chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:106/420)

Chleb z sezamem 143

Dziś chce wam pokazać przepyszny chleb z sezamem na drożdżach  świeżych, oraz zaprezentować wam produkty których użyłam do wykonania pieczywa. Składniki: Mąka Szymanowska typ 480 -500 g sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 35 g woda ciepła 320 ml Polski olej rzepakowy 50 ml sezam jasny 1 szklanka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę(...)sól. Do miseczki wlewamy ciepła wodę,cukier i drożdże rozkruszone. Mieszamy do rozpuszczenia.Wlewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką, delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po 15 minutach wsypujemy sezam i wlewamy olej.Miksujemy końcówką hak koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, też przykryte ściereczką

Różowa kuchnia
Czosnkowo – ziołowy chlebek 81

Czosnkowo – ziołowy chlebek to idealny dodatek do sałatki greckiej. Przygotujemy go dosłownie w chwilę. Nie potrzebuje on zbyt dużo czasu aby wyrosnąć. Sprawdź przepis na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami (na drożdżach) 175

odsączyć z zalewy, drobno pokroić. Oliwki odsączyć z zalewy, drobno pokroić. Do miseczki wlać letnią wodę (250 g). Pokruszyć drożdże. Wsypać cukier. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Do misy (u mnie od miksera) wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Wlać zaczyn (zaczyn nie musi wyrastać) oraz olej. Dodać pokrojone, suszone pomidory oraz oliwki i zagnieść gładkie i sprężyste(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami owsianymi na drożdżach 131

pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki(...)łyżka, woda ciepła 2,5 szklanki, dodatkowo: olej 3 łyżki, otręby 2 łyżki, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy m ą k ę , cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz ą , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do miski przesiewamy m ą k ę  pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane

kulinarne odsłony pati
Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym 139

trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży i ma pięknie porowty miękisz. Dodatek cebuli nadaje smakowitości, wyklucza jednak użycie słodkich dodatków do chleba. Ponieważ w Niemczech najniższa dostępna w handlu mąka żytnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 164

przepis na podstawowy chleb Jamie Olivera, który znajduje się  tu  ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny chleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej wody, 500g mąki pszennej + trochę do podsypania, 70g suszonych pomidorów w słoiku, 2 kostki bazylii (może być(...)miód, sól i wymieszać widelcem. Tę czynność mieszania drożdży można wykonać w osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone drożdże łączyły się z mąką. Dodawać również pomału resztę wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką

W kuchni u Moniki
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 213

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Przyślij przepis . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chleb słonecznikowy na zakwasie 186

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
MAŚLANY CHLEB 102

jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)  WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić(...)okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić

w mojej kuchni
Chleb 4 ziarna na zakwasie 216

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 291

wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chleb z pomidorami 137

pszennej 200g mąki orkiszowej typ 2000 łyżeczka przecieru pomidorowego 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do miski wlać 250ml  ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie  dodać  mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformowa(...)nadać kształt ciastu i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i odstawić na około 30 minut. Piec około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony chleb, pukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego

w mojej kuchni
Bułka codzienna 219

Czy jest coś lepszego aniżeli świeżo upieczone domowe pieczywo, ten zapach rozchodzący się po całym domu. Pokażę Wam jak przygotować domowe pieczywo – bułkę codzienną. My

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jagodzianki 170

Pyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te

Czerwony Gupik
Chleb Miche z mąki mieszanej 64

Dziś poczyniłam chlebek pszenno-żytni na zakwasie. Chleb jest bez dodatku drożdży, zdrowy i pyszny. Miękkisz jest mięsisty i wilgotny, na śniadanko z twarożkiem pycha ! Zakwas Levain - (przygotować dzień przed pieczeniem): 90 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej lub razowej 130 g  ciepłej wody 60 g zakwasu Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 12 godzin(...)żytniej chlebowej 620 g wody 20 g soli Cały zakwas Levain Wyrabić ciasto , aż będzie średnio sztywne. Po wyrobieniu odstawić na ok 2,5 godziny W tym czasie przerabiać chleb  3 razy co 50 minut. Uformować bochenek i odstawić na ok 2 godziny Piec 15 minut w 240 stopniach a potem w 230 przez

Z Marcepanem
Chleb Miche z mąki mieszanej 74

Dziś poczyniłam chlebek pszenno-żytni na zakwasie. Chleb jest bez dodatku drożdży, zdrowy i pyszny. Miękkisz jest mięsisty i wilgotny, na śniadanko z twarożkiem pycha ! Zakwas Levain - (przygotować dzień przed pieczeniem): 90 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej lub razowej 130 g  ciepłej wody 60 g zakwasu Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 12 godzin(...)żytniej chlebowej 620 g wody 20 g soli Cały zakwas Levain Wyrabić ciasto , aż będzie średnio sztywne. Po wyrobieniu odstawić na ok 2,5 godziny W tym czasie przerabiać chleb  3 razy co 50 minut. Uformować bochenek i odstawić na ok 2 godziny Piec 15 minut w 240 stopniach a potem w 230 przez

Z Marcepanem