chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:78/420)

Prosty chleb z babką płesznik 184

płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka wysuszonego zakwasu chlebowego 20g drożdży świeżych lub 10g drożdży suszonych 350ml ciepłej wody Jak zrobić prosty chleb z babka płesznik: Do miski wsypujemy mąki, sól, zakwas, babkę płesznik, mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mąki, mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 min lub za pomocą miksera ok 5 min. Zostawiamy w ciepłym(...)wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy, nadajemy mu kształt i wrzucamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 45 min w 200st. Artykuł Prosty chleb z babką płesznik pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Chleb pszenno orkiszowy 153

garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki pszennej (z 400g). Przykrywamy i odstawiamy(...)dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę do 160 º C i dalej pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy chleb jeszcze

mojewypiekiinietylko
Chleb bezglutenowy owsiano-jaglany na zakawsie 271

samochodem po wielu sklepach, w tym eko) O jakie moje zdziwcie było gdy się okazało, że nie ma chleba który by czegoś nie miał (czytaj różne dodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka za rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie

Delicious Titbits
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia 172

Przepis został wybrany przez Elę z bloga  W poszukiwaniu Slowlife  a pochodzi z   bloga Trufla . Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa  u Trufli . Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak(...)kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną podaję za Amber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant

Stare Gary
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 104

około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix „Chleb orkiszowy”: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier, mleko i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie(...)Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chleb pieczemy ok. 40 min. 5. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego! Artykuł Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem 151

znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i  piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy   "Na zakwasie i na drożdżach"   prowadzonej  przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Kwas chlebowy. 135

wysuszenia i zrumienienia. Po przestudzeniu wrzucić chleb do miski lub kamionkowego naczynia i zalać ciepłą, przegotowaną wcześniej wodą. Pozostawić na 2 - 3 godziny. Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do chleba z wodą. Wymieszać i pozostawić pod ściereczką w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przecedzić bardzo dokładnie (przez gęstą gazę, ręczniki papierowe) i przelać do wyparzonych

zadanie-gotowanie
Żur sandomierski 183

ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 jajka ugotowane na twardo olej Chleb: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam(...)ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam

wesoła kuchnia
Chleb z szynką, cebulą i czosnkiem z serowo-chrzanową skórką 126

posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała i lekko smakowała chrzanem, bardzo delikatnie. Naprawdę warto ten chleb zrobić, w sklepie takiego nie kupicie. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki(...)keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut, a potem na wierz kładziemy 3-4 plastry żółtego sera. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i zostawiamy na kratce żeby

Marder&Marder Manufacture
Chleb mieszany na zakwasie z drożdżami 70

Pyszny bochen dziś na stole. Użyłam tutaj mąki mieszanej i zarówno zakwasu jak i drożdży, dzięki temu chleb ma smak zakwasu - lekko kwaskowy a dodatkowo szybko wyrasta. Chleb ma chrupiącą skórkę i sprężysty miękisz, jest pyszny. Chleb na mąkach mieszanych. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pszenno-żytni chleb ziołowy (z rozmarynem) 133

tyłu. Kanapki z takim chlebem zyskują dodatkową nutę smaku. Jest tylko jeden haczyk: do upieczenia go potrzebny będzie garnek żeliwny. Bez niego ani rusz. To znaczy oczywiście możecie ten chleb upiec bez garnka żeliwnego, ale nie będzie on taki sam jak ten. Przede wszystkim struktura skórki będzie zupełnie inna, to właśnie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (która jest wewnątrz takiego(...)garnka) jest za nią odpowiedzialna.       480 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g mąki żytniej typ 720 380 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 4 łyżeczki rozmarynu Powyższe składniki są na dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego (zdaje się, że 6,5 litra). Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie

Marder&Marder Manufacture
Szybki chleb z chilli 173

Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam! Składniki: 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 280 g mąki pszennej ( 2 szklanki ) 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki oliwy(...)wierzchu ciasto nacinamy tworząc krzyżyk. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 100`C, po około 10 minutach temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy około 35 minut. Studzimy. Chleb można wykorzystywać jako przystawka podawany z ziołowa oliwą z oliwek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Puszysty chleb pszenny mleczny 139

wypieku chleba 240 ml słodkiej kremówki 30% 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego (może być granulowane) 80 ml miodu, najlepiej płynnego (można dać więcej, jeśli chcecie, żeby chleb był słodszy) 21g suchych drożdży (3 opakowania po 7g) 2 łyżeczki soli 3 duże jajka 60 g miękkiego masła (nie margaryny!) opcjonalnie – gruboziarnista sól morska do posypania masło lub olej(...)masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól, 2 jajka (jedno zostawiamy) i pozostałą mąkę

Pociąg Do Kuchni
Chleb orkiszowy (bez wyrastania) 205

Wieczorny deficyt chleba wymusił na mnie ostatnio konieczność stworzenia własnego bochenka :-) nawet się z tego ucieszyłam, bo lubię jak pachnie w domu chlebem, nawet tym na drożdżach :-) W prawdzie wieczorem już nie zdążyliśmy go zjeść, ale rano kanapki smakowały wyśmienicie :-) Polecam Wam ten chlebek, bo naprawdę wymaga(...)niewiele pracy, a jest przepyszny :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki orkiszowej do wypieku chleba 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarny sezam do posypania Obie mąki i sól mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę

Czary - gary w kuchni
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 127

nadchodzi Sylwester to pomyślałem, że nazwę ten chleb właśnie chlebem sylwestrowym. No bo przecież idealnie pasuje. Impreza, piwo, czipsy... No czego chcieć więcej? 300 ml piwa jasnego 140 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 50 g czipsów solonych (ja dałem Lay's) No i tradycyjnie: wszystko oprócz

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania