chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:114/420)

Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 195

bardziej smaczny. Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest wyborny i zawsze się udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki(...)chleb.  ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Do zaczynu dodajemy 700g mąki pszennej i 1/4 opakowania drożdży świeżych

SMYKWKUCHNI
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 241

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przyryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowe mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
domowy "francuski" chleb... 165

mleko ciepłe 175 ml, woda ciepła 175 ml, masło miękkie 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 40 dag, mąka żytnia typ 720 10 dag drożdże pokruszone i wszystkie składniki włożyć do misy robota, hakiem wyrabiać z 12 minut dość luźne ciasto, misę przykryć ręcznikiem i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia keksówka(...)blaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PSZENNY CHLEBEK NA MAŚLANCE 157

Większość moich chlebów powstaje w niedziele, kiedy skończy się pieczywo i nie ma chętnego żeby poszedł do sklepu. Z kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką upiekłam, ku radości moich domowników ten pyszny, lekko kwaskowaty, mięciutki i pachnący chlebuś. Najbardziej  lubię patrzeć jak bochenek siedząc w piekarniku rośnie po prostu w oczach. Przepis pochodzi(...)strony  Pożeraczka czyli raz a dobrze. SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 2,5 dag drożdży 350 ml letniej maślanki 1 łyżeczka cukru i soli GLAZURA : 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody WYKONANIE : Maślankę lekko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po 2 łyżki maślanki i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski

Pani na deser
Pieczemy chleb na wodzie z ogórków kiszonych 200

zabawę? -No dobrze – zgadza się Stasio. Wyjęłam drożdże z lodówki i wzięliśmy się za robienie chleba. Na jeden bochenek chleba potrzebowaliśmy: 400 g. mąki pszennej 175 ml. wody z ogórków kiszonych 175 ml. ciepłej wody 10 gram drożdży świeżych łyżeczkę cukru Po przesianiu mąki, dodaliśmy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz płyny. Staś mówi : pomogę Ci i jego

Niebieski kubek z kawa
Pan de sal 198

chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za  Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami(...)temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu

Moje domowe kucharzenie
Chleb Młynarza - pszenny 158

godziny.Ciasto wyszło chyba nieco zbyt zbite. Ale będę próbowała dalej , bo w smaku był świetny  Wpis dołączam do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary
Chlebek pszenno-orkiszowy, przepyszny 149

chleba. Polecam go bardzo. Przygotowanie ciasta – do wysokiego garnuszka wsypać drożdże, dodać dwie łyżki mąki pszennej, łyżeczkę cukru i wlać szklankę ciepłej wody. Nie gorącej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce żeby lekko urosły drożdże. Na stolnicę wysypać obie mąki, zrobić wgłębienie wlać wyrośnięte drożdże, ocet, pozostałą wodę, sól, nasiona i płatki owsiane. Wyrobić ciasto(...)piec 50-60 minut. Najlepiej piec z opcją góra -dół. Po upieczeniu wyciągnąć chleb, jeśli stukając w dół chlebka usłyszycie taki głuchy dźwięk to znaczy że chleb jest gotowy. Wykonanie chleba w thermomix do naczynia wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę. Mieszać 3 minuty, temp 37, obroty 2 zostawić do wyrośnięcia Dodać pozostałe składniki oprócz ziaren, wyrabiać ciasto

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 164

papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st C Wpis dołączam do styczniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 219

Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chlyb na dōmowych drożdżach 73

Jak narychtować1 dōmowe drożdże, znojdziecie sam: https://chopwkuchni.pl/?p=1529 A jak sie już je moł fertich2, to nojlepi upiyc chlyb. Co potrza? 4 szklōnki mōnki

Chop w kuchni
Typical Polish wheat-rye sourdough bread (recipe in English) 182

Ingredients for the dough:  333 g wheat bread flour 183 g water 8 g salt 4 g fresh yeast 166 g rye sourdough (50% hydration

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z kaszy gryczanej 140

jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować

kulinarne odsłony pati
ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH 146

Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły

Przepisy Aleksandry
Szwedzkie bułki na śniadanie 81

chleba. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba, roznoszącego się po domu. Czuję takie ciepło! Choć dzisiaj nie jadam pieczywa z mąk zbożowych, bo jestem na diecie , to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję. Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba po upieczeniu. Pieczenie chleba(...)Innym dodatkiem do bułek i chleba są suszone owoce. Często piekę bułki z żurawiną . Moim nietypowym wypiekiem są bułki jagodami i orzechami . Jak widać chleb można upiec z czym popadnie z bazylią i suszonymi pomidorami , a nawet z tahini . Szwedzkie bułki na melasie 20 sztuk Składniki: 1100 g mąki z młyna 50 g świeżych drożdży 800 – 850 ml letniego

codojedzenia
Chleboteka - z miłości do glutenu 151

sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje(...)sprawiają, że chleb rośnie ( true story ). Czarnoksiężnik z krainy Glutenu Cały koncept by właściwie nie powstał, gdyby nie fascynacja Piotra Kucharskiego glutenem, a właściwie jego najwspanialszą inkarnacją — chlebem. Po słynnej publikacji, w której zdradza swe zaklęcia, przyszedł czas na kolejny krok — laboratorium, w którym mączna alchemia staje się faktem. Właściwie nie wiem jak Piotr to robi, ale obok jego wypieków

Food Square
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 157

Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : Do ciasta dodałam sporo kminku który bardzo lubię Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania