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 190 °C. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika i piecz około 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania