chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:99/420)

Pszenny chleb z siemieniem lnianym 63

nadzieje,że naczynie wzięłam odpowiednio duże ;-) W związku z tym polecam użycia dwóch forma na taką ilość pieczywa :) Składniki Mąka tortowa 1kg Świeże drożdże 30g Sól 3 płaskie łyżeczki Cukier 1 The post Pszenny chleb z siemieniem lnianym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) -mój HIT+FILM 177

łyżek oleju -1 łyżka soli -1,5 łyżki cukru -50g świeżych drożdży -750ml  ciepłej wody DODATKOWO -trochę mleka do posmarowania chleba -ziarna słonecznika Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto(...)wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące i dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty) Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową. Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czy można mrozić świeże drożdże? 4141

można mrozić świeże drożdże? Tak, można! Nierzadko kupujemy świeże drożdże i albo ich nie zużyjemy w całości, albo w ogóle przeleżą zapomniane w lodówce. Dobrym pomysłem jest zamrożenie świeżych drożdży, dzięki czemu będą zawsze pod ręką w nieoczekiwanym momencie.  Może akurat zechcemy upiec ciasto , pyszne racuchy z jabłkami , rogaliki , jagodzianki , paszteciki lub chleb ? Jak mrozić świeże drożdże

Di gotuje
Chleb - najprostszy z najprostszych! 847

chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny mięsisty miąższ! Najlepszy pierwszego i drugiego dnia, później idealnie sprawdzi się na grzanki :) Przepis z tej  strony . Polecam! Składniki: 500 g mąki,* 379 g letniej wody, 4 g suchych drożdży(...)łyżeczka cukru/miodu, 1 łyżeczka soli,** 100-125 g oliwek,*** Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wymieszać. Do miseczki wsypać drożdże, dodać miód i odrobinę wody - dobrze wszystko wymieszać i dodać do mąki. Pokroić oliwki i dorzucić do reszty składników. Wlać wodę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić do wyrastania w ciepłym

Plate of Joy
Chleb żytni z melasą 86

Melasa pozyskiwana jest z buraków, trzciny cukrowej, morwy, daktyli… Dzięki jej dodatkowi kolor chleba jest ciemnokawowy, a smak lekko karmelowy. Przygotowanie chleba Chleb przygotowujemy w dwóch fazach, pierwsza to przygotowanie zaczynu. Zaczyn powinien pracować przez noc nie krócej niż 12 godzin , w tym czasie drożdże mnożą się, co pozwala ciastu odpowiednio wyrosnąć. Kolejny krok to dodanie pozostałych składników(...)dolnej grzałki. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40-45 minut . Jeśli wierch chleba zacznie się przypiekać zbyt mocno przykryjcie chleb folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Notes Można przyspieszyć ostatnią fazę wyrastania chleba przed pieczeniem przez dodanie do ciasta właściwego odrobinę drożdży. Wystarczy dodać 1 płaską łyżeczkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Nocny chleb pełnoziarnisty 142

pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do zaczynu 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli płatki owsiane do obsypania chleba 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. 2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami

Szefowa kuchni
Słodko pikantny chleb orkiszowy 139

naprawdę świetna. A właśnie teraz, w tej chwili, pisząc to o czekoladzie wpadłem na pomysł chleba z kakao lub kawą :) Super! Pewnie niedługo zrobię :) A tymczasem mogę powiedzieć, że chleb wyszedł nieźle: leciutko pikantny (chociaż jak dla mnie to odrobinę za mało), słodki dokładnie tak jak trzeba i z chrupiącą przyrumienioną skórką. Poza tym mam też zalegające litry maślanki więc(...)mojej ulubionej foremce z AleDobre.pl . A za mąkę orkiszową przesyłam ukłony do cudownego sklepu ekologicznego natusfera.pl . 500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 350 ml maślanki 20 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 suszona pikantna papryczka chili Suszoną papryczkę chili kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb cynamonowy 163

słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za  pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje z córka ją kochamy:). Ważne(...)ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą - do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie, aby ciasto było elastyczne

Basia w kuchni
Chleb z kaszy gryczanej z czarnuszką 122

jeszcze wcześniej jaglany na mleku . Od czasu do czasu szukam nowego smaku, próbuję i zakochuję się w nowym albo pozostaje przy starym wypieku. I tak wypróbowałam chleb z kaszy gryczanej bez dodatku drożdży, który pojawia się na różnych blogach. Upiekłam chleb w sobotę, ale przygotowania zaczęłam od środy, bo kasza do wypieku musi fermentować. I...jest dobry, intensywnie gryczany, elastyczny

Rodzinka w kuchni
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 191

dodatkiem mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), z dodatkiem ziaren. Oczywiście jak większość moich chlebów, jest to chleb na zakwasie. Bywa, że piekę coś na drożdżach, ale przeważnie są to bułki, chleby preferujemy jednak na zakwasie. Są zdrowsze, no i są zawsze świeże... Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia inaczej smakują

Smaczne Zdrowe
Chleb na miodzie ze słonecznikiem i orzechami włoskimi 144

Siedzimy tak sobie z A nią i nagle ona wypala: "Pablo, a weź no jakiś chleb upiecz. Ale taki jakiś inny". Kurna no, inny

Marder&Marder Manufacture
Napój drożdżowy na zdrową cerę, włosy i paznokcie 114

drożdży 20 dag cukru 1 ½ szklanki utartego razowego chleba 1 szklanka soku owocowego Wykonanie: Zagotować 2 litry wody, dodać sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 15 minut aby podrosły. Przecedzonym napojem napełnić kieliszki do połowy włożyć po 2 łyżki wyrośniętych drożdży. Wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami 84

przepis na chleb z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Na kolejne wypieki przepisy w kolejnych wpisach, bądźcie więc czujni. A wieczorem Madzia będzie robiła szynkę (w naszym nowym szynkowarze) więc przepis pewnie też niebawem się pojawi. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki pszennej 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży 50 g startego(...)foremek (w zależności od preferencji). Znowu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika szybko przy pomocy pędzelka smarujemy chleby wodą. Możemy też użyć spryskiwaczki do kwiatów. Swoją drogą muszę sobie taką spryskiwaczkę kupić :) Chleby wyszły naprawdę niesamowicie aromatyczne, a dodatek oleju po suszonych pomidorach jeszcze ten smak wzmocnił

Marder&Marder Manufacture
Chleb na maślance. 196

się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.   CHLEB NA MAŚLANCE(...)maślanki 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu           Sposób przyrządzania:             Maślankę lekko podgrzać. W dużej misce drożdże wymieszać z miodem i zalać ciepłą maślanką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut (jeśli użyjecie drożdży suchych, to zaczyn odstawić tylko na chwilę). Po tym czasie

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania