chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:89/420)

Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 170

Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g):  Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce 3-4oС): 50 g - mąka pszenna typ 650 lub 750 34 g - woda; 1,5 g. - drożdże świeże prasowane; 1 g - sól . Ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 225

skróty i wyszło jak zawsze… z pokorą wzięłam się zaraz za upieczenie własnego chleba, który smakuje dużo lepiej i wiem co jem. Tym razem chleb graham na zakwasie, bez dodatku drożdży. Obłędny. Dodałam do niego miodu gryczanego, który jest doskonale wyczuwalny w smaku. Jeśli nie lubicie tego smaku, dodajcie dowolny miód – lipowy, wielokwiatowy itp. Wymieszałam też tutaj mąkę(...)owsianą. Chlebek musi długo wyrastać, jak to chleb na zakwasie, więc nic tu nie przyspieszymy, tym bardziej, że nie dodajemy tutaj grama drożdży. Możemy rozpocząć jego produkcję wieczorem, ja jednak wybieram poranek i kolejnego poranka mogę chleb wypiekać. Możecie też piec chleb wieczorem i mieć świeżutki chlebek na śniadanko. Nie ma przy nim dużo pracy, nie musimy go wyrabiać

Mieszam w Garnku
Chleb z ziarnami 162

Eeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli(...)zostawiliśmy na później. Dłońmi delikatnie wgniatamy je w środek, tak żeby się przykleiły do chlebka. I zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Chleb wyszedł mocno makowy. Mi osobiście to idealnie pasowało, ale jeżeli wolisz mniej makowe to weź połowę ilości ziaren maku. To będzie idealna dawka dla tych mniej

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kawą 128

Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny i puszysty no i oczywiście bardzo(...)drożdży lub 1/3 suchy, aby znacznie przyspieszyć proces wyrastania. Jest to porada dla niecierpliwych :). Chleb żytni z melasą Chleb żytni pytlowy Chleb z ziarnami Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 📖 Przepis Print Chleb z kawą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty, aromatyczny chleb z dodatkiem kawy Course Pieczywo Cuisine Polska Prep Time 10 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 171

postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem  na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi  (przepis)  i za kilka dni wracam do wypieku chleba(...)dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 190

bloga   Pieczarka Mysia , z tym, że ja  nie dodawałam do chleba nasion słonecznika.  Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony 10-12 godzin wcześniej.  Pamiętajmy też, że chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy(...)łyżeczki soli 200-230 ml wody  w temperaturze pokojowej opcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba

Kulinarne przygody Gatity
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 155

bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych chlebów jest zupełnie inna, ale teraz jej nie poznacie. Może kiedyś... W każdym razie wymyśliłem je i zrobiłem dla Madzi koleżanki w ranach wdzięczności za coś tam... Wyszły bardzo przyjemne. Lekkie(...)małe bochenki: 250 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei

Marder&Marder Manufacture
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 160

Chleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku.  Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)sól 20-50 g cukier (z 50 g cukru chleb jest już wyraźnie słodkawy, oryginalnie w recepturze jest nawet 80 g cukru ;) 50 g gorąca woda 60°C Ciasto:  Zakwaszona zaparka  50 g ciemny słód jęczmienny mielony (nie miałem, więc zastąpiłem również żytnim) wymieszany roztwór 10 g drożdże świeże słonecznik 560 g mąki żytniej

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 242

zostaje mi zbyt wiele na pisanie bloga, ale mam nadzieję, że jakoś mi to wybaczacie, te nieregularne wpisy. Próbujcie, dzielcie się doświadczeniami, no i niech Wam chleby rosną, jak na drożdżach! ;) Ja dziś swojego nie upiekłam ale może za to jutro w kilku innych domach będzie chlebek homemade

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb kakaowy wyrabiany metodą Yudane 111

Zanim przystąpiłam do przygotowania tego chleba, poczytałam o wypiekach japońskich i przygotowywaniu zaczynu yudane. Zdziwiło mnie, że to co Polacy nazywają bułkami, Japończycy traktują jak chleb. Ich wypieki są bardzo miękkie, słodkie i często o maślano-mlecznym smaku. Dla mnie to zdecydowanie pieczywo deserowe, do jedzenia od czasu do czasu. Do pieczywa zaproponowanego przez Amber w kwietniowej piekarni podeszłam więc(...)mleka w proszku i zmniejszyłam ilość cukru. Następnym razem zrezygnuję też z kakao, bo następny raz na pewno będzie i planuję upiec go na płasko, jak japoński chleb powszedni shokupan 😊 Mój chleb niestety nie ma takich długich włókien jak ten obejrzany na blogu, z którego pochodzi oryginalny przepis (link niżej). Ma jednak tę lekkość i puszystość dzięki zaczynowi yudane, czyli

Weekendy w domu i ogrodzie
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 166

przepis na chleb z wykorzystaniem naszego nowego naczynia żeliwnego La Cuisine. CHLEB PSZENNY Z NACZYNIA ŻELIWNEGO 320 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 80 g mąki graham (typ 1850) ok. 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki drożdży Powyższe składniki są dopasowane do naczynie żeliwnego 4,5 litra. Wszystkie składniki łączymy ze sobą(...)pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy II 132

Teraz więc pora na chleb orkiszowy. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu na gluten) nie tolerują. W ogóle to mąka orkiszowa jest tak koszmarnie droga, że musi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia(...)małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni

Marder&Marder Manufacture
Chleb wielkanocny 128

byłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne i jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka razy w każdej godzinie pytałem, czy już mogę spróbować :) I niecierpliwie czekałem momentu, aż w końcu mogłem to zrobić. Babcia od wielu już(...)blogu może się przydać. Dodam jeszcze, że sponsorem tegorocznej Wielkanocy są Gdańskie Młyny i mąka, którą od nich otrzymałem. 150 g mąki graham 110 ml mleka 10 g świeżych drożdży po pół łyżeczki: soli, cukru, koperku, majeranku, kminku 1 jajko ugotowane na twardo Wszystkie składniki (oprócz jajka) mieszamy w misce i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Chleb brioche. Chleb jajeczny. 130

Chleb brioche. Chleb jajeczny. Ten bochenek chleba jest wyjątkowo miękki, bogaty i maślany . Jest nie tylko smaczny, ale także łatwy do wykonania! Chleb brioche idealnie nadaje się do kanapek, francuskich tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb , a po części ciasto(...)mąki chlebowej Wierzch: – 1 jajko – 1 łyżka wody Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na 5 minut lub do momentu aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana. Do mleka z drożdżami wsypujemy mąkę, mieszamy. Powstanie nam grube ciasto. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i ściereczką, odstawiamy w ciepłe

Zdrowy Styl Joanny