chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:77/420)

Tostowy chleb cebulowy 65

właściwie jest to zupełnie inny chleb, mimo, że według tego samego przepisu. Inny sposób pieczenia daje zupełnie inny efekt końcowy. Inaczej będzie smakował chleb w formie formowanego bochenka, a inaczej zrobiony w foremce. A jeszcze inaczej, gdybyście taki bochenek zdecydowali się upiec w naczyniu żeliwnym. Po prostu temperatura ma inny dostęp do chleba, w inny sposób i z innych stron(...)keksówki wyjdzie chleb z miękką skórką. I tym sposobem, zupełnie przypadkiem, bo nie był to efekt zamierzony – upiekłem idealny chleb tostowy. Robiłem kilka podejść do chleba tostowego i nawet mi nieźle wychodziło. Ale ten jest idealny, i to zupełnie przypadkiem. Jest bardzo miękki, zupełnie jak chleb tostowy ze sklepu. PRZEPIS NA TOSTOWY CHLEB CEBULOWY Tostowy chleb cebulowy – składniki

Marder&Marder Manufacture
Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami 140

garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek, posiekanych 1 łyżka czarnuszki * + odrobina do posypania * ja użyłam przyprawy do chleba staropolskiego, gdzie oprócz czarnuszki znajdujemy również oregano, tymianek, rozmaryn i majeranek. Przygotowanie: Świeże drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę krupczatkę, sól, cukier, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik, wszystkie(...)orzechy, migdały, posiekane suszone śliwki i czarnuszkę. Do suchych składników wlać letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (nie ma konieczności użycia miksera). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kuchennym blacie na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać, a następnie przełożyć do keksówki o wymiarach 40x12 cm (u mnie mniejsza, bo 30x10 cm) wysmarowanej

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb z garnka. Najprostszy sposób na zrobienie własnego pieczywa w domu. PRZEPIS 55

takie trudne. Nie ma prostszego sposobu, niż upieczenie chleba w garnku. To najbardziej podstawowy przepis na pszenno-żytni bochenek, który zawsze się udaje. Warto już dla samego zapachu, który wypełni wasz dom podczas pieczenia. Przepis na chleb z garnka Składniki: 180 gramów mąki pszennej, 180 gramów mąki żytniej, 20 gramów świeżych drożdży, 330 ml wody(...)płaska łyżeczka cukru, niecała płaska łyżka soli, 2 łyżki oleju. Jak zrobić chleb z garnka? Do miski wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier, pół łyżki mąki pszennej, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstaw na 15 minut, aby drożdże „ruszyły”. Dodaj mąkę pszenną i żytnią oraz sól i olej, wymieszaj, przełóż ciasto na oprószony mąką blat

Kulinarna Polska
Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi 125

Powiem zupełnie obiektywnie, że chleb wyszedł niesamowity. Naprawdę smaczny, te orzechy dodały takiego niespotykanego smaku. Jestem absolutnie pewien, że będę ten chleb robił częściej. 190 g mąki pszennej 135 g mąki pszennej razowej 135 g zakwasu 8 g drożdży świeżych 1 ziemniak (po obraniu około 100 g) 160 g wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 70 g orzechów laskowych(...)Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Zakwas kontra drożdże 163

Moje pierwsze chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak(...)piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis tutaj. Nie jestem specjalistką od drożdży czy zakwasu. Dzięki temu, że bardzo polubiłam zakwas i nie spędza mi on już snu z powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie

Szczęśliwa kuchnia
Zakwas kontra drożdże 163

Moje pierwsze chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak(...)piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis tutaj. Nie jestem specjalistką od drożdży czy zakwasu. Dzięki temu, że bardzo polubiłam zakwas i nie spędza mi on już snu z powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 112

samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia 83

Amber) składniki  - chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty) 8 g świeżych drożdży ( użyłam 4 g drożdży instant) 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej typ 650 12 g soli 300 ml zimnej wody przygotowanie Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź. Drożdże rozpuść(...)opcją góra / dół. Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł

Stare Gary
Chleb z nasionami konopi 74

Przepis na chleb starałam się skomponować tak, aby jego przygotowanie zajmowało nie więcej niż 10 minut! Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo istotne, aby własny chleb można było przygotować w krótkim czasie. Przepis ten właśnie taki jest i nawet wyrastanie ciasta przyspieszyłam, wstawiając formę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika, aby szybko wyrósł. Chleb po upieczeniu jest(...)mąki orkiszowej białej oraz mąki pszennej. Koniecznie wypróbujcie, bo chlebek jest pyszny. Print Chleb z nasionami konopi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały puszysty chleb z dodatkiem nasion konopi i czosnkiem niedźwiedzim z mąka orkiszową. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, czosnek niedźwiedzi, nasiona konopii Prep Time 10 minutes Cook Time 45 minutes Total Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na maślance (Honey buttermilk bread) 141

Delikatny chleb drożdżowy z jasnej mąki pszennej, na maślance, z dodatkiem miodu (Honey buttermilk bread).  Przepis pochodzi ze strony  http://www.restlesschipotle.com/buttermilk-bread/ Ilość składników dostosowana do formy 30x10 cm. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,9 kg. Składniki: 0,7 łyżeczki suchych drożdży  szczypta czosnku granulowanego  0,7 łyżeczki cukru 40 ml ciepłej(...)40oC) 3 łyżki miodu 0,7 łyżeczki soli 0,5  łyżeczki sody oczyszczonej 550 g mąki pszennej jasnej chlebowej 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła W misce wymieszać drożdże, czosnek, cukier i ciepłą wodę. Zostawić na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.   Maślankę, miód, sól i sodę wymieszać razem i dodać do mieszaniny drożdżowej. Dodać połowę

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb z garnka 364

zrobiłam i się sprawdziło.  Składniki: 500 g mąki + do podsypania 400 ml wody letniej 20 g drożdży łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie chleba najlepiej zacząć wieczorem. Drożdże rozmieszać  wodą i cukrem, odstawić na kilka minut. Dodać do mąki, posolić i wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano garnek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenno-żytni 146

dlatego jest przepis), ale często ciasto na chleb robię "na oko", z tego co się nawinie i to jest jeden z prostszych przykładów. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki chlebowej 1/2 szkl. otrębów żytnich 2 szkl. letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru(...)dłońmi wyrównujemy wierzch i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje stało niecałą godzinę). Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Nad chlebem dobrze jest umieścić pustą brytfannę, by góra nie zrumieniła się nadmiernie. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do przestudzenia. Zajrzyj też do etykiety PIECZYWO po inne przepisy

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania