chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:116/420)

PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 204

nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić. Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało. Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki, lekki(...)delikatny, zupełnie jakby jadło się, kroiło i cieszyło się zwykłą kawiorką. PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY /modyfikacja przepisu ze strony: Studio Kuchnia ;/ 3 średnie ziemniaki 500g mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 200-250 ml wody (w zależności od rodzaju mąki) 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 2 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieram, kroję i gotuję do miękkości. Studzę i przeciskam przez

W kuchni Karmel-itki
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 175

łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabia(...)ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia piekarnik nagrzać do 240` wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C,następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec 30 minut.Upieczony chleb postukany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 94

makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Baba Ghanoush Przepis na Baba Ghanoush Przygotowanie Chleb Wymieszaj ze sobą, mąkę, sól, drożdże, cukier. Dodaj oliwę i wlej stopniowo wodę, ciągle mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto, kiedy przestanie lepić się do rąk, zwiń je w kulkę, polej odrobiną oliwy(...)blaszka, przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po zaginaj brzegi ciast do środka. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyciąg chleb, nałóż w środek Baba Ghanoush, posyp przypieczoną brukselką, orzechami, pokruszoną fetą i dopraw płatkami chili. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-25 minut. Kiedy orzechy i ser będę podpieczone

RafalCook
Włoski chleb ciabatta 128

Włoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej.  Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek mąki orkiszowej sprawia, że nie traci świeżości tak szybko, jak pieczywo z mąki pszennej. Nie będę Was jednak czarować opowieściami, że to bardzo łatwy przepis na chleb . Przepis na ciabattę wymaga nieco cierpliwości. Trzeba(...)Włoski chleb ciabatta przepis od Cztery Fajery Włoski chleb ciabatta zaczyn tzw. biga przygotowujemy 12-16 godzin przed wyrabianiem ciasta 140 g zimnej wody 100 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500, ale można też użyć mąki tortowej (wyjaśnienie poniżej) 80 g mąki orkiszowej jasnej (typ od 405 do typ 630), użyłam mąki orkiszowej typ 450 1/4 łyżeczki suchych drożdży ciasto

Cztery Fajery
Chleb na drożdżach ze smażoną cebulką 80

Jaki jest najlepszy chleb? Według mnie taki domowy, własnoręcznie upieczony.Chleb w którego wykonanie wkładamy całe swoje serce. Uwielbiam domowe wypiekanie chleba czy bułeczek. Pachnie wtedy w domu obłędnie. Często wymyślam nowe receptury. Tak było i tym razem. Powstał chleb cebulowy. Idealny z bardzo chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Na drugi dzień się(...)cebulkę: 1 duża cebula szczypta soli 2 łyżki masła lub margaryny do smażenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chleba z cebulką: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,, ruszył''. 2. Cebulka: Cebulę obieramy

Izabelawkuchni
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 80

wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia świetna propozycja dla tych, którzy szukają prostego pomysłu na domowy chleb. Dodatek jajka w tym przepisie zapobiega kruszeniu się chleba. Chlebek z ziołami jest dzięki temu elastyczny, a Tobie ten składnik ułatwi zdecydowanie pracę. Drożdżowy chleb z ziołami doskonale komponuje się(...)ziołami i ziarnem Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Resztę mąki mieszamy z ziołami i solą. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich olej oraz jajko. Następnie wszystko mieszamy. Jajko można pominąć, a dzięki niemu chleb mniej się kruszy. Wlewamy do mąki, mieszamy łyżką na tyle

Kuchnia Na Wypasie
Chleb rozmarynowy z czosnkiem. 77

Chleb rozmarynowy z czosnkiem. Ten łatwy, chrupiący chleb rozmarynowy z czosnkiem nie wymaga miksera, wystarczy zmieszać składniki i odstawić na kilkanaście godzin. Chleb posiada cudownie złocistobrązowa skórkę na zewnątrz i miękką konsystencję w środku. Jest tak samo dobry ( jak nie lepszy ) niż chleb z piekarni. Chleb rozmarynowy wygląda i pachnie jakby pochodził z piekarni rzemieślniczej, a to sprawia, że czujemy(...)nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 3 szklanki mąki do wypieku chleba – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu – ¾ łyżeczki pieprzu – sól – ½ łyżeczki drożdży sypkich – 1 ½ szklanki ciepłej wody – mąka ziemniaczana do posypania Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany czosnek, sól, rozmaryn

Zdrowy Styl Joanny
Mleczny chlebek z cytrynową nutą (z automatu) 211

jeśli chleb ma być bardziej słodki) 450g mąki pszennej chlebowej - typ 550 10g świeżych drożdży łyżeczka aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy dużej cytryny  Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do formy wlewamy najpierw składniki płynne: mleko, olej, aromat cytrynowy. Następnie dodajemy sól i cukier. Wsypujemy mąkę i na końcu dodajemy rozdrobnione w dłoniach drożdże. Ustawiamy(...)program do wypieku słodkiego chleba, wagę 700g oraz stopień zarumienienia skórki wedle życzenia jasny lub średni (u mnie średni, ciemnego przy tym chlebie nie polecam). Opcjonalnie można dodać np. garść rodzynek (po sygnale oznaczającym odpowiedni czas na wsypanie dodatków

Ze smakiem i z pasją
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 154

rosły dłużej niż 2,5 godziny. Piekłam w nieco niższej temperaturze - 230 st.C. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach suchych z piekarnika... 151

siemię lniane 2 łyżki drożdże suche w misie robota wymieszać z letnią wodą i na 5 minut zostawić wsypać obie mąki, sól, olej, siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki czosnkowe 96

Powrót do domu po majówce oznacza brak pieczywa w mieszkaniu. To oznacza u mnie wypiek szybkiego chleba lub bułek na bazie drożdży. Od dawna miałam ochotę na bułki czosnkowe i właśnie na nie padł wybór. W zielniku młody estragon bardzo ładnie wykiełkował i urósł już na ok. 15 cm, więc dziś piekłam właśnie z jego dodatkiem. Moim zdaniem świetnie pasuje(...)listków estragonu małe jajko Wyjąć masło z lodówki. Mąkę wsypać do miski. Na środek wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Polać 50 ml ciepłej wody. Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i niewielką ilością mąki i odstawić na ok. 15 minut od namnożenia drożdży. Do miski dodać rozbełtane jajko, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Zacząć wyrabiać ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Pełnoziarnisty chleb z otrębami i pestkami dyni (z automatu) 146

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od  rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni). Pestki dyni

Ze smakiem i z pasją
Chleb pszenno- razowy z automatu 136

lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe

Proste Potrawy