chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:104/420)

Precle w kwietniowej piekarni 136

Od dawna myślałam o upieczeniu domowych precli. Nigdy tego nie robiłam, choć za preclami przepadam (szczególnie bawarskimi). Z przyjemnością zatem dołączyłam do grupy wypiekającej wspólnie raz

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 171

czubata łyżeczka soli 50 g słonecznika 400 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże.  Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem(...)mnie ciepłe miejsce (w chłodne dni), to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 45 - 50 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy- keksówki. Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm.   Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ja ponownie

Smak mojego domu
Chleb z niewielką ilością drożdży 192

Bardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika. 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 g drożdży świeżych 450 g ciepłej wody 520 g mąki chlebowej lub pszennej 100 g płatków owsianych górskich suchych dodatkowo -kilka łyżek słonecznika Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny(...)blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Bułki z chrupiącą skórką 70

Bułki z chrupiącą skórką to kolejna z propozycji na pyszne domowe wypieki idealne na śniadanie. Oprócz wyrazistego, delikatnego smaku w środku, bułki te wyróżniają się chrupiącą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 129

pyszny.. 20 g drożdży 1,5 szkl.jogurtu naturalnego 100 ml wody gotowanej (letniej) 60 dkg mąki  1 łyżka (płaska) soli 1 łyżeczka cukru 10 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn(...)żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku do  temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Chleb drożdżowy 145

wody - 1/2 łyżki soli   - 4 łyżki oleju słonecznikowego - i co kto lubi : suszone pomidory ,suszone pomidory z czosnkiem ,sezam czarny i biały  WYKONANIE: Do miski miksera wsypać drożdże ,dodac letnia wode  i wymieszać .Następnie dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej  ,sól i ziarna jakie chcemy -lubimy.W ilości razem zebranych 1 -1 i1/2 szkl Ciasto musi(...)około 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego

w mojej kuchni
Rolada z taleggio i szpinakiem 187

Przepis na tę roladę podał  w swojej książce "Cała Obfitość" Yotam Ottolenghi. Jest bardzo smaczna, a z ciastem dobrze się pracuje. Nie miałam creme fraiche

Stare Gary
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 157

mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru ok. 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki miękkiego masła 7 g suszonych drożdży szczypta soli Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Jajko roztrzepać widelcem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C. ok. pół godziny. Bułki dodaję do kwietniowej listy wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek ziołowy 102

Chlebek ziołowy jest idealny na spotkanie ze znajomymi. Podany zaraz po upieczeniu, będzie świetnym dodatkiem do sałatek . Chlebek najlepiej jest podać zaraz po upieczeniu, kiedy jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepyszny chleb bezglutenowy 151

Popularny przelicznik to 7 g drożdży instant równa się ok. 25 g świeżych drożdży. Nie w tym przypadku Ograniczmy się do 18-20 g drożdży świeżych i ciasto rosnąc nie wypłynie. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob(...)ostatniej kromki. Generalnie chleb wychodzi z mega, cudnie, chrupiącą skórką i cudnie smakuje jeszcze ciepły. Składniki na formę keksówkę (ok. 24×10 cm) 250 g mąki gryczanej jasnej 150 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej zamiennie z mąką ziemniaczaną, bądź skrobią ziemniaczaną 8 g drożdży instant lub 18-20 g świeżych drożdży * 2 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki pestek

gutfut
Odrywany chlebek z ziołami i czosnkiem 121

Odrywany chlebek widziałam już kilka razy na blogach,  Margarytka  jednak ostatecznie skłoniła mnie swoimi pięknymi zdjęciami do zrobienia podobnego :) Chlebek jest puszysty z chrupiącymi

MamaOskarka
Chleb wieloziarnisty 133

przepyszny chleb wieloziarnisty :)! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej(...)foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Źródło: http://pieczywonazakwasie.blogspot.co.uk/2013/09/chleb-wieloziarnisty.html Post Chleb wieloziarnisty pojawił

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziarnem pszenicy 221

Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję , autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać?  Wybrałem chleb pszenny z ziarnem pszenicy, na pâte fermentée razowym. Podana ilość składników wystarcza na dwa duże bochenki, jednak ponieważ nie miałem odpowiednio dużych foremek, ani koszyków do wyrastania, upiekłem trzy mniejsze - dwa w foremkach o długości(...)pâte fermentée razowego 240 g mąki pszennej chlebowej 90 g łamanego ziarna pszenicy 540 g letniej wody 10 g soli 30 g miodu 12 g świeżych drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe . Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Bagietki z suszonymi pomidorami 80

Bagietki z suszonymi pomidorami to moja modyfikacja klasycznego przepisu na bagietkę. Bagietkę z pomidorami, bardzo często możecie kupić w sklepie, więc postanowiłem pokazać Wam, jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania