chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:121/420)

Chleb litewski z powidłami jabłkowymi, siemieniem lnianym i kminkiem 138

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru jabłek, które ostatnio dostałem, chleb litewski z powidłami jabłkowymi (domowej roboty), siemieniem lnianym i kminkiem. Mąki: żytnia T720/pszenna T650 (80/20) z czego 20% mąki żytniej zaparzone. Wyraźnie słodkawy (do ciasta idzie tu sporo powideł), z bardzo subtelną nutką kminku.  Na 1 bochenek z 450 g mąki, foremka 25x11 cm 10:00 Dzień pierwszy przed(...)powidła jabłkowe 220 g mąka żytnia T720 90 g mąka pszenna chlebowa 12 g siemię lniane (zamoczone przez 15 minut we wrzątku i odcedzone) 8 g sól 5 g drożdże świeże 80 g woda, do miękkiej, luźnej konsystencji ciasta Składniki wymieszać do dokładnego połączenia. Fermentacja ciasta w misce 75 minut w 30°C Potem przełożyć do foremki o wymiarach

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb mieszany owsiany 207

Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach).  Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach

apetytnapieczenie
Pumpernikiel na zaczynie 143

jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie ! Pumpernikiel na zaczynie Czas przygotowania: 27 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej razowej 4 łyżki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 350 ml ciepłej wody 25 ml bardzo mocnej(...)ustawiamy pojemnik z wodą. Wyrośnięte chlebki nacinamy ostrym nożem i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Pumpernikiel na blogach: Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo ! Guten appetit Grunt to przepis Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakatek Ogrody Babilonu Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie

Kulinarne przygody Gatity
Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym 110

bardzo tajemniczy twór Oczywiście to zwykły pszenny chleb na zakwasie , także pszennym . Za to jego chronologia , jest taka iż moi synowie jak się dowiedzieli że robię chleb na zakwasie , taki bez dodatku drożdży, spytali czy to taki średniowieczny Cóż chcąc żeby nie grymasili i chętniej spróbowali … odpowiedziałam ,że pewnie taki sam jaki Wiedźmin jadał . I to był strzał , chleb

Ogrodnik w podróży
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 209

nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc i ja w końcu musiałam(...)mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki na 2 bochenki chleba (2 keksówki): 500 g ekologicznej mąki orkiszowej chlebowej typ 750  Symbio 400 g ekologicznej mąki żytniej typu graham

Zawsze głodna!
Chlebki z dziką różą 146

właśnie, czy przemawia do Was taka nazwa? Chleb z witaminą C…Jak to możliwe…Wszystko jest możliwe nawet „fakty” bez logicznego uzasadnienia. Przepis na chlebki z różą Składniki: 600 g mąki pszennej wysoko proteinowej 250 g mąki grahamki 250 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 850 ml wody 100 nasion słonecznika 50 g płatków(...)suszonego owocu dzikiej róży 1¼ łyżki soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę

codojedzenia
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 177

spalić). Ciasto 227 g mąki żytniej chlebowej typ 720 363 g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850) 17 g soli 5 g drożdży instant (dałam całą saszetkę 7 g) 573 g zakwasu 483 g namoczonego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest

Weekendy w domu i ogrodzie
JAK ZROBIĆ JAJKO W KOSZULCE? TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE! 108

tego ociupina oliwy z oliwek, chilli, świeżej kolendry i masz mistrzowskie śniadanie. Jak dodam, że chleb, który widzisz na zdjęciu jest również mojego wypieku i jest to chleb na zakwasie bez dodatku drożdży, pełnoziarnisty z dodatkiem miodu, pachnie tak, że ślinianki uruchamiają się od razu, to chyba już nic nie muszę dodawać. JAK PRZYGOTOWAĆ JAJKO W KOSZULCE   według Nigelli(...)Dlatego ja nigdy nie ufam "czasu", tylko obserwuje jajko i kiedy widzę, że białko jest całkowicie ścięte, wyciągam. Nigdy się nie zawiodłam. TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE - chleb pełnoziarnisty lub inny ulubiony - oliwa z oliwek - świeże chilli do smaku - świeża kolendra do smaku - dojrzałe awokado (możesz kupić odmianę Hass) - jajka w koszulce - sól morska wędzona - sok z limonki

SMYKWKUCHNI
Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia 276

mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g oliwy 100 g mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego Thermomix przepisy. Chleb z ziarnami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Zdejmujemy pokrywę, naczynie Thermomix przykrywamy ścierką(...)Blaszkę lub garnek żeliwny smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy ciasto. Ciasto jest dosyć klejące dlatego pomagamy sobie kopystką. Naczynie z ciastem przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. The post Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 176

szybko rosnące. 2,5 godziny i  chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała  Ania z Bajkorady .  Oryginalny znajdziecie na  BBC Food –  klik ! Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady Przepis cytuję za Amber Składniki STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) - użyłam drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie(...)mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)  użyłam drożdży instant Dr Oetker

Stare Gary
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 215

Wpierw przepis na chleb wydawał mi się skomplikowany, ale jak się w niego wczytałam i popytałam Amber o szczegóły, postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi   stąd. Na zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przełożyłam do natłuszczonych keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu

Proste Potrawy
Super łatwy domowy chleb bez zagniatania 140

raczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania, nie trzeba się męczyć z wyrabianiem itd. Wystarczy połączyć mąkę z drożdżami, solą i wodą – kilka ruchów łyżką wystarczy. Całą robotę zrobią za ciebie drożdże. Ale potrzebują czasu. Ciasto na domowy chleb bez zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12. Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania(...)musisz tego robić. Jeśli nie masz czasu, po prostu przełóż ciasto na papier, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem. Do pieczenia chleba możesz użyć garnka żeliwnego, jeśli masz, albo stalowego z pokrywką, odpornego na wysokie temperatury. Domowy chleb bez zagniatania jest naprawdę pyszny. Robimy go co drugi dzień z mąki chlebowej i żytniej (na zdjęciach). Zawsze smakuje doskonale. Przepis pochodzi

Niedzielny kucharz
Chleb z mąką orkiszową 186

automacie do chleba  - program 12        Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant mamy większą pewność, że się uda :)             Pieczony w automacie ma niestety z wierzchu białą skórkę

Proste Potrawy
Prosty chleb na zakwasie 148

Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie

wyzwania kuchenne
Jak zrobić chlebek naan bez drożdży 111

zrobić chlebek naan bez drożdży na proszku do pieczenia . Płaski chleb z patelni. Orientalne klimaty bardzo mi pasują, tym bardziej, że w Hamburgu mieście portowym są na wyciagnięcie ręki. To kosmopolityczne miasto, w Polsce każda inność wzbudza sensację tutaj wszystko jest powszednie, normalne, ale i ciekawe. Tak jest i w kuchni. Staram się kosztować wszystkiego co nowe, kosztuję nowe potrawy(...)bretońsku, kupuję też suszony groch na pyszną grochówkę. Świeża kolendra, pietruszka, koper, czy rukola powiązane w duże pęczki czekają aby je kupić! A dzisiaj usmażyłam naan , nie na drożdżach tylko na proszku do pieczenia, szybki, smaczny, idealny chlebek np. do hummusu. Dlatego podaję Wam przepis na błyskawiczne placki chlebowe naan, przypominają nasze polskie podpłomyki . Sposób na te doskonałe chlebki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię