chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:83/420)

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. 131

Domowe pieczywo, to moja miłość. Jak na razie, piekę chleby i bułki na drożdżach. Muszę w końcu, wypróbować na zakwasie. Już od dłuższego czasu, się do tego zbieram. Myślę, że w końcu nadejdzie ten dzień :) Tymczasem(...)przepis na chleb pełnoziarnisty. Zrobiłam na próbę i wyszło pysznie. Będę robić często, bo bardzo nam posmakował. Składniki: 1/3 szklanki ciepłego mleka 70 g. drożdży 1 łyżka miodu 550 g. mąki pszennej (miałam typ 650) 500 g. mąki pszennej pełnoziarnistej 4 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 6-7 łyżek słonecznika Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód

Agusiowe smakołyki
Chleb na maślance 150

dodajemy cukier, sól, oliwę, na to mąka, tak aby wszystko szczelnie przykryła, na to kruszymy drożdże (maślanka nie może się stykać z drożdżami). Na końcu ziarna. Program do pieczenia - u mnie to na chleb francuski czyli przy 1 kg chleba 3 godz. 5 minut. Tako rzecze Marysia. Tak widzę na tych zdjęciach, że trochę opadł do środka(...)niecierpliwie czekam na przepis od Marysi ;) Smacznego! PS. Dosłownie na moment przed opublikowaniem tego wpisu ponownie napisała do mnie Marysia sugerując, że zapadanie się tego chleba jest spowodowane zbyt dużą ilością drożdży. I sugeruje zmniejszyć ich ilość, np. do 25 g. Tak też może być, chociaż ja osobiście rzadko kiedy daję więcej niż 20 g. Więc jeżeli bym zmniejszał

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowo 149

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Już od dłuższego czasu piekę różnego rodzaju pieczywo, wypieki, ciasta ale nigdy nie piekłam ciast ani pieczywa bezglutenowego.   Na dodatek bez użycia drożdży, proszku do pieczenia czy sody. Oprócz tego wypieki muszą być również bezmleczne oraz bez dodatku miodu czy białego cukru. Powiem szczerze, że to dla mnie prawdziwe wyzwanie. Obiecałam znajomej(...)przepisów. Bo, to właśnie pieczywo, ciastka czy inne wypieki mają trafić do jej synka aby mogła sama je dla niego przygotować. Jutro postaram się dodać pierwszy przepis na chleb bezglutenowy, bez drożdży, proszku a nawet mąki. Ale o tym już jutro

W garach u Gosi
Chleb konopny na drożdżach. 140

Chleb konopny na drożdżach jest moim kolejnym podejściem do wypieków z mąką konopną. Uwielbiam jej zieloną barwę! Zaznaczam po raz kolejny, że konopie spożywcze pozbawione są substancji halucynogennych, można je spożywać bez obaw. ;) Chlebek wyszedł puszysty, jak to na drożdżach i bardzo smaczny, o charakterystycznej barwie. Dodatkowo wierzch posypałam łuskanymi ziarnami konopii, aby nadać mu większego wyrazu. Konopie(...)minut. Do mieszaniny mleka i drożdży dodajemy obie mąki, olej rzepakowy i sól, jeśli chcecie z niej skorzystać. Pamiętajcie, że sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo je najzwyczajniej w świecie zamorduje ;) Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk, można dosypać nieco mąki pszennej. Ciasto wkładamy do foremki posypujemy łuskanymi ziarnami

MamaOskarka
Chleb na kefirze, bez drożdży 1007

Chleb bez użycia drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej, na kefirze. Każdy jest w stanie go zrobić. Świetne rozwiązanie gdy nie chcemy wychodzić z domu a jest problem z dostaniem drożdży :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mąki pszennej ok 400 ml kefiru naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki soli łyżka masła do nasmarowania formy (adsbygoogle(...)oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, do mąki stopniowo dodajemy kefir, zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrobione gładkie ciasto przekładamy do formy keksowej o wymiarach 30×11 cm wysmarowanej masłem, gotowy chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40-45 min aż ładnie się zarumieni, upieczony chleb studzimy na kratce, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Chleb orkiszowy na piwie 154

Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki(...)bochenek: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki otrąb żytnich 2 łyżeczki suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 400 ml piwa ciemnego 3 łyżki oleju tłuszcz i mąka do formy siemię lniane do posypania Wykonanie: wymieszać mąkę, otręby, drożdże i sól. Osobno wymieszać piwo z olejem, ewentualnie podgrzać, powinno być wyczuwalnie ciepłe, ale nie gorące płyn wlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno razowy z szałwią hiszpańską chia 120

poniżej składniki na chleb: 10 dag drożdży 120 ml wody do rozpuszczenia drożdży 4 łyżki miodu szklanka wrzątku do rozpuszczenia miodu 1 i 1/4 kg mąki pszennej 1/4 kg mąki razowej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli 5 dag roztopionego masła 8 dag szałwii hiszpańskiej- nasion Chia 10 dag siemienia lnianego  Drożdże rozpuść(...)ciepłej wody i odstaw na kwadrans. Miód rozpuść we wrzątku w naczyniu do wyrabiania ciasta, odstaw do ostygnięcia. Dodaj drożdże i 50 dag mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę postaw w ciepłym miejscu aby ciasto po dwoiło swoją objętość. Następnie szybko zagnieć, dodaj 700 ml ciepłej wody, dodaj sól, roztopione mało i resztę mąki. Dokładnie wyrób, przełóż do natłuszczonych foremek

Apetyczna babeczka
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 102

pieczywem piekarnianym. Składniki:  20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania  słonecznik dynia, siemię lniane, sezam, czarnuszka) Przygotowanie: Pokruszone drożdże mieszamy z 3 łyżkami letniej wody i cukrem. Mąkę mieszamy z solą w dużej misce. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto przez kilka(...)wilgotny w środku. Z masełkiem... poezja. Jedyne co bym zmieniła w recepturze to ziarna - uprażyłabym zamiast moczyć. Byłyby bardziej wyraziste. Następnym razem planujemy zrobić taki sam chleb tylko na zakwasie żytnim zamiast drożdży. Ciekawe co z tego będzie.  P.S. Czemu chleb miłości? Bo upieczony przez Nią dla nas. Mimo, że wiele rzeczy boli... Czas spędzony z Mamą uważam

Kuchnia po mojemu
Chlebek pita 140

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie błyskawiczny 73

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie błyskawiczny Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze „popracował”. Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami(...)Print Chleb na zakwasie błyskawiczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword zakwas Prep Time 2 hours Cook Time 45 minutes Total Time 2 hours 45 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 60 g zakwasu żytniego 400 g wody 5 g suchych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb ze słonecznikiem 153

spodobało się rodzinie, że teraz piekę prawie codziennie pieczywo . Chleb, bułki, chałki . Na dziś przygotowałam chleb ze słonecznikiem .   Składniki na jeden bochenek chleba: 500 gram mąki typ 500 drożdże świeże 25 g sól morska 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka woda 1.1/2 szklanki ciepłej wody   Dodatkowo : słonecznik łuskany 1 szklanka   Przygotowanie ciasta na chleb(...)cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę

Różowa kuchnia
Chleb wieloziarnisty ( na drożdżach) 295

Piekłam nie raz i nie dwa ten chleb. Smaczny i zdrowy, z  dużą ilością ziaren. Trochę z powodu braku wszystkich dodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie(...)swojego ciasta mak i słonecznik należy zwiększyć ilość wody  do ok. 400-420 ml) łyżeczka soli łyżka cukru 15 g. świeżych drożdży Do średniej miski należy przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki, wkruszyć drożdże i całość zalać wodą - wodę dolewaj stopniowo, ciasto powinno być luźne, ale niezbyt rzadkie. Całość należy wyrobić dość krótko, po czym odstawić do wyrastania

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 128

prosty a chlebek pyszny! Taki chrupiący, świeżutki, podany z twarożkiem i rzodkiewką smakuje wspaniale! Poniżej filmik z przygotowania, może pomogę tym co się boją podjąć takiego wyzwania Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami Przepis po mojemu (dodałam oliwy z oliwek, zamiast słonecznika płatki żytnie), inspiracja stąd:  klik Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki(...)łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu 50 g płatków żytnich (mogą być też owsiane) 1,75 szklanki ciepłej wody Rozczyn: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z miodem, jak się rozpuszczą dodać wodę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z rozczynem, mieszać mikserem

Mój pomysł na
Chleb piwny na drożdżach 120

Chleb, który ma złoto miodowy kolor, z pszeniczno piwnym posmakiem, czyli chleb piwny na drożdżach.  Składniki: 3 łyżeczki suchych drożdży  90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 3 łyżki miodu 3 łyżeczki soli 375 ml piwa 375 ml wrzątku    Suche drożdże wymieszaj z przesianą mąką, miodem i solą. Połącz piwo z wrzątkiem, powoli(...)minut.Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i po 10 minutach temperaturę obniż na 190 stopni i piecz przez godzinę .Pod koniec pieczenia postukaj palcem w chleb, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest gotowy

Apetyczna babeczka
Szybki chleb pszenny na zakwasie 92

To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania