chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:121/420)

Domowy biały chleb po słowacku 116

drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju do wysmarowania blach Sposób wykonania: 1/4 szklanki mleka/maślanki mieszamy z cukrem i wlewamy do miseczki z pokruszonymi drożdżami. Odkładamy na godzinę pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko/maślankę, sól oraz wyrośnięte drożdże. Starannie wyrabiamy dość gęste(...)piekarnik do 210°C. Chlebki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wierzch bochenków smarujemy wodą i pieczemy jeszcze przez godzinę w temp. 180°C. Upieczony chleb powinien mieć brązową skórkę. Bochenki wyjmujemy z foremek i układamy na kratce do wystudzenia

Qchnia po prostu
Chleb francuski 176

T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy 175 ml mleka, 3 jajka rozmiar M, 100 ml wody, 60 g masła 15 g świeżych drożdży piekarskich, 1 płaska łyżeczka soli, Przygotowanie: Do wykonania chleba będą potrzebne nam dwie miski: jedna duża i jedna mniejsza. Dodatkowo przyda się kubeczek do przygotowania rozczynu z drożdży. Odważamy przesianą mąkę do dużej miski(...)dodajemy sól. Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży i letniej wody, dodajemy do niego jedną łyżkę z odważonej mąki. Do mniejszej miski odważamy masło, które można rozpuścić w mikrofali – lub podgrzać w rondelku. Mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, dodajemy jajka i mieszamy składniki aż utworzą w miarę jednolitą konsystencje.   Rozczyn drożdżowy łączymy najpierw z płynnymi składnikami a następnie przelewamy

rozgotowana
Grzanki z grillowanym bakłażanem i oliwkami 76

Dziś będą w zasadzie dwa przepisy. Jeden na domowy chleb z suszonymi pomidorami , drugi na grzanki z tego właśnie chleba.  Mamy lato więc warto podgrillować kromki chleba na grillu i podać je z pysznym grillowanym bakłażanem, zanurzonym w aromatycznej oliwie z oliwkami. Do tego pokruszony ser manouri... to jest pyszne! :) Oprócz przepisów mam również dzisiaj dla Ciebie super rabat(...)proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki na chleb: 500 g. mieszanki chlebowej Chleb z suszonymi pomidorami od Naturalnie Zdrowe 10 g. świeżych drożdży 390 ml. wody w temperaturze pokojowej Składniki na grzanki z bakłażanem (4 porcje): 4 kromki chleba z suszonymi pomidorami 1 bakłażan

Delicious Place
Focaccia z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem 172

podobna jest do ciasta na pizzę. Focaccia może być podawana jako dodatek do różnych posiłków,  przystawka, przekąska lub jako pieczywo kanapkowe. W starożytnym Rzymie "panis focacius" oznaczało płaski chleb wypiekany w palenisku. Uważa się, że podstawowy przepis pochodzi od Etrusków, ale dziś jest szeroko kojarzony z kuchnią liguryjską. Występuje w wielu odmianach regionalnych, a jej receptura, faktura, smak różnią(...)rozwinięciu glutenu. Jeśli temperatura  nadmiernie wzrasta przestajemy wyrabiać i chowamy hak na parę minut do zamrażalnika, a misę z ciastem do lodówki. Z ostatnią porcją wody dodajemy drożdże 1,5 g świeżych lub 0,5 g instant . Na samym końcu oliwa/olej 15 g, i jeszcze trochę wyrabiamy aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Ciasto przekładamy do wysmarowanej

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 137

experience .  Przepis cytuję za  Amber Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej  160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik

Stare Gary
Dietetyczny chleb bez mąki 163

kruszy się i najważniejsze jest smaczny. Podobne chleby jada się na białkowej diecie Dr Dukana, tylko tam wykorzystuje się ser i jajka, oraz spulchniacze w postaci drożdży lub proszku do pieczenia. Mój chleb jest alternatywą dla tradycyjnego pieczywa, idealnie nadaje się dla osób odchudzających, które na diecie nie mogą obejść się bez pieczywa. Otręby i płatki zawarte w moim chlebie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wypiekacz do chleba firmy Panasonic i chleb orkiszowy ;-) 153

przygotować chleb pełnoziarnisty błyskawiczny, program nr 6, rozmiar XL. PRZEPIS NA CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z WYPIEKACZA PANASONIC PRZEPIS: - 300g mąki orkiszowej pełne ziarno - 100g mąki pszennej - 7g suchych drożdży - 250 ml wody - 2 łyżki wody - 1 łyżka syropu klonowego lub miodu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka otrąb pszennych Drożdże umieszczamy w pojemniku na drożdże, pozostałe składniki w dużej misie(...)wypiekacza. Nastawiamy program nr 6. I to wszystko! Całą robotę za Nas robi wypiekacz Panasonic! Chyba nie ma nic lepszego jak świeży domowy chleb! Polecam Wam wypiekacz do chleba Panasonic! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno-żytni z maślanką 175

manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników(...)dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może

Grunt to przepis!
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 163

grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy(...)płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce minimum 45 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz na zakwasie 359

angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy

Pyry na Gaz
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 186

zapraszała Amber. Chleb z burakami jest wyjątkowo ładny a na dodatek bardzo smaczny. Wilgotny i pełen bąbelków. Ja swój upiekłam na zakwasie i malutkim okruszku drożdży. A do upieczenia posłużył mi żeliwny gar. Chleb buraczany na zakwasie   jeden duży bochenek: 370 g mąki pszennej 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu(...)suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy W misce mieszamy mąkę i sól. Odstawiamy.  W drugiej misce mieszamy zakwas, oliwę i wodę, ew z okruszkiem drożdży.  Do mokrej mieszanki składników dodajemy suchą i mieszamy razem do połączenia. Dodajemy starte buraki i łączymy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie zagniatamy przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 200

już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie(...)bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720) - 20g świeżych drożdży - 12g soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - ok.420ml wody - 40g maku - 2 kopiaste łyżki słonecznika - 4 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozkruszyć do kubeczka

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny 109

przegotowanej ciepłej wody (około 50 stopni) 2 płaskie łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru  sezam opcjonalnie do posypania chleba   Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy łyżką do rzopuszczenia. Rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki i yrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce(...)stopni.   Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i nacinamy go, po czym przykrywamy przykrywką od naczynia. Piekarnik podrzewamy do tem. 240 stopni i pieczemy chleb 30 min. w zamkniętym naczyniu. Po 30 min. odkrywamy naczynie, zmniejszamy tem. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.        SMACZNEGO

Lili w kuchni
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 82

zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać(...)dyniowe wkradło się do bagietek, ale obiecuję, że na tym nie poprzestanę … cdn. Składniki Zaczyn poolish 10 g drożdży świeżych 250 ml ciepłej wody (temp. około 27°C) 250 g łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni

Tajemnice Smaku
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 163

łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"   100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, miodem, drożdżami, olejem(...)miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu na 2 łyżeczki wody - oraz posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania