Naszła mnie ochota na chleb, ale nie taki zwykły pszenny jak robię na co dzień, tylko z odrobiną maki żytniej. Też nie taki zupełnie żytni, bo
Marder&Marder ManufactureBajgle to pieczywo pochodzenia polsko-żydowskiego, rodem z krakowskiego Kazimierza (zresztą bliski krewniak obwarzanka). Na dobre jednak bajgle zostały spopularyzowanie w Stanach Zjednoczonych, przez przybyłych z
Chleby RolfaPszenny, klasyczny, czteroskładnikowy chleb. Niezwykle popularny na południu Europy, najczęściej kojarzony z Włochami i Hiszpanią. Idealny do tapasów i bruschetty, ale przyznam, że jest tak smaczny
Chleby RolfaMamy na blogu kilka chlebów tostowych. Ale do takich prawdziwych miękkich tostowych jak ze sklepu zawsze nieco im brakowało. Miałem kilka zapytań od Was, czytelników, o
Marder&Marder Manufacturetych zakwasów jest oczywiście szczegółowo opisany), sam proces "produkcji" chleba często jest baaaardzo długotrwały (związany z dość długim czasem produkcji zakwasu). Są też oczywiście szybsze w przygotowaniu chleby oparte o drożdże, jednak każdy przepis ma jakąś tam nutkę "ekscentryczności". Nie jestem pewien, czy ktoś kto zaczyna dopiero zabawę z pieczeniem chleba będzie zachwycony. No chyba, że od razu chce
Marder&Marder Manufacturedłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym
Grahamka, weka i kajzerkaDomowy chleb bezglutenowy o wiele łatwiej przygotować z wagą kuchenną, jako że bardzo ważne jest zachowanie proporcji mąki, wody i drożdży. Dokładnie stosujcie się do podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać(...)szybciej wyrosły. Odczekaj ok. 45 minut. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. 7 Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. 8 Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz, aby chleb wyszedł popękany, poprzecinaj ciasto wzdłuż lub zrób
A to pestkagorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego(...)rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody, do każdego słoja wrzuć o kawałku chleba lub po pół łyżeczki drożdży. Zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach. Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki 1 pietruszka
Roślinna - blog wegańskiProsty, pszenny chleb idealnie wpasowujący się w bożonarodzeniowy klimat. Piękne kolory można uzyskać wykorzystując barwniki spożywcze albo, dla bardziej eko-ambitnych, herbatę matcha i sproszkowanego buraka
Chleby Rolfaciasta chlebowe tak zwarte jak to na fendu 😔 Przyznaję, że zrezygnowałam z dodatku drożdży, bo wolę chleby na zakwasie w odróżnieniu od drożdżowych chlebów z Francji, skąd wywodzi się chleb zaproponowany przez Amber do jej majowej piekarni. Dlatego czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta musiał być dłuższy. Składniki (na duży bochenek): oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik(...)pszennego lub żytniego (użyłam orkiszowego) 12 g soli (użyłam 10 g) 2,25 g drożdży instant (zrezygnowałam) W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju
Weekendy w domu i ogrodzieCiabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku
Przepisy na domowy ser i chlebChleb zawierający w swoim składzie prawie samo białko i błonnik. Zrobiony z wypłukanego glutenu i otrębów, z dodatkiem kminku oraz masła klarowanego. Prosty do zrobienia mały chlebek na drożdżach. Wg książki z 1940 r. "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy" zalecany przy diecie cukrzycowej. W smaku podobny do pieczywa typu Graham. Przygotowanie glutenu (Z 480 g ciasta otrzymuje(...)drożdże prasowane 6 g Maso klarowane 0,020 g = 20 mg sacharyna - ja nie dodawałem! 2 g Sól 0,3 g kminek 40-50 g woda (do odpowiedniej konsystencji ciasta) Do wymytego glutenu dodajemy średnio zmielone otręby pszenne i wszystkie pozostałe składniki według receptury oraz wodę i ugniatamy ciasto o średniej konsystencji. Ciasto na chleb po wyrobieniu Czas
Przepisy na domowy ser i chlebpodtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki żytniej(...)zakwas nie wyjdzie ze starej mąki. 5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni. 6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny
Be Fit Be Strongpodtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki(...)wyjdzie ze starej mąki. 5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni. 6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny
Be Fit Be Strongmiski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie mąki i sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniepotem się ma :) Ten chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę i niezwykle mięsisty środek. Zrobiłem go już kilka razy. Tyle ile dyni miałem. I pewnie na jesień, jak się dynie pojawią, wrócę do tego przepisu. 240 g puree z dyni ( przygotowanego w ten sposób ) 480 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie
Marder&Marder ManufactureBardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem. Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej 110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie
Przepisy na domowy ser i chleb