chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:79/420)

Chleb żytni razowy na zakwasie 105

przy dwójce maluchów, zupełny brak czasu. Wieczorem nie miałam siły nastawiać chleba i ostatnio piekłam zwykle chleby pszenne, na drożdżach, bo szybciej… Postanowiłam nieco zreanimować mojego przyjaciela Tadka. Tadek to około 8 letni zakwas po przejściach. Wielokrotnie reanimowany, ale stanął na wysokości zadania I tak powstał chleb żytni razowy na zakwasie. No właśnie, z panem mężem postanowiliśmy trochę

Mieszam w Garnku
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 162

mleka sojowego 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 20 dkg margaryny roślinnej 4 dkg czosnku niedźwiedziego Jak przygotować chleb z czosnkiem niedźwiedzim . Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pieprz oraz cukier. Mleko odrobinę podgrzać, ma być letnie. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski z mąką dodać rozpuszczone w mleku drożdże . Wymieszać, po czym(...)ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Formę ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Po upieczeniu chleb wystudzić. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując czosnkowe pieczywo. Chleb z czosnkiem niedźwiedzim Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 30 na 10, 5 centymetra. Mleko

mecooks
Szybki i prosty chleb pszenny 44

pieczywo sięgam praktycznie codziennie. Bardzo lubię na śniadanie pałaszować kanapki z domowym hummusem lub pasztetem z soczewicy , udekorowane świeżymi, sezonowymi warzywami. Często piekę klasyczny chleb pszenny na drożdżach , ponieważ jest niezwykle prosty do ukręcenia i zawsze wychodzi IDEALNY! Do jego wykonania potrzebne jest tylko kilka składników, które zawsze mam w domowej spiżarce. Szybki i prosty chleb pszenny Bardzo często

Blendman
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 307

drożdżowe piecze się szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać.  Świeże drożdże łatwiej(...)przygotowywać zaczynu. Jeśli suche drożdże są granulowane, a granulki całkiem spore, wtedy można je rozpuścić w odrobinie wody przed dodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb borodiński na kmkz w 30 godzin od zera 75

temperaturze 38-42C. Ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę fermentacji zakwasu, nie rozwijają się w nim dzikie drożdże, więc w celu rozluźnienia i podniesienia ciasta należy do niego dodać również drożdże piekarskie. Pieczenie chleba z wykorzystaniem KMKZ okazało się bardzo łatwe, proste i przewidywalne, ale KMKZ nie można po prostu wziąć i wykorzystać w przepisach wykorzystujących zwykły(...)zakwas. Na użytek KMKZ zostały opracowane specjalne receptury. Swoją wersję przepisu opracowałem na podstawie: przepisu Andrieja z kanału rustbrot na YouTube -  chleb borodiński w 30 godzin od zera oraz  artykułu na blogu Sergieja - chleb borodiński (wg rosyjskiej normy ГОСТ 2077-84) z wykorzystaniem KMKZ . Wyprowadzenie skoncentrowanego zakwasu fermentacji mlekowej - KMKZ 160 g mąka żytnia pełnoziarnista

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 148

posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia(...)pilnować, gdyż drożdże kipią ;)    Do dużej miski przesiać mąkę pszenną - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie

Grunt to przepis!
Chleb francuski 166

się go krócej niż zwykle i wyrasta też szybciej. Zatem jak mamy mało czasu, a nie lubimy jeść chleba ze sklepu to ten będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego(...)minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki) , szybko skrapiamy wodą

Marder&Marder Manufacture
Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. 76

Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Domowy chleb z ziemniakami i płatkami owsianymi jest pyszny na kanapki , idealny dodatek do zupy i wspaniały do zapiekania . Chleb, który pachnie niesamowicie gdy się piecze i ten niepowtarzalny smak. Niesamowicie puszysty chleb dzięki zawartości ziemniaków, jest to chleb , który długo zachowuje swoją świeżość. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających ziemniaków po obiedzie(...)mąki chlebowej – 1 ½ łyżeczki drożdży instant – 2 łyżeczki soli – 1 szklanka ugotowanych ziemniaków – 4 łyżki płatków owsianych – 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej – 250 ml ciepłej wody Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, zostaw do ostygnięcia i następnie utłuc je tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę połącz z solą, drożdżami, płatkami owsianymi. Do miski włóż ugniecione

Zdrowy Styl Joanny
Chleb z makiem II 88

poprzednich wpisach, a teraz pora na finalny chleb z makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach makiem i idealnie chrupiącą skórką. Składniki na 2 bochenki: 500 g mąki pszennej typ 550 500 g mąki tortowej typ 450 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham) 4 łyżeczki soli 14 g drożdży instant 700 g letniej wody 4 łyżki

Marder&Marder Manufacture
Chleb kukurydziany 212

świeżych drożdży 15g miękkiego masła 1.5 łyżeczki soli łyżeczka cukru olej do wysmarowania foremki Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier, wodę, rozkruszone drożdże, masło. Przeczytaj cały przepis - Chleb kukurydziany at AleTorcik

AleTorcik
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 150

lepszego od domowego pieczywa. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl siemienia lnianego złotego + do posypania chlebów 50 g drożdży 2 płaskie łyżeczki soli szczypta cukru 1,5 szkl ciepłej wody Przygotowanie:    Do małej miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)dużej miski wsypujemy mąkę, siemię lniane i sól. Dolewamy wodę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy po połowie ciasta.Wyrównujemy, posypujemy siemieniem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Studzimy na kratce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bolo de caco 142

można znaleźć go niemalże wszędzie! Serwują go w restauracjach, barach i na przydrożnych straganach. Jest to bardzo proste pieczywo składające się z podstawowych składników. Jest to mąka woda i drożdże jest też również wersja na zakwasie pszennym z dodatkiem słodkich ziemniaków. Bolo de caco wypiekane są na bazaltowych kamieniach lub dużych rozgrzanych blachach, zawsze podawane są na ciepło . Upieczony(...)Anna Ingredients 500 g mąki pszennej 260 ml wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli Składniki na masło czosnkowe 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 garść natki pietruszki 1 szczypta soli Instructions Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól. Do letniej wody dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać do mąki, wyrobić gładkie

SprawdzonaKuchnia.pl
1557. Niezawodny chleb 128

mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania... SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm): 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)  1/3 szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000)  2 łyżki płatków owsianych  25 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 1/2 litra letniej wody(...)łyżki oleju   posypka  wileńska Wypiekacz Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Drożdże zasypać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra). Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet.  Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką 155

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach podczas pieczenia unoszący się po domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto(...)łyżeczka soli 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ciepłego 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: mak sypki do posypania chleba mleko ciepłe do posmarowania chleba masło lub margaryna do posmarowania blaszek mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chleba z makiem: 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania