bloga Pieczarka Mysia , z tym, że ja nie dodawałam do chleba nasion słonecznika. Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony 10-12 godzin wcześniej. Pamiętajmy też, że chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy(...)łyżeczki soli 200-230 ml wody w temperaturze pokojowej opcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba
Kulinarne przygody Gatitybezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych chlebów jest zupełnie inna, ale teraz jej nie poznacie. Może kiedyś... W każdym razie wymyśliłem je i zrobiłem dla Madzi koleżanki w ranach wdzięczności za coś tam... Wyszły bardzo przyjemne. Lekkie(...)małe bochenki: 250 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei
Marder&Marder ManufactureChleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku. Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)sól 20-50 g cukier (z 50 g cukru chleb jest już wyraźnie słodkawy, oryginalnie w recepturze jest nawet 80 g cukru ;) 50 g gorąca woda 60°C Ciasto: Zakwaszona zaparka 50 g ciemny słód jęczmienny mielony (nie miałem, więc zastąpiłem również żytnim) wymieszany roztwór 10 g drożdże świeże słonecznik 560 g mąki żytniej
Przepisy na domowy ser i chlebzostaje mi zbyt wiele na pisanie bloga, ale mam nadzieję, że jakoś mi to wybaczacie, te nieregularne wpisy. Próbujcie, dzielcie się doświadczeniami, no i niech Wam chleby rosną, jak na drożdżach! ;) Ja dziś swojego nie upiekłam ale może za to jutro w kilku innych domach będzie chlebek homemade
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZanim przystąpiłam do przygotowania tego chleba, poczytałam o wypiekach japońskich i przygotowywaniu zaczynu yudane. Zdziwiło mnie, że to co Polacy nazywają bułkami, Japończycy traktują jak chleb. Ich wypieki są bardzo miękkie, słodkie i często o maślano-mlecznym smaku. Dla mnie to zdecydowanie pieczywo deserowe, do jedzenia od czasu do czasu. Do pieczywa zaproponowanego przez Amber w kwietniowej piekarni podeszłam więc(...)mleka w proszku i zmniejszyłam ilość cukru. Następnym razem zrezygnuję też z kakao, bo następny raz na pewno będzie i planuję upiec go na płasko, jak japoński chleb powszedni shokupan 😊 Mój chleb niestety nie ma takich długich włókien jak ten obejrzany na blogu, z którego pochodzi oryginalny przepis (link niżej). Ma jednak tę lekkość i puszystość dzięki zaczynowi yudane, czyli
Weekendy w domu i ogrodzieprzepis na chleb z wykorzystaniem naszego nowego naczynia żeliwnego La Cuisine. CHLEB PSZENNY Z NACZYNIA ŻELIWNEGO 320 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 80 g mąki graham (typ 1850) ok. 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki drożdży Powyższe składniki są dopasowane do naczynie żeliwnego 4,5 litra. Wszystkie składniki łączymy ze sobą(...)pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo
Marder&Marder ManufactureTeraz więc pora na chleb orkiszowy. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu na gluten) nie tolerują. W ogóle to mąka orkiszowa jest tak koszmarnie droga, że musi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia(...)małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni
Marder&Marder Manufacturebyłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne i jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka razy w każdej godzinie pytałem, czy już mogę spróbować :) I niecierpliwie czekałem momentu, aż w końcu mogłem to zrobić. Babcia od wielu już(...)blogu może się przydać. Dodam jeszcze, że sponsorem tegorocznej Wielkanocy są Gdańskie Młyny i mąka, którą od nich otrzymałem. 150 g mąki graham 110 ml mleka 10 g świeżych drożdży po pół łyżeczki: soli, cukru, koperku, majeranku, kminku 1 jajko ugotowane na twardo Wszystkie składniki (oprócz jajka) mieszamy w misce i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia
Marder&Marder ManufactureChleb brioche. Chleb jajeczny. Ten bochenek chleba jest wyjątkowo miękki, bogaty i maślany . Jest nie tylko smaczny, ale także łatwy do wykonania! Chleb brioche idealnie nadaje się do kanapek, francuskich tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb , a po części ciasto(...)mąki chlebowej Wierzch: – 1 jajko – 1 łyżka wody Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na 5 minut lub do momentu aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana. Do mleka z drożdżami wsypujemy mąkę, mieszamy. Powstanie nam grube ciasto. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i ściereczką, odstawiamy w ciepłe
Zdrowy Styl Joannymechaniczną. Technika biologiczna – drożdże, zakwas Proces ten opisałam już w poście na temat glutenu . Przypomnę pokrótce na czym on polega. Ciasto wyrasta dzięki dodatkowi drożdży lub zakwasu, który stanowi mieszankę kultur bakterii i grzybów. Substancje te po dodaniu do ciasta fermentują i powodują wyrastanie ciasta. Drożdże są to grzyby , które potrzebują: – odpowiedniej temperatury (różne drożdże mają różny(...)wytwarzanych przez drożdże, powstaje etanol i dwutlenek węgla. Powietrze, tudzież gazy, powstałe na skutek fermentacji drożdży, zostają uwięzione w cieście dzięki glutenowej błonie, która nie pozwala im wydostać się na zewnątrz. Ta glutenowa błona jest rezultatem połączenia się gluteniny i gliadyny na skutek długiego wyrabiania ciasta. Drożdże piekarnicze to drożdże używane, do wyrabiania chleba i innych wypieków
SmartBake.plbazie tej wody zakwas i zostanie tylko przygotowanie chleba. Chleb jest dzięki śliwkom i kminkowi aromatyczny ale bez przesady i bardzo pyszny. A dojrzewając w lodówce nabiera sprężystości i jeszcze pełniejszego smaku. Polecam zabawę z wodą zakwasową i zakwasem na jej bazie. Wypiekajmy pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży: śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNiby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :) Nie na drożdżach, tylko na zakwasie. Chleb pszenny. Ta sztuka jest mojego brata :) Piekł w foremce aluminiowej A to jest moja "wykipiała" sztuka :) Podczas pieczenia uciekł z foremki Składniki: 445 gramów mąki pszennej typ 650 3 łyżki zakwasu 310 ml wody o temperaturze pokojowej 1 łyżka soli morskiej Wszystkie składniki wymieszać
Szczęśliwa kuchniaNiby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :) Nie na drożdżach, tylko na zakwasie. Chleb pszenny. Ta sztuka jest mojego brata :) Piekł w foremce aluminiowej A to jest moja "wykipiała" sztuka :) Podczas pieczenia uciekł z foremki Składniki: 445 gramów mąki pszennej typ 650 3 łyżki zakwasu 310 ml wody o temperaturze pokojowej 1 łyżka soli morskiej Wszystkie składniki wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrobiłem. Tę ilość ciasta zawsze dzielę na dwie foremki. Bo przecież chleb jeszcze sporo wyrasta. Napełniłem więc foremki do połowy i czekałem aż wyrośnie. Niezbyt bardzo jednak wyrasta. Moje chleby wyszły dość płaskie. Absolutnie nie miało to wpływu na smak. Smakowały naprawdę doskonale, gwarantuje. Tylko po prostu takie płaskie troszkę były. W sumie tak naprawdę to nawet nie przeszkadzało(...)jasnego piwa 300 g płatków owsianych 225 g siemienia lnianego 150 g ziaren słonecznika 115 g sezamu 30 g soli 10 g świeżych drożdży Do dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżką aż się rozpuszczą. Potem dajemy całą resztę i mieszamy łyżką. Całość będzie bardzo gęsta i klejąca. Mieszamy łyżką 10 minut i przekładamy do foremki
Marder&Marder Manufacture